Veel mensen vinden het leuk om vanaf het terras of wachtend op de trein, naar andere mensen te kijken. Maar wat als die mensen in kooien zouden zitten? Niet echt een vrolijk alledaags tafereel. Toch is dit precies wat je morgen de hele dag kunt bekijken, tijdens de actie ‘Lock me up’ in het restaurant van Vooges Centraal achter het station.

Foto van de actiepagina van Dineke en Marleen

Lock me up

Marleen Zwartkruis (51) en Dineke van Dijk (41) laten zich 12 uur lang opsluiten in kooien van 1 meter breed en 2 meter diep. Ze krijgen water en 1 kommetje rijst mee. De buurvrouwen uit de Vijfhoek doen dit uit naam van de jaarlijkse actie ‘Lock me up’ van stichting Free a Girl. De stichting is een initiatief van de Haarlemse Evelien Hösken en heeft als doel om kinderprostitutie op te sporen en aan te pakken.

Opgesloten en uitgebuit
Vooral in Azië en Zuid-Amerika worden veel jonge meisjes ontvoerd of gekocht om onder gruwelijke omstandigheden uitgebuit te worden als prostitué. Vaak betekent dit ook dat ze dag en nacht opgesloten zitten in kamertjes niet veel groter dan de kooien waarin Marleen en Dineke 12 uur vrijwillig zullen doorbrengen. Inmiddels heeft Free a Girl in 9 jaar wereldwijd bijna 4200 meisjes kunnen bevrijden. Ook zorgen ze dat de meisjes nazorg krijgen en weer veilig thuiskomen of, als er geen thuis is, onderdak, medische hulp en onderwijs krijgen.

Als je bedenkt dat dit meisjes zijn zoals je dochter, je zusje, je nichtje of je buurmeisje, dan is het niet gek dat Marleen en Dineke, beide moeders, zich nauw betrokken voelen met het doel van Free a Girl. Door deel te nemen aan de actie hopen ze zo veel mogelijk geld in te zamelen waarmee de stichting meer mensen kan inzetten in diverse landen om kinderprostitutie een halt toe te roepen.

Lock me up
Ook bij Vooges Bloemendaal lieten deze week diverse vrouwen zich opsluiten

Beklemmend

In een kooi, in de etalage van een restaurant, langs een drukke weg, naast de ingang van het station…het is niet niks. Honderden mensen kunnen je zien, opgesloten als een dier in een dierentuin, en even weglopen is er niet bij. Aan de andere kant is het ook een beklemmende ervaring voor de omgeving. Ga je even lekker een wijntje drinken of een broodje eten terwijl er twee meter verder een vrouw in een kooi zit? Ga je er lekker uitgebreid naar staan kijken of draai je je hoofd af om het niet te hoeven zien? En juist dat gevoel van ongemak is wat deze actie zo bijzonder maakt. Marleen en Dineke hopen dan ook dat zo veel mogelijk mensen komen kijken. En natuurlijk doneren want naast de kooien staat een collectebus. Heb je geen tijd of zin om te komen kijken, dan kun je ook online een donatie doen om zo toch het doel te steunen.

Kijk op lockmeup.nl/deelnemers

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here