Loes houdt van lijstjes – van Haarlems lekkerste kopje koffie tot mooiste verborgen hofjes. Graag zet ze deze iedere maand voor jou op een rijtje. Op deze Valentijnsdag trapt ze af met een valentijnseditie:

Valentijnsdag. You hate it, you love it of het interesseert je totaal niet. Vandaar dat ik mijn lijstje vandaag opsplits voor de verschillende doelgroepen, zo ben ik dan ook wel weer. Zelf ben ik erg gevoelig voor die nationale feestdagen. Met nationale Warmetruiendag (10 februari) draag ik een warme trui. Op nationale Complimentendag (1 maart) verras ik mijn collega’s met een leuk kaartje. En ja, op Valentijnsdag verspreid ik dus liefde. Deze vorm van liefde verspreiden uit zich in een lijstje met tips voor wat je kunt doen als je geen date hebt of wat je kunt doen als je wél een date hebt, voor ieder wat wils. En als Valentijnsdag je he-le-maal niks interesseert, doe je toch gewoon wat je altijd op dinsdagavond doet?

Top 5 voor als je geen date hebt

Februari is nog niet eens begonnen en je voelt die druk al. In de winkels komen de hartjesslingers tevoorschijn, elk chocolaatje in elk schap is opeens in hartjesvorm en de mensen om je heen houden maar niet op over de verrassing die ze voor hun geliefde geregeld hebben. Jouw goal om te kijken hoeveel chocoladehartjes je in je mond kunt stoppen zonder te stikken, voelt ineens toch best sneu.

1. Alle vrijgezellen verzamelen

Hoe meer zielen, hoe meer vreugd. Trommel je vrienden op en ga samen wat gezelligs doen. Ga een avondje bowlen, poolen of organiseer een spelletjesavond bij jou thuis. Je kunt gezelligheid ook in een café opzoeken, meng je tussen de stelletjes en proost op het vrijgezelle leven. Laat die stelletjes maar stiekem balen dat jullie lol hebben en niemand een romantisch gebaar verschuldigd zijn. Lang leve vrienden!

2. Girlsnight

Voor de dames onder ons, doe een typische girlsnight. Bak een taart, zet een pot thee en kruip onder een fleecedekentje op de bank met een lekkere romantische chickflick. Lak elkaars nagels en dans op ‘Single Ladies’ van Beyonce. Huil extra hard als Jack in de ‘Titanic’ doodgaat of waag je aan Nederlandse versie van Magic Mike, ‘Onze jongens’ of ‘Fifty Shades Darker’ in de bioscoop. Dit kun je natuurlijk ook in je eentje doen onder het mom van zelfliefde. Helemaal leuk. Mannen kunnen uiteraard een boysnight houden, lekker relaxed avondje gamen, vunzige filmpjes delen en socializen. (Welnee, we doen heus niet aan stereotypering…)

3. Spread the love

Je hebt geen date, maar zoveel liefde om te delen. Herkenbaar? Deel je liefde. Koop Valentijnskaarten of schrijf een lieve brief naar je beste vriend(in), je vader, je moeder, je opa of oma en gooi die in de bus. Schrijf in je Valentijnsbericht waarom je iemand zo lief vindt en dat je zo blij bent dat je diegene in je leven hebt.
Next level is om muffins te bakken, die te versieren en rond te brengen. Liefde gaat door de maag luidt het gezegde, gegarandeerd dat je dikke knuffels krijgt. Score!

4. Tinder

Je ene hand in een bak met popcorn en in je andere hand je telefoon. Heerlijk een avondje ongegeneerd swipen op Tinder – wie kent het niet. Dit is een optie voor Valentijn, maar wel een veilige optie. Voor de dare devils onder ons heb ik nog een optie: regel een date op Valentijn. Dit kun je alleen doen of misschien nog uitdagender, ga met z’n tweeën op zoek naar een dubbeldate. Dof je op, maak een goede foto en swipen maar!
Dit kun je thuis doen, maar je kunt ook alvast in een café gaan zitten, lekker een drankje gaan doen en je Tinderdate uitnodigen. Living on the edge!

5. Bel je ex

Stel jij en je ex hebben nog contact, spreken elkaar zo nu en dan en hebben allebei geen date. Trek de zelfspotschoenen aan, noem het je back-up plan en ga juist zo onromantisch mogelijk doen. Ga eten bij een fastfoodrestaurant, beide in jonggingsbroek en laat boeren. Ga een actiefilm kijken met veel bloed en moord en deel je zak M&M’s niet. Lang leve de comfortzone.

Sneeuw Haarlem Tim Kulk 8

Genoeg te doen dus als je een vrijgezel in Haarlem bent. Mocht je wel een date hebben en je bent een beetje inspiratieloos, dan heb ik ook een lijstje voor jou:

Top 5 daten op Valentijnsdag.

