10 december is de Dag van de Rechten van de Mens. Natuurlijk kan dit niet stil voorbij gaan. Daarom vindt op initiatief van Amnestygroep Haarlem een fakkeltocht door de binnenstad plaats. 

Naast de fakkeltocht is er meer

Het startpunt (vanaf 16.45 uur) van de fakkeltocht is in de Lutherse Kerk (Witte Herenstraat 22). Fakkels zijn verkrijgbaar à € 2,-. Na terugkeer rond 17.30 uur is er koffie en thee om op te warmen. Naast de tocht is er ook een themabijeenkomst. Zo wordt de vijftigjarige verjaardag van de mensenrechtenorganisatie en zeventigjarig jubileum van de Rechten van de Mens gevierd. Ook wordt de schrijfactie Write for Rights afgesloten. Op een aantal locaties in Haarlem en omstreken schrijven vrijwilligers in het kader van deze schrijfmarathon – zoals de naam voorheen luidde – van 1 t/m 10 december weer zoveel mogelijk brieven en kaarten. De brieven gaan naar regeringen om zo aandacht te vragen voor mensen in onrechtvaardige situaties. De kaarten dienen als steunbetuiging voor degenen die met mensenrechtenschendingen worden geconfronteerd. De resultaten worden ook op 10 december door coördinator Karin Ennik-Maarsen bekendgemaakt.

Fakkeltocht
Fakkeltocht in 2018

Nog altijd veel onrecht in de wereld

Dat het zeventig jaar na vaststelling van de Universele Verklaring van Rechten van de Mens nodig is om aandacht te vragen voor mensenrechten, blijkt uit ervaringen van twee sprekers op de themabijeenkomst. Hans Gaasbeek is sociaal advocaat in Haarlem en co-voorzitter van de Liga voor de Rechten van de Mens. Samanta Moralis is een gevluchte advocaat uit Honduras. Beiden zullen spreken. Rond 19.00 uur sluit coördinator Louisan Pot de bijeenkomst af.

Haarlem en Amnesty hand in hand

Amnestygroep Haarlem is de oudste nog actieve groep van Amnesty International Nederland. In 2016 bestond de groep vijftig jaar. In de afgelopen dikke vijf decennia zetten mensen uit Haarlem en omgeving zich actief in voor bescherming van mensenrechten. Op dit moment heeft de groep ongeveer tachtig leden.  

Meer wereldverbeteraars op HB? Check dit artikel.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here