Einde van de week is de deadline voor het prestigieuze IDFA (International Documentary Film Festival Amsterdam) en daar wil ze haar film naar toe sturen. De audio wordt nog iets onder handen genomen, maar verder is hij af. Sinds november vorig jaar werkte Loulou Sjerps aan haar documentaire Home-Made Nations. Een verlengde van haar afstuderen dat inzicht biedt in micronations. Piepkleine landjes of staten die zich onafhankelijk hebben verklaard en volgens eigen regels leven. Aanstaande woensdag vertelt ze over haar bevindingen en het ontstaan van de docu tijdens de Parkpreek op Parksessies.  

Loulou-Sjerps-Homemade-Nations-Documentary2

Micronations
Deze echt bestaande of virtuele staten zijn in sommige gevallen al enkele tientallen jaren in opbouw. Door middel van interviews met de mensen, oprichters en koningen achter van deze “landen”, ging Loulou op zoek naar de grens van fictie en realiteit. Met haar afstuderen behaalde ze de titel Master in International Performance Research, maar Loulou vindt dat het resultaat te mooi is om niet met de wereld te delen. De documentaire zoekt continue de vraag op of wat de kijker ziet echt is of niet. “Sommige micronations ontstaan vanuit een kunstzinnig hoek en andere uit een heel serieuze of politieke hoek.” Zo verteld Loulou over Ladonia. Het resultaat van een jarenlange rechtszaak tussen kunstenaar Lars Vilks en lokale overheden over twee sculpturen. Het geclaimde gebied is onderdeel van het natuurreservaat Kullaberg in een enclave in het zuiden van Zweden. “Sommige oprichters zijn heel cynisch en gebruiken imitatie om iets belachelijk te maken. Zo geven ze kritiek op bijvoorbeeld het fenomeen Koning.” 

Loulou-Sjerps-Homemade-Nations-Documentary

Home-Made Nations
Haar eerdere studie theaterwetenschappen gaf haar de theorie om de maatschappij die ze ziet te beschrijven. De fascinatie voor micronations ontstond toen Loulou research deed voor een theatergroep dat zelf een eigen land was begonnen. Ze vond een eigenaardige versie van een Lonely Planet. Micronations: The Lonely Planet Guide to Home-Made Nations staat, net als een reguliere Loney Planet, vol met wetenswaardigheden, tips en tricks over landen en steden, maar dan over micronations. Welke in sommige gevallen niet fysiek te bezoeken zijn. “Het was nog best wel zoeken om er één te bemachtigen. Uiteindelijk via Ebay heb ik er eentje kunnen krijgen. Het heeft me heel veel geholpen bij het onderzoek.” Loulou bezocht drie verschillende micronations en volgde de cultuur, maatschappij, gedragsregels en tradities van de landen. Na afloop van de docu heb je dan ook inzicht in de grappige en serieuze kanten van het fenomeen micronations. “Ik vind het zonde om alle kennis die ik heb vergaard voor mijzelf te houden. Ik ben heel blij en trots op het resultaat.”

Homemade-Nations-Documentary3
Parkpreek Loulou Sjerps
Wil jij meer weten over micronations? Kom dan aanstaande woensdag 29 juli naar de derde editie van Parksessies. Loulou Sjerps vertelt tijdens de Parkpreek over haar documentaire: Home-Made Nations. Vanaf 20:00 uur zal zij aan de hand van stukken uit de documentaire vertellen en vragen beantwoorden. Bekijk hieronder alvast de trailer van Home-Made Nations.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here