Loes houdt van lijstjes – van Haarlems lekkerste kopje koffie tot mooiste verborgen hofjes. Graag zet ze deze iedere maand voor jou op een rijtje, deze maand: vijf hardlooproutes voor wat afwisseling in je routine.

De grachtenloop komt steeds dichterbij en als het goed is, ben je lekker aan het rennen. Met het zonnetje van de afgelopen dagen krijg je er ook gelijk een kleurtje bij – wel insmeren hè! Misschien loop je lekker rond het Spaarne, misschien loop je in het park om de hoek of één van de routes die straks in het lijstje staan. Misschien zijn de volgende routes nieuw voor je en kun je je routine even lekker doorbreken en een andere route lopen. Lekker wat afwisseling! Let’s go!

Rondje Randweg

Recht toe, recht aan. Simpel, snel en makkelijk aan te passen aan het aantal kilometers wat je wilt rennen. Iedereen kent de Randweg, vanuit heel Haarlem heel makkelijk te bereiken. Je rent erheen of je zet je fiets er neer. Geen stoepjes, geen losse tegels, gewoon asfalt onder je hardloopschoentjes. Het fijne aan een rondje Randweg is dat je op elk punt kunt starten en als je er klaar mee bent, steek je over en ren je weer terug. Je kunt jezelf uitdagen door een spelletje te spelen met de stoplichten, trek een sprintje en kijk of je het groene licht nog haalt. Ook grappig: wist je dat het echt anders voelt als je tegen de richting in van het verkeer loopt of met het verkeer mee loopt? True story.

Hollen bij de hertjes

Zelf kom ik er te weinig, maar als ik richting de Heemsteedse Dreef rij dan zie ik zoveel groen. Daaropvolgend de drang om lekker te rennen en mijn longen te vullen met al dat frisse groen – figuurlijk gesproken dan. In de Haarlemmerhout, waar normaal Bevrijdingspop is en ook het Houtfestival, kun je dus ook lekker rennen. De mooiste kinderboerderij van Haarlem bevindt zich daar ook en dus vet schattige hertjes. Heerlijk hollen tussen de hertjes dus.

Vanuit hier kun je uitwijken en via de Wagenweg terug rennen naar het centrum, hangt er natuurlijk net af waar je vandaan komt. Of na het rennen gezellig even op het terras zitten.

Sportief langs het Spaarne

In het eerste artikel van ‘Lopen met Loes’ heb ik een mooi rondje Spaarne van ongeveer vijf kilometer uitgestippeld voor jullie. Dit rondje Spaarne is voor de pro’s onder ons, namelijk een mooi rondje van ongeveer tien kilometer aan de andere kant van het Spaarne.

Als je begint bij de Buitenrustenbrug en niet richting centrum gaat, maar de andere kant op. Daar ligt een mooi fietspad langs het water waar je overheen kunt rennen en nog een flink stuk ook. Je rent langs allerlei sportverenigingen en uiteindelijk kom je bij de Schouwburgerbrug. Je gaat niet het Spaarne over, maar je loopt een rondje Schouwburgerplas en gaat dezelfde weg weer terug rennen. Ga ervoor!

Kilometers maken in de Kennemerduinen

Even weg uit de stad, geen last van auto’s, geen last van de ruis en gehaast van de stad. Stap op je fiets en rij richting Overveen, vlak na restaurant Loetje begint het groen al. Via het Brouwerskolkpark kun je zo doorlopen naar de Kennemerduinen. Dit betekent rennen in het bos, mensen tegenkomen die hier met dezelfde reden zijn als jij, ontspanning en genieten van de natuur. Am I right? Hier kun je jezelf ook uitdagen door paadjes te kiezen die omhoog of omlaag gaan, goed voor de kuitjes. Het is even iets anders dan op asfalt rennen, maar heerlijk om te ontspannen en uit je comfortzone te rennen. Hier wel de tip om op te letten waar je loopt, struikel niet over takken of iets dergelijks want dan ben je verder van huis.

Voor wie echt even wil ontsnappen aan de stad kan ook naar het Nationaal Park Zuid-Kennemerland gaan. Denk er wel om dat je hier een kleine bijdrage moet leveren, maar het is in ieder geval voor een goed doel: de natuur. Op verschillende plekken kun je naar binnen, de ene plek is wat populairder dan de ander, met name in het weekend en vakanties kan het wat drukker zijn. Zandvoort en Kraantje Lek zijn mijn favoriet om lekker te rennen. Leuk fietsritje ook om er te komen.

Sporten in Spaarnwoude

Iedereen kent Villa Westend wel, het ligt aan de Westbroekplas en je kunt er vanuit de stad makkelijk komen. Meet je vrienden daar voor een gezamenlijk ontbijtje en ga daarna een rondje hardlopen (of doe een smoothie achteraf). Vanaf hier kun je op kleine wegen lopen langs de weilanden en kun je richting Spaarnwoude gaan. Hier is het ook één en al groen. Je kunt het rondje zo groot of klein maken als je wilt, je kunt ook lekker wandelen hier of verzin zelf een bootcamp voor jou en je vrienden.

Volop keuze en genoeg te doen op verschillende plekken in en rondom Haarlem. Zoals ik al zei, misschien ken je deze routes al en loop je geregeld in de Kennermerduinen of Spaarnwoude, maar wie weet zijn de routes nieuw voor je en is het net wat je nodig hebt. Trouwens, als je wat later op de avond gaat rennen heb je bij de route van het Spaarne en Spaarwoude supermooie zonsondergangen. Gegarandeerd mooie plaatjes voor je Instagram.

Have fun running!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here