Loes houdt van lijstjes – van Haarlems lekkerste kopje koffie tot de mooiste verborgen hofjes. Graag zet ze deze iedere maand voor jou op een rijtje, deze maand: vijf alternatieven voor 5 mei.

Vorige week stond in het teken van Koningsdag, heel Haarlem in oranje. Wat hebben we geboft met het weer zeg, jullie hebben goed geduimd voor het zonnetje. Hoewel er een fris windje stond, mocht dat de pret zeker niet drukken. Er is gefeest vorige week donderdag, gefeest in de zon! Hier en daar liggen de oranje spullen nog op straat, Facebook en Instagram staan vol Koningsdagfoto’s en ondertussen maken we ons weer klaar voor de volgende feestdag. Op 5 mei vieren wij de vrijheid en in Haarlem doen we dat met het geweldige Bevrijdingspop. Een terugkerend, gratis festival met vette optredens, activiteiten en good food.

Thuiswedstrijd

Bevrijdingspop is een festival waar Haarlem om bekend staat als je het mij vraagt. Een festival dat ieder jaar weer zoveel mensen trekt en voor de Haarlemmers een mooie thuiswedstrijd is. Al voordat ik in Haarlem kwam wonen bezocht ik het festival ieder jaar weer en genoot ik van de stad, de sfeer en de mensen. Ik ben een echte 5 mei-fan. Ik zorg er ook ieder jaar voor dat ik vrij ben op 5 mei. Voorheen was (bijna) iedereen vrij. Nu is het om de vijf jaar en dan is nog niet eens iedereen vrij. Daar gaat je vrijheid…

Feesten voor onze vrijheid voelt net als wanneer Nederland moet voetballen. We maken geen onderscheid meer in Ajax, Feyenoord of AZ. Als Nederland speelt, zijn we samen één en dat gevoel heb ik op 5 mei ook. Op 5 mei zijn we samen één, met z’n allen.

Ik kan me echter ook wel verplaatsen in de mensen die rond de Haarlemmerhout wonen of überhaupt in het centrum. Ieder jaar weer die drukte voor je deur. Ieder jaar thuiskomen uit je werk en je auto niet kunnen parkeren. Ieder jaar weer die mensenmenigte die vanaf het station als een stroom door de straten loopt. Ieder jaar weer overal bierblikjes of plastic bekers in je tuin en wildplassende feestbeesten in je steeg.

bevrijdingspop 2016 rommelVoor die mensen, die mensen die geen zin hebben in een feestje en geen zin hebben in die drukte, speciaal voor die mensen dit lijstje. Een lijstje met 5 alternatieven voor 5 mei! Let’s go!

Sweet escape

Het eerste alternatief is voor de hand liggend, maar soms is de beste oplossing de simpelste oplossing: get out of town! Mocht je echt alle drukte willen vermijden, dan is dit denk ik de beste oplossing. Dit jaar valt 5 mei op een vrijdag, een mooie dag om een weekendje weg te plannen. Neem je weekendtas mee naar je werk en reis direct door naar je bestemming. Wel zou ik een rustige plek kiezen, want in veel grote steden worden soortgelijke festivals georganiseerd. Mocht je ervoor openstaan mensen uit een rustig dorpje de echte Haarlemse Bevrijdingsdag-ervaring mee te willen geven, dan kun je er ook voor kiezen aan huizenruil te doen. Misschien is er wel een boer uit Friesland die dolgraag eens wil meemaken hoe wij hier uit onze naad gaan en stelt hij zijn royale boerderij ter beschikking en kun je die voor een dag of weekendje ruilen voor je hippe stadswoning. Op huizenruil kun je mooie stekjes vinden, ook in het buitenland.

Snelcursus kluizenaar

In plaats van je spullen te pakken en de stad te verlaten kun je je natuurlijk ook opsluiten in je eigen comfortabele stulpje. Om dit te overleven kun je de volgende voorbereidingen treffen. Ten eerste, eten! Doe genoeg boodschappen. Zorg ervoor dat je jezelf lekker verwent met een driegangenmaaltijd, bak een lekkere taart of ga los met je favoriete smaken ijs. Ten tweede: vermaak! Vermaak kun je op verschillende manieren vinden, je kunt je buren, vrienden of familie uitnodigen die ook geen zin in de festivaldrukte hebben en geniet samen van je driegangenmenu en zelfgebakken taart. Of zorg voor vermaak in de vorm van een goede serie op Netflix, een boek of struin het internet af voor je eerstvolgende vakantiebestemming. Je kunt natuurlijk ook klusjes in huis doen waar je normaal nooit aan toe komt. Ten slotte, gooi je gordijnen dicht, installeer je onder je favoriete kleedje op de bank en kom er niet meer vanaf.