1. Fanatieke stelletjes

Schaatsen is altijd een goed idee. Op een eerste date of als je al een tijdje een relatie hebt. Je bent actief bezig: dit is op een eerste date handig zodat je eventuele spanningen minder voelt én je hoeft niet altijd oogcontact te hebben. Ten tweede kun je voor meerdere aanraakmomenten zorgen, handig om het ijs te breken op je eerste date of als je denkt dat je in een sleur zit. Klassieke ‘ik val bijna situaties’ of ‘ik ben vergeten hoe je moet remmen op schaatsen’ zorgen ervoor dat je je kunt vastpakken of zelfs bovenop iemand kan vallen. Een inkoppertje is om hierbij natuurlijk de oneliner “Ik val voor je” te gebruiken.
Natuurlijk kun je ook gewoon romantisch de hand van de ander pakken tijdens het schaatsen en in stilte naast elkaar schaatsen (dat vinden we leuk, heren!).

2. Liefde gaat door de maag

Zoals ik al eerder aangaf: liefde gaat door de maag. Samen eten is wat veel stelletjes doen op Valentijnsdag. Dit kun je natuurlijk thuis doen door uitgebreid voor je date te koken: hierbij is chocolademousse een aanrader. Ook kun je lekker samen uit eten gaan. Toen ik op zoek ging naar speciale arrangementen vielen er twee mij op: Bij Bar Boef op de Kleine Houtstraat 58 kun je terecht voor shared dining onder het genot van live romantische Spaanse muziek. Jullie gekozen toetje ga je samen versieren. Klinkt dat niet leuk?
Bij De Jopenkerk hebben ze een menu met allemaal kleine gerechtjes samengesteld die je samen met je date kunt delen. Ook krijg je een leuk Jopenkerkpresentje mee naar huis.
Ook kun je natuurlijk gezellig stamppot eten bij je oma die net weduwe is geworden of je vader die net gescheiden is. Sharing is caring.

3. Speurtocht

Wil je je liefde verassen met iets origineels, dan kun je een speurtocht maken in huis. Om je een beeld te geven, hier een scenario: Je schrijft op verschillende briefjes verschillende opdrachten en die leg je door het huis heen. Het eerste briefje leg of hang je ergens bij binnenkomst, daarop leid je de Valentijnspeurtocht in en vraag je je liefde bijvoorbeeld naar de eettafel te lopen. Op de eettafel staat een bos rozen of ligt een enkele roos met daarbij het volgende briefje. Daarop staat dat je liefde naar de keuken moet gaan en daar ligt een doos met chocolaatjes of iets anders lekkers. Daarbij ligt weer een briefje waarop staat dat er in die ene kast gekeken moet worden, waar misschien een kaartje met lieve woorden ligt of tickets voor een optreden of bioscoopkaartjes. Ook daarbij ligt weer een briefje met de volgende aanwijzing. Je liefde moet nu bijvoorbeeld naar boven gaan en op de traptreden liggen rozenblaadjes (dit mogen ook neppe zijn hoor, rozen zijn vandaag nou eenmaal niet te betalen…). Eenmaal boven ligt er misschien nog een aanwijzing en de rest kun je zelf wel invullen denk ik.

4. Bouw een liefdesfort

Leuk idee voor de mannen, vrouwen zullen week in de knieën worden als ze zien dat jij een fort hebt gebouwd in de woonkamer. Dit werkt goed als je een hoge grote eettafel hebt of wees creatief en creëer er een met je bank en een lamp. Wat heb je nodig: lakens, heel veel kussens en je zou eventueel je kerstverlichting nog even van zolder kunnen halen. Maak een liefdesnestje voor je betere helft, regel lekkere versnaperingen en zorg ervoor dat jullie de hele avond het fort niet meer uithoeven. Romantiek ten top. Google maar even op ‘dekenforten’ voor inspiratie.

5. Laat je verwennen

Neem een dagje vrij en ga samen een dagje naar de sauna, boek een massage voor twee personen en ga genieten. Niks is toch lekkerder dan samen genieten en je laten verwennen op Valentijnsdag. Bij Sauna Van Egmond in Haarlem hebben ze tot en met 17 februari een leuke actie van 20% korting. Uiteraard kun je ook thuis een verwendagje inlassen, dresscode is een badjas en niks anders. Geef elkaar een lekkere massage, ga samen in bad als je een bad hebt of douche lekker lang. Geniet.

Ik wens iedereen een fijne Valentijnsdag. Wees lief voor jezelf en voor anderen, ook de rest van het jaar!

Fotografie: Roselie Jongman/Tim Kulk

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here