Mag ik jullie allen voorstellen aan Lisa Rietveld. Positief eigenzinnig, twintig jaar oud en studente aan het conservatorium van Haarlem. Deze jongedame is de frontvrouw en songwriter van de upcoming band Lisa & the Lumberjacks. Titels als Mr. Jones en Hurricane zijn al aardig bekend in de Haarlemse muziekscene en 22 september komen ze met hun debuut-ep, VIVID.

Import
Voordat ze Haarlemmer werd, bevond ze zich in Purmerend. Huize Rietveld was zeer muzikaal, al lag de focus vooral op het maken ervan. Zo was er bijvoorbeeld geen platenkast vol klassiekers van grote inspiraties en helden. Na een jeugd vol zingen en instrumenten in de huiskamer, trad ze Haarlem binnen voor haar studie.  De stad was warm en opende muzikale deuren. Ze vond haar eigen pad, zo ook op school. Hoe introvert toen ook, ze vormde na een half jaar haar band en begon.

7x0a6934

Alles geel
Ze brengt ons nu vijf nummers, allen anders, maar vooral een mix tussen funk en singer-songwriter. “Vette drumgrooves, maar wel heel sfeervol”,  zo luidt haar eigen omschrijving. Ze bevindt zich in de vrije zones tussen etiket en genres. De ep is een bundel van werk en tevens afsluiter van een periode. “Het is een soort tijdlijn die mijn zoektocht weerspiegelt.” Zo is Mr. Jones het eerste nummer dat ze ooit schreef en daarmee het startpunt van haar ontwikkeling. Een fleurige verzameling van de twee eerste jaren ‘Lisa’. Gele cover, geel jasje, gele nagellak, alles in het genre ‘vrolijk’.

Van links naar rechts vliegen
Na de release veel optreden, maar tegelijkertijd liggen er alweer veel nieuwe nummers klaar. Ze wil een andere kant op gaan en zichzelf blijven verbeteren. Dieper ingaan op de muziek en haar stijl. Samen met de mannen om haar heen zorgt ze voor een interessant muzikaal samenspel. Inspireren en innovatie staan hoog in het vaandel. Ze noemt zichzelf chaotisch, maar heeft wel een duidelijk doel. Niet dat ze precies weet waar ze  over vijf jaar is. Een album releasen of een toffe samenwerking met een hoogstaande muzikant, label of producer. In ieder geval muzikaal blijven vooruitgaan.

7x0a6875

VIVID
Tijdens het interview denk ik meerder keren: Die komt er wel. Ze weet waar ze voor staat, maar gaat er niet overijverig mee om. Naar haar eigen zeggen is ze nog iets te timide, maar in vele ogen zal dit een goede eigenschap zijn. Inclusief in die van mij. Ze is absoluut gedreven, maar staat niet op het podium met het gemaakte ‘kinderen voor kinderen – enthousiasme’.  Ze heeft het zelf gedaan, op haar manier, dus is het feest nu groot. Hard gewerkt en dat gaan ze vieren. 22 september onthullen ze hun ep met een show in het Patronaat. Een avond gevuld door een band met invloeden van jazz, pop, funk en de kleur geel kan naar mijn idee niet echt fout gaan..

 

Verdere informatie Lisa & the Lumberjacks

Fotografie: Jaap Kroon Fotografie

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here