Loes houdt van lijstjes – van Haarlems lekkerste kopje koffie tot mooiste verborgen hofjes. Graag zet ze deze iedere maand voor jou op een rijtje, deze maand: vijf gewilde wildplasplekken in het centrum van Haarlem.

Je ziet iemand staan in een hoekje of in een steeg; ook gebeurt het langs de snelweg of bij een boom. Vrouwen meestal in squathouding verstopt in een bosje. Je ziet of hoort een straal neerkletteren op straat of het gras langzaam drassiger worden. Soms kun je het zelfs al ruiken als je langs een plek loopt. Wildplassen, wie kent het niet?

De meeste mensen krijgen het van jongs af aan aangeleerd van hun vader of moeder. Jongens gaan samen met hun vader tegen een boom staan plassen en meisjes worden opgetild zodat ze ook gewoon recht naar beneden kunnen plassen (mannen hebben het hiermee toch wel een stuk makkelijker, vind ik hoor!). Hoge nood en geen toilet in de buurt, dan maar even gauw de bosjes in. De één vindt het de normaalste zaak van de wereld, de ander houdt het liever op, want ziet het als een grote gruwel. Hoe hoog de nood ook is, wildplassen (let wel) binnen de bebouwde kom is verboden en als je op je schouder getikt wordt tijdens, direct na of zelfs op verdenking van wildplassen, kun je een boete krijgen van 140 euro.

In Haarlem maken we er ons ook schuldig aan en niet zozeer op klaarlichte dag, maar meestal tijdens het uitgaan. Alcohol loopt natuurlijk recht door je lijf heen en als je van club naar club hopt en als je moet, dan moet je. Ook komt het nog weleens voor dat we het belachelijk vinden dat we 50 cent voor een bezoek aan het toilet moeten betalen of geen kleingeld hebben óf dat we gewoon lekker baldadig zijn en lekker buiten willen pissen!

Bij deze dus een lijstje van de vijf meest gewilde wildplasplekken in het centrum, misschien sta je er wekelijks of misschien valt de geur die je altijd ruikt nu eindelijk op z’n plek.

De Bavokerk
Midden in ons uitgaansgebied, de niet te missen kerk, het pispaaltje van de stad. We kunnen er (figuurlijk) niet omheen, het is toch echt zo. De kerk is de favoriete spot om even een wildplasje te plegen. De kerk heeft zoveel hoekjes en randjes waar je bijna onopgemerkt tegenaan kunt kletteren en de kerk weet het ook. Bij bijna elke kroeg/eettent/bar waar je uitloopt is het eerste dat je ziet de kerk. De aanslag op de stenen en de geur is op een gegeven moment zo erg geweest, dat stratenmakers misselijk werden door de geur die in het zand onder de straatstenen was getrokken. Lees voor de gein dit oude nieuwsbericht maar. Mocht je het echt niet kunnen laten om tegen de kerk aan te piesen, gebruik dan even het urinoir ter hoogte van La Plume. Dichtbij de kerk, maar toch niet tegen de kerk.

De Zuider- en Noorderschoolsteeg
Steegjes zijn altijd favoriet geweest om je even terug te trekken uit de menigte voor een momentje voor jezelf. Dit zijn ook wel twee steegjes waar je ruikt wat er voornamelijk gedaan wordt in de nachtelijke uurtjes. Als je met je gezicht voor de Studio staat, ga je naar links. De eerste twee stegen die je tegenkomt, ze zijn lekker smal en lekker donker, kassa!
Als urine glow in de dark zou zijn, zou je twee mooie verlichte stegen hebben. Dat zegt wel genoeg denk ik. Favoriet als je met je vrienden van bar naar bar loopt, het echt niet meer kunt ophouden, snel even een steeg in holt en er als herboren weer uitloopt. Twee steegjes na elkaar, mocht zuid bezet zijn, heb je altijd noord nog.

Op zich zijn deze twee stegen wildplasproof voor vrouwen, je kunt je vasthouden aan weerszijden van de muur voor een mooie, diepe squat.

De Schoutensteeg
Dit is de steeg naast Du Theatre, een wat bredere steeg waar ook gewoon mensen wonen. Mochten zij op hun balkonnetje staan dan kun je worden gespot. Iets minder privacy, maar nog steeds favoriet in het uitgaansgebied. Scenario: je staat bijvoorbeeld een peukie te roken of lekker te babbelen met je vrienden voor Du Theatre, en naar binnen gaan is te veel moeite voor je. Je vraagt één van je vrienden om even je biertje vast je houden en je glipt even wat verder de steeg in, hoppa ontladen en je kunt weer even vooruit.

Je kunt hier zelfs ook overdekt plassen, aan het begin van de steeg heb je wat garages en een grote pilaar waar je eventueel achter kunt staan.

Nauwe Appelaarsteeg
Tegenover de parkeergarage is de Nauwe Appelaarsteeg, hoewel die steeg niet echt nauw start, wordt hij aan het eind wel steeds smaller. Een favoriet onder de Haarlemmers wanneer zij aankomen en hun fiets neerzetten of misschien zelfs de auto in de garage en even snel een plasje willen plegen voordat het feest begint. Of juist na afloop wanneer zij teruglopen naar hun trouwe tweewieler en zich ineens bedenken nog even wat te willen lozen voordat zij onderweg gaan. Een plek waar je niet zo opvalt aangezien de meeste mensen hier snel voorbij fietsen of lopen. Een enkeling waagt zich niet aan de steeg, maar urineert gewoon lekker achter of tussen de fietsen in het fietsenrek. Kan natuurlijk ook, lekker schaamteloos, maar je geeft iemand wel een natte en stinkende fiets mee naar huis. Niet cool.

Het Pand
Stel, je komt van club Stalker en je gaat richting de Grote Markt en je houdt het écht niet meer, je loopt door de Zijlstraat en je ziet een mooie boog, het lijkt de poort naar de hemel wel en alles lijkt te kloppen. Snel even het steegje in en je kunt weer verder. Schuin tegenover de Flying Tiger bevindt zich deze aantrekkelijke plaspoort. Een favorietje met een leuk uiterlijk, wat wil je nou nog meer. Een kort steegje en lekker donker. Helemaal als je vrienden de ingang even bewaken, is er niets te zien voor voorbijgangers.

Uiteraard zijn er nog veel meer stinksteegjes of bomen die ieder weekend gedoopt worden, maar ik houd het bij deze vijf favorieten, de meest bekende plekken onder Haarlemmers. Wel wil ik even duidelijk maken dat dit geen vrijbrief is om zomaar wild te plassen natuurlijk, er wonen ook genoeg mensen boven de uitgaansgelegenheden die misschien zondagochtend lekker een rondje gaan hardlopen en dan eerst door een zure walm moeten. Think before you pee!

2 REACTIES

 1. Mooi lijstje.
  De plekken komen zeer bekend voor.
  Alhoewel ik de frustratie van de overlast die wildplassen veroorzaakt, goed begrijp, kan de gemeente dit wellicht eindelijk als een subtiel signaal kan zien dat er behoefte is aan meer openbare toiletten.
  Frederiks park, de stenen trap aan het Spaarne en talloze andere plekken.
  Allemaal plekken die in de zomer drukbezocht zijn en geen enkele faciliteit tot plassen bieden.
  Vrij typisch weer dat symptoombestrijding aantrekkelijker is voor ambtenaren, dan de oorzaak wegnemen.

 2. Let wel op dat de gemeente steeds meer camera’s installeert in het centrum. Als de bewakingscamera u filmt in een steeg waarin u nietsvermoedend u ding doet, kan dat al snel een boete opleveren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here