Jazz klinkt al op de achtergrond, de barman haalt een natte lap over de toog. Drummer Joost Kesselaar rommelt aan zijn drumstel en Paul Berner stemt zijn contrabas. Het is donderdagavond en over een uur begint de openbare live jamsessie bij cultureel centrum Hart.  

live jamsessie
Links Joost, recht in beeld Paul

Live jamsessie en iedereen kan meedoen

Bij de live jamsessies in het Hart Café kunnen jonge en oude muzikanten met elkaar jammen onder begeleiding van een band. Zo om de twee weken is dat jazzband Trio JÖP, de graag geziene huisband van deze muzikale avonden. En wij mogen ze vanavond spreken, hoe zijn de jamsessies bij Hart ontstaan?

Die jongens van tien speelden goed

“De avonden zijn ontstaan op initiatief van ons,” zegt Joost. Paul vult aan: “Het is de insteek om mensen erbij te betrekken door te jammen. Dat moet nog wel een beetje loskomen. Ook bijvoorbeeld studenten die wij lesgeven, kunnen hier komen spelen, zodat ze live leren spelen. De avond is in twee delen opgedeeld. We spelen eerst een set en het tweede gedeelte kunnen mensen met ons meedoen.” Trio JÖP vond het aanbod van jazz in Haarlem schaars. Helemaal nadat vijf jaar geleden jazz op zondag stopte in Café In Den Uiver. Dit is een leuke, toegankelijke manier om niet alleen jazz te beluisteren maar ook mee te spelen.

Trio JÖP is de huisband

“Je moet wel een beetje gevorderd zijn om mee te mogen doen,” zegt Paul op de vraag of iedereen mee mag doen. “Je moet je kunnen redden binnen een band. Dus het is niet voor een beginner. We hebben ook een keer twee jongens van tien ofzo gehad, die speelden hartstikke goed. Dat was heel leuk. We proberen ons spel ook aan te passen. Als iemand een beetje onzeker is, spelen we een aangepaste ritmesessie.”
Dat dit soort avonden belangrijk zijn en verbindend werkt, bewijst het bandje dat erdoor is ontstaan. Een vriend van drummer Joost, een zangeres en een leerling van Paul kwamen naar deze avonden en inmiddels hebben zij een band gevormd.

live jamsessie

“Ik vind jazz gewoon heel leuk”

live jamsessie

De barman tapt de eerste biertjes en mensen hebben plaatsgenomen op de stoelen. Één van hen is Richard, een hobbysaxofonist. “Ik vind dit soort avonden heel erg verbindend. Ik kom voor jazz en ik vind het leuk om met anderen naar jazz te luisteren.” Op de vraag of hij vanavond mee gaat doen, moet hij lachen: “Nou, ik heb wel eens wat geprobeerd, maar vanavond kijk ik het nog even aan. Ik vind het vooral heel leuk.” Niet veel later betreden de leden van Trio JÖP bestaande uit drummer Joost Kesselaar, pianist Örjan Graafmans en bassist Paul Berner het podium. Zacht begint Joost met zijn brush drumstokken het ritme aan te geven. De contrabas blinkt in het licht en al snel klinken de ritmische deuntjes door het Hart Café. Het trio is goed op elkaar ingespeeld en allerhande lichaamsdelen van de ongeveer dertig aanwezigen deinen op de deuntjes mee.

live jamsessie
V.l.n.r.: Örjan Graafmans, Joost Kesselaar en Paul Berner.

Na de pauze en een aantal biertjes later, start de band met de jamsessie. Het publiek wordt gevraagd wie er mee wil spelen. Een zangeres biedt zich aan en haar zoetgevooisde stem betovert de zaal. Als applaus voor haar heeft geklonken, staat Richard op en stapt onzeker met zijn sax het podium op. Maar, van deze schroom is niets meer te merken als zijn tonen door de zaal klinken en hij lijkt zich moeiteloos aan te passen aan het drietal. Ze spelen samen nog een aantal nummers voor het enthousiaste publiek, dat aan het einde van de avond tevreden huiswaarts keert.

Wil jij ook meespelen? Kom dan op donderdagavond naar cultureel centrum Hart aan de Kleine Houtweg. Wil je met Trio JÖP op het podium staan, kijk dan in de agenda wanneer zij er spelen. Voor meer informatie en een overzicht van de jamsessies, kun je terecht op de website van Hart-haarlem.nl

Meer Haerlems Bodem? Check hier de fotoreportage van Kita Menari.

Fotografie: Rob Ouwerkerk

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here