Loes houdt van lijstjes – van Haarlems lekkerste kopje koffie tot mooiste verborgen hofjes. Graag zet ze deze iedere maand voor jou op een rijtje, deze maand: wat te doen met Koningsdag in Haarlem?

Het is bijna zover. Die mooie, vaak zonnige dag dat we ons massaal in oranje hijsen. De dag dat we met z’n allen de straten vullen met kleedjes en feestjes. De dag dat we de verjaardag van onze Willem vieren. Koningsdag, een van mijn favoriete feestdagen. De dag die ik dit jaar voor het eerst op Haerlems Bodem vier. Voorgaande jaren was ik steevast in de straten van Amsterdam te vinden en ik heb het dit jaar ook overwogen, maar ik ben toch ook wel nieuwsgierig of de Haarlemmers ook een goed oranje feestje kunnen bouwen. Om alvast in de oranje sfeer te komen, voor jou en voor mij een overzichtje in de vorm van een lijstje.

Wat te doen met Koningsdag in Haarlem?

Going all the way

De meeste van ons hebben met Koningsdag vrij van werk. Om deze vrije dag dubbel en dwars te benutten kun je je oranje feestdag natuurlijk lekker vroeg beginnen en lekker lang door laten gaan door te beginnen op koningsnacht en na de dag nog even door te knallen op een dikke afterparty. Vorig jaar heb ik al een koningsnachtje in Haarlem meegemaakt en dat was dansen tot de vroege uurtjes in het centrum. Voor de liefhebbers van een leuke pre-party, je kunt los bij Letz Party Koningsfeest in het Event Center in het Reinaldapark (kijk voor prijzen op de Facebookpagina).

In het centrum kun je ook lekker feesten in het oranje, bijvoorbeeld bij Club Stalker en Club XO. Ik geloof dat er in De Studio en Feestcafé Bugsey’s vast ook wel een knalfuif is.

Voor een vette afterparty moet je zijn bij Patronaat: zij organiseren ‘Natte Sokken Koningsdag Afterparty’ – deze begint om tien uur. Aan feestjes niet te kort dus! Kun jij het aan om “all the way” te gaan?

Fun voor jong en oud

Op verschillende plekken in de stad staan van die lieve, schattige kindjes met hun overload aan ongebruikt speelgoed. Ze staan vol enthousiasme klaar om een zakcentje te verdienen om vervolgens hun lading speelgoed met het verdiende geld weer aan te vullen met nieuw speelgoed. Daarnaast zitten er natuurlijk ook ‘gewone mensen’ op een klapstoeltje bij hun kleedje het een en ander te verkopen. Gezelligheid kent geen tijd. So picture this: In je ene hand een lekkere gele rakker, met één oog houd je een oogje op de kids en genieten maar. Een perfecte spot voor family pleasure is het Kenaupark. Bij het Raaks Hortusplein (bij de Jopenkerk) hebben ze ook een leuk kinderprogramma.

Mocht je het niet zo hebben op dat kindergedoe, maar je wilt toch lekker de kleedjes af, dan zijn er genoeg plekken in Haarlem waar vrijmarkten plaatsvinden. Mocht je echt helemaal niks hebben met al dat oranje gedoe en je wilt de stad uit, check dan even deze site voor de vrijmarktplaatsen en/of wegafzettingen zodat je stressloos Haarlem kunt verlaten.

Vreet je vol

Een leuk concept op Koningsdag zijn de BurgerBabes. Deze babes bakken burgers voor burgers. Ze staan op een vaste plek in de Haarlemse Vijfhoek en bakken overheerlijke burgers voor een goed doel. Haarlemse babes die iets doen voor Haarlemmers die het niet breed hebben en iets nodig hebben. Denk hierbij aan een nieuwe fiets, een elektrische traplift of een donatie aan de speelgoedbank. Zij doneren geen geld, maar hetgeen wat zij nodig hebben. De enige voorwaarde is, als het maar dicht bij huis is.

Nou, dat is toch zeker een burgertje waard, vind je niet? Er zijn dit jaar naast de normale burgers ook vegaburgers én je kunt een leuke foto laten maken.

Nieuw in Haarlem

Hoezee, hoezee, er doen weer nieuwe feestjes mee! Niet één, maar twee nieuwe, vette feestjes die niet kunnen ontbreken in dit lijstje. De mensen van Uiltje bar, Het Wapen van Bloemendaal, Louisiana Lobstershack, Café De Flapcan en Cafe De Witte Zwaan hebben namelijk hun handen ineengeslagen en introduceren Zijl-Fest voor de Koning. Ter hoogte van Patronaat, alleen dan aan de overkant. Zij knallen van 14:00 tot 22:00 uur de lekkerste beats uit de boxen. Hier ga ik zeker even een kijkje nemen, ik ben echt benieuwd!

Daarnaast dames en heren, is het knallen bij Club Stalker, want zij pakken écht 24/7 uit met Koningsdag. Niet alleen koningsnacht kun je daar terecht, op Koningsdag treden zij ook lekker het zonnetje in en hebben zij een podium neergezet bij het Prinsenhof. Voetjes van de vloer en handjes in de lucht bij Club Stalker vol op Oranje. Ik quote: “Onvervalste Stalkeriaanse gezelligheid en koude drankjes op het mooiste pleintje in Haarlem.” Dat belooft alleen maar goeds volgens mij.

Fissa er op los

Mocht je vanuit een andere stad komen dan hoef je niet ver, op nog geen 150 meter van het station pompen er heerlijke sounds uit de boxen. Van deephouse tot techno, bij De heer is Koning kun je flink uit je plaat. Café de Lange Heer heeft er zin in!

Op de Grote Markt staat de kermis al een tijdje, you hate it or you love it. Maar gezellig zal het er zeker zijn, want achter de Bavokerk gaat het lekker los op het Klokhuisplein. Ook op de Nieuwe Groenmarkt kun je lekker uit je stekker. Daar is Koningsdag live op de Nieuwe Groenmarkt met livemuziek van onder andere The Cool Quest, Nuno Dos Santos & Sjamsoedin, Jo Goed Hunting, Palmsy, OIJ en Fata Boom. Hier én op het Klokhuisplein is de Friethoes aanwezig, met lekkere friet. Dit kan toch alleen maar een topdag worden jongens! Laten we met z’n allen de komende dagen duimen voor zon, ga lekker los met oranje items en laten we proosten op het goede leven!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here