Van Haarlems lekkerste kopje koffie tot de mooiste verborgen hofjes, Loes houdt van lijstjes. Graag zet ze haar lijst iedere maand voor jou op een rijtje, deze maand: De lichtjesroute van Haarlem.

Wie is er nou niet dol op lichtjes? Vooral in donkere feestmaanden geven lichtjes de stad sfeer, een feestelijk gevoel en toch ook wel een beetje romantiek. Vind je niet? Haerlems Bodem zet voor jou een Haarlemse lichtjesroute op een rijtje. Lekker wandelen met je familie, vrienden uit andere steden of met je liefje, hand in hand.

1. Cronjéstraat

Laten we de lichtjesroute beginnen bij de supermarkt op het Soendaplein – ook daar heb je trouwens lichtjes, ze twinkelen vrolijk in bomen. Loop de Cronjéstraat in, als je eind van de middag gaat wandelen heb je misschien het geluk dat de oliebollenkraam nog open is. Neem vooral een zakje oliebollen mee voor onderweg, zouden wij zeggen.
Tussen winkels hangen de ‘bloem met de linten-lichtjes’ over de straat en je kunt bijna de laatste zien hangen, dat geeft toch wel een fantastisch beeld. Kijk ook eens omhoog bij de copyshop, daar hangt Het Laatste Avondmaal, dat voelt zo kerstig (ook al vieren zij daar Pasen).

2. Kleverparkweg

Loop niet helemaal tot het eind van de Cronjéstraat, maar sla rechtsaf en steek door naar de Kleverparkweg, ook in deze winkelstraat hangen leuke kerstlichtjes. Aan lantaarnpalen hangen dennenbomen. O dennenboom, o dennenboom.
Tip van de redactie: ga overdag eens bij Cleeff een bakkie doen, één van onze favoriete tentjes. Loop verder naar het viaduct, door het Kenaupark, over de Kinderhuisvest tot je bij de Zijlstraat bent.

3. Bavolichtjes

In de Zijstraat kun je de bavolichtjes al zien hangen. Deze lampjes hebben de vorm van de kerk die we allemaal kennen: onze Bavo. Op de redactie vinden we deze lichtjes bijzonder en karakteristiek. We voelen ons echt een trotse Haarlemmer als we die lichtjes zien hangen.
Er zijn bepaalde plekken waar je de kerk precies in de vorm van het lichtje kan krijgen, dat zorgt voor vette foto’s en zal het goed doen op je (instagram)feed. In de Zijlstraat zit er één die perfect past, weet jij hem te vinden?

4. Grote Markt

Je bent nu aangekomen op de Grote Markt, de kerstboom zal binnenkort ook weer stralen met z’n lichtjes. Wist je trouwens dat de lichtjes dit jaar worden geveild om Syrische kinderen te helpen? Lees hier meer over in dit artikel.
Niet te missen natuurlijk als je richting de Grote Houtstraat loopt, daar hangt het woord ‘Haarlem’. Je kunt op meerdere plekken in de stad deze verlichting vinden, een leuke plek voor een selfie. Leuk voor op de kerstkaart dit jaar?

5. Grote Houtstraat

Loop de Grote Houtstraat door, geniet van de lichtjes en doe ondertussen wat windowshopping. Vergeet niet de zijstraten in de te kijken en zie veel meer bavolichtjes shinen. Wauwie! Wat is deze tijd van het jaar toch fijn.
Aan het eind van de winkelstraat, op de kruising van de Gierstraat is het sprookjesachtig verlicht. Wat staat die boom daar toch mooi met die lichtjes en kijk nou, nog een oliebollenkraam. Je kunt je lichtjesroute dus ook hier beginnen met een zak lekkere oliebollen. Loop terug via de Gierstraat en doe gezellig een drankje.

Heb je een mooie foto gemaakt met de kerstverlichting? Post hem op Instagram en gebruik #haerlemsbodem of tag ons in je foto. Wij van de redactie worden blij van mooie foto’s.

In het volgende lijstje laten we je vijf mooie etalages zien, etalages die extra moeite hebben gedaan je een feestelijk gevoel te geven. Fijne feestdagen!

Fotografie: Sandra Reeb-Gruber

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here