Loes houdt van lijstjes – van Haarlems lekkerste kopje koffie tot mooiste verborgen hofjes. Graag zet ze deze iedere maand voor jou op een rijtje, deze maand: aanraders voor het cultuurfestival in vijf categorieën.

 Het programma was niet eerder zo uitgebreid, het cultuurfestival is in trek. Het is de opening van het culturele seizoen en de open monumentendagen en nog veel meer dan dat. Het weekend van 9 en 10 september staat Haarlem in het teken van kunst en cultuur, onderverdeeld in verschillende categorieën. Voor ieder wat wils is er wat te doen.

Haarlem Cultuur Festival 2016. Foto: Wiebrig Krakau

Voor het gemak een lijstje met aanraders in de categorieën muziek, toneel, musea, creatief en doen met kids. Het festival is te bezoeken met je wederhelft, vrienden of met je kids. Kijk bij de categorie die jou het meest aanspreekt en maak voor jezelf een lijstje met de plekken die jij gaat bezoeken.

Muziek

Voor een echt unieke ervaring raad ik je aan naar de ‘Koepelsessie Vol. 1 te gaan, zaterdag 9 september om zes uur in de Koepel. Mocht je nog niet naar de rondleidingen zijn geweest en wel nieuwsgierig bent naar de binnenkant van de voormalig gevangenis, is dit je kans. Dit is een culinaire en muzikale ervaring in één. Gitaarlem en Stichting Open de Koepel organiseren dit unieke concert waar Ruud Houweling en Egon Kracht samen gaan optreden. De kosten voor deze ervaring zijn 30 euro en reserveren kan via gitaarlem@gmail.com.

Op zaterdag kun je ook verschillende muziekinstrumenten uitproberen of een gratis proefles volgen bij Hart Muziekschool op de Kleine Houtweg. Van één tot vijf ontvangen zij je met open armen, wie weet ontdek je verborgen talenten of pak je na jaren weer eens dat ene instrument op. Maak de muzikale maestro in je los!

Haarlem Cultuur Festival 2016. Foto: Tim Kulk

Ook leuk: Zing de longen uit je lijf in de duo douchekaraoke van ‘Je Suis Energy’ vanaf het middaguur tot elf uur ‘s avonds in de Toneelschuur. Lachen!

Op zondag zou ik even binnenlopen bij de Philharmonie op de Lange Begijnestraat, waar Ester Groenenberg een ode brengt aan haar grote idool Carole King. Bekend van het nummer ‘A natural woman’. Wel zou ik op de tijd letten, want het optreden duurt maar van vijf tot tien voor half zes.

Toneel

Een actieve belevenis op zaterdag, namelijk een theatrale hofjeswandeling. Zo zie je gelijk al die verborgen hofjes met een verhaal over de historie, personages uit het verleden, teksten van Haarlemse schrijvers en zelfs gezang. De rondleiding start bij het Zuiderhofje om elf uur en eindigt bij het Frans Loenenhofje waar een optreden zal plaatsvinden en vanaf vier uur wordt er opgetreden door de ‘Flower Town Jazzband’. Komt dat zien.

Haarlem Cultuur Festival 2016. Foto: Wiebrig Krakau

Droom jij van een carrière op de planken of misschien een rolletje in een serie? Upgrade dan op zaterdagmiddag je acteerskills en volg een theaterworkshop van Suzanne Mijnheer. Je kunt deze volgen in ‘Hart’, de workshops zijn van half twee tot drie of van half vier tot vijf uur. Wie weet is dit de stap die jij nodig hebt om te gaan voor fame!

Musea

Op zaterdag en zondag kun je alle stress even loslaten en genieten van de zomertentoonstelling ‘Humor’ in De Hallen op de Gorte Markt. Er hangen werken van Dada, surrealistische stukken, popart en andere humoristische werken uit de hedendaagse kunst. Echt even leuk om heen te gaan, je loopt gegarandeerd met een grote lach het museum weer uit.

Haarlem Cultuur Festival 2016. Foto: Wiebrig Krakau

Op zaterdag en ook lekker op de zondag kun je een rondleiding doen in het Elisabeths Gasthuis. Ontdek de geschiedenis en betekenis van het monumentale gebouw en bezoek de tentoonstelling ‘500 jaar ziekenzorg in Haarlem’. Op zaterdag zijn er bepaalde tijden, kijk hiervoor even op de site van het Cultuur Festival. Op zondag kun je van tien tot vijf uur binnenlopen.
Ook kun je beide dagen het Dolhuys binnenlopen, ontdek in een korte tijd de hoogtepunten van het Dolhuys. Erg handig als je een lang must-see-lijstje hebt gemaakt voor het festival!

Creatief

Heb je zin om de handen uit de mouwen te steken en zelf aan de slag te gaan tijdens het Cultuur Festival dan kan dat ook. Bij Hart organiseren ze op zaterdag van tien tot vijf uur meerdere creatieve lessen, zo kun je bijvoorbeeld aan de slag op de naaimachine of meedoen aan teken- en schilderlessen onder begeleiding van kundige docenten. Ook kun je hier aan de slag in het grafisch atelier en bepaal jij wat er gedrukt wordt in de drukkerij.
Op zaterdag kun je van twaalf tot vier kennismaken met de techniek blauwdrukken. Maak je eigen ansichtkaart bij de Irrational Library Shop op de Doelstraat. Leuk!

Haarlem Cultuur Festival 2016. Foto: Tim Kulk

Leuk met kids

Je kunt nooit te vroeg beginnen met het aanleggen van een culturele fundering en het Cultuur Festival heeft daar fantastisch op ingespeeld. Ook dit jaar zijn er weer veel activiteiten leuk voor kinderen. Artwise geeft dit jaar twee ontzettend leuke workshops in 37PK van elf tot drie uur. Op zaterdag kan het kleine grut aan de slag met gekke hoedjes knutselen en op zondag wordt er een zelfportret van top tot teen gemaakt. Artwise vraagt een eigen bijdrage van €1.- voor de materialen, maar dat is het zeker waard!

Haarlem Cultuur Festival 2016. Foto: Wiebrig Krakau

Op zaterdag én zondag van één tot vijf kunnen de kids aan de slag als archeoloog en zelf opzoek gaan naar bijzondere vondsten, onderzoek doen en scherven aan elkaar puzzelen door middel van verschillende opdrachten. Als beloning krijgen zij een mooi diploma. Klinkt allemaal erg spannend!

Een hilarische voorstelling voor kinderen van 2,5 tot 7 jaar is zondag om tien uur en om kwart voor twaalf te zien in de Toneelschuur & Filmschuur. AaiPet is een voorstelling zonder praatjes, maar met veel muziek, magie en beweging. Je kids zullen met open mond naar deze show kijken, echte aanrader!

Het Cultuur Festival is in het weekend van 9 en 10 september, kijk voor het volledige programma en actueel nieuws op de website. Alvast veel plezier!

Foto header: Wiebrig Krakau

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here