Tactiek is alles

Wees je tegenstander altijd één stap voor. Nu is tegenstander een groot woord, maar ik weet niet hoe diep je grudge tegen de drukte in de stad is natuurlijk. Dit alternatief heeft wel te maken met een feestje, maar dan je eigen feestje. En dit feestje organiseer je niet op 5 mei, maar op de dag ervoor, namelijk de avond van 4 mei (wel na het stiltemoment om acht uur natuurlijk). Je geeft een knalfeest in je eigen woning of mocht je in de stad werken, regel een leuk bedrijfsfeestje op 4 mei. Nodig zoveel mogelijk mensen uit, misschien maak je er een ‘Project X’ van en creëer je een openbaar evenement. Ja, je moet er wat voor over hebben om je tegenstander een stap voor te zijn.

bevrijdingspop 2016

Feest door tot in de vroege uurtjes, feest tot je niet meer kan en stop twee mooie oordoppen in je oren en slaap door het hele 5 mei heen. Misschien heb je ervoor gezorgd dat een aantal van je gasten zo brak zijn dat ze de volgende dag thuisblijven. Wat meteen betekent dat het iets minder druk is in de stad. Onder het mom van “alle kleine beetjes helpen” slaap je dan misschien een stukje vrediger.

Zoek de rust op

Er zitten natuurlijk ook voordelen aan het feit dat de meeste Haarlemmers aan het feesten zijn. In de sportschool zal het lekker rustig zijn of wat denk je van de sauna? Zoals ik al zei, is niet iedereen vrij op Bevrijdingsdag. Dat heeft als voordeel voor jou dat veel zaken gewoon open zijn en het een stuk rustiger zal zijn dan op normale vrijdagen. Dus grijp deze kans en duik lekker de sportschool in, doe een extra lange sessie en ga daarna lekker ontspannen in de sauna. Kom lekker tot rust, neem de tijd.

Ik gok dat het in de bioscoop ook lekker rustig zal zijn, een film kijken in een vrijwel lege zaal heeft ook wel wat toch? Of ga een avondje bowlen bij Bison Bowling, ze zijn op vrijdagen tot middernacht open. Genoeg tijd om lekker wat strikes te gooien en bitterballen te eten. Ook kun je voor een actief avondje wat uurtjes gaan snowboarden bij Snowplanet. Voor in de avond hebben ze een speciale actie. Terwijl half Haarlem losgaat bij de slotact van De Jeugd van Tegenwoordig (weet je zeker dat je dit wilt missen?), kun jij voor 25 euro vier uurtjes de piste op en neer. Take it or leave it!

Herdenken en vieren

Als je de site van het Nationaal Comité 4 en 5 mei bekijkt kun je zien dat er door heel Nederland genoeg te doen is. Op de site vind je ook meer informatie over de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog. Doe eens gek en stippel een route uit langs een paar van de 3700 herdenkingsmonumenten in Nederland en ga ze bekijken. Je kunt natuurlijk ook het 5 mei-concert vanaf je bank bekijken, want in Amsterdam zal het ook wel heel druk zijn. De NPO 1 zendt dit vanaf half 9 uit. Wil je toch wel een dansje wagen en misschien een Bevrijdingsfestival in een andere stad meemaken, dat kan ook. In veertien steden verspreid over Nederland zijn de hele dag activiteiten, optredens en vrijmarkten gaande. Al deze informatie kun je vinden op de site en hopelijk vind je een leuk alternatief voor 5 mei.

bevrijdingspop lijstjes van Loes

Het thema van dit jaar is ‘Geef de vrijheid door’. Ik hoop dat je je met deze alternatieven vrij voelt om te ontsnappen aan de 5 mei-madness. Maar aan de ene kant hoop ik dat je de alternatieven zo slecht vindt dat ik je heb overgehaald om je toch lekker te mengen in de feestende mensenmenigte. Vrijheid, blijheid! Vier het op Haerlems Bodem!

Tekst: Loes Bloemberg

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here