Loes houdt van lijstjes – van Haarlems lekkerste kopje koffie tot mooiste verborgen hofjes. Graag zet ze deze iedere maand voor jou op een rijtje. Dit keer een heuse lente-editie:

Valt het jou ook op? Dat als je ’s ochtends naar je werk gaat dat het al licht is? En dat als je weer naar huis gaat, rond etenstijd, dat het nog steeds licht is? De sneeuwklokjes en narcissen schieten de grond uit. De allerdikste sjaals kunnen de kast weer in want de winter heeft lang genoeg geduurd. Het op de bank onder fleecedekentjes chillen voelt toch anders als het buiten licht en soms zelfs al zonnig is. Tijd om (tussen de buien door) de deur uit te gaan met je grootste lentelach! Zie hier een top 5 voor zin-in-de-lente-activiteiten:

  1. Haarlemse Lente

Op vrijdag 24 maart om 16:00 uur is de feestelijke opening in het Teylers Museum. Deze avond zijn de musea die meedoen gratis te bezoeken, de rest van het weekend gelden de reguliere prijzen. Er zijn het hele weekend – naast de tentoonstellingen – bijzondere screenings, performances, rondleidingen en artist talks. Op zondag wordt Haarlemse Lente afgesloten met een feestelijke finissage in het centrum van Haarlem.

Foto: Beatrijs Bakker

Dit zijn de dertien musea die meedoen: 37PK, Castellvm Aqvae, de-Passages, Museum Het Dolhuys, Frans Hals Museum | De Hallen Haarlem, Horizonverticaal, Juliacks, Nieuwe Vide, Pakhuisje ‘Hal 88’, Sugar Pop Institute, Teylers Museum en de Vishal.

Nieuw dit jaar is de tentoonstelling ‘I speak in Tongues’ samengesteld door Katayoun Arian. Het thema is de blik van de buitenstaander, een actueel onderwerp in onze huidige samenleving.

  1. Strandfeestjes

Als er een ding is waar ik echt dol op ben, zijn het strandfeestjes. Er hangt altijd zo’n heerlijke vibe. Zand, zeelucht en een feestje zijn een goede combi! Verschillende strandtenten hebben hun openingsfeest al aangekondigd en ik heb mijn tickets al binnen. Tijd voor jou om ook een Whatsappgroep aan te maken en plannen te maken om het strandseizoen te openen.

Aanstaande zaterdag 18 maart gaat Rapa Nui knallend het strandseizoen in, je kunt zelfs komen eten en daarna doorrollen naar een vet feestje. Het thema dit jaar is ‘1..2..3..4.. Hoedje van plezier’. Het is de bedoeling dat je (goed)gemutst naar het feest komt. Er komen leuke gasten optreden, denk aan Pat Smit, FATA BOOM en Je Suis Energy regelt een silent disco. Gegarandeerd dansplezier!

Het volgende openingsfeest is op zaterdag 8 april een strandje verderop, namelijk in Velsen-Noord. Na een flinke verbouwing is het weer tijd voor een vet feestje in Timboektoe. Heerlijke feestjes altijd in deze tent, dit wil je niet missen. Verschillende live bands, onder andere the Black Marble Selection en Lookapony. Later op de avond knallen DJ’s lekkere beats uit de boxen. Dat wordt dansen tot het licht wordt!

IJsje scoren

Ook het ijsseizoen is weer begonnen en niet de wintervariant. Nee, de goede en smakelijke variant van ijs. Instant lentegevoel. Ik ben benieuwd of er dit jaar weer nieuwe smaken zijn om uit te proberen, want ik heb lekkere trek.

Het ijspaleis in Driehuis opende 1 maart al zijn deuren en er stond een hele lange rij buiten. We hebben duidelijk trek in ijs, fuck de calorieën.

8 maart opende Garrone zijn deuren weer en ik kan niet wachten om een hoorntje met een twee bolletjes toffee en slagroom gretig naar binnen te werken. Na het eten even een blokje om en al wandelend je ijsje opsmikkelen terwijl je geniet van de zonsondergang. Op deze manier wordt ijs eten bijna poëtisch, vind je niet?

Foto: Sandra Reeb-Gruber

Da Benito in Haarlem Noord is ook weer open van woensdag tot en met zondag. Hier vind je wel de meest aparte smaken vind ik. Denk aan knalblauw smurfenijs en Ferrero Rocher smaak (je weet wel, die chocolaatjes met dat gouden papiertje).

  1. Haarlemse Grachtenloop

Meer daglicht en meer zon betekent meer buiten zijn. Een goed idee om je hardloopschoenen weer uit de kast te pakken (mocht je een winterstop hebben gehouden) en je in te schrijven voor de jaarlijkse grachtenloop die wordt gehouden op vrijdag 23 juni. Als verse Haarlemmer vind ik het een must om (minimaal) een keer mee te hebben gedaan aan de grachtenloop. Ik heb een jaar mijn hardloopschoenen niet aangeraakt, maar het lenteweer motiveert me om weer lekker rondjes te gaan hardlopen.

Foto: Beatrijs Bakker

Het belooft een gezellige midzomeravondloop te worden. Je kunt je inschrijven voor de 5 of 10 kilometer en voor de kleintjes is er een KidsRun van 1 kilometer.

Het is een mooie route door het prachtige centrum van Haarlem, waar je aangemoedigd wordt door niet-rennend Haarlem. Tip van de redactie: lekker ijsjes eten dus en dan de kilo’s er weer af rennen. Win-win.

  1. Rokjesdag

De dag waar we natuurlijk allemaal naar uitkijken: rokjesdag! Lang genoeg hebben we ons lichaam verstopt onder lagen kleding. Het is tijd voor jurkjes, rokjes en voor de heren korte broeken. Het is tijd voor lente, het is tijd voor blote benen.

In woordenboeken wordt rokjesdag gedefinieerd als de de eerste dag van het jaar dat vrouwen massaal besluiten om zomerse kleding zoals een korte rok te dragen met daaronder blote benen, dus geen panty’s of dergelijke. Vaak is het midden april al zover. Columnist Martin Bril heeft hier meerdere columns aan gewijd en hij verwondert zich over het feit dat vrouwen blijkbaar kunnen aanvoelen dat het rokjesdag is (is er iets wat we niet kunnen?).

Foto: Beatrijs Bakker

 

Dat was het lijstje weer voor deze maand, hopelijk heb jij net zoveel zin in de lente als ik. Geniet van de energie die je krijgt van al dat daglicht, misschien tijd voor een lekkere lenteschoonmaak of gewoon lekker veel terrasjes pakken en ijsjes eten.

Tot volgende maand!

Omslagdesign: Shanne van Eerden

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here