De gemeente Haarlem startte al in 2015 met een pilot voor de Leefstraat. In zo’n Leefstraat kunnen buurtbewoners hun straat tijdelijk ombouwen tot een droomstraat zonder auto’s, met speelruimte voor kinderen, bankjes en een tijdelijke grasmat. Eén van de pilotedities in de Tweede Hogerwoerddwarsstraat duurde maar liefst zeven weken en zorgde ervoor dat de buurtbewoners veel meer met elkaar in contact kwamen. 

Het opzetten van een Leefstraat kan nog steeds. Lijkt het je wat? Begin dan op tijd, want de gemeente adviseert bewoners minimaal drie maanden van tevoren te beginnen met de organisatie en het auto-onvriendelijk maken van je straat heeft nog wel wat voeten in de aarde. Zo moet de organisatie zorgdragen voor ‘medewerking en instemming van de gemeente, verkeerspolitie, brandweer en Spaarnelanden’ en moeten nood- en hulpdiensten toegang blijven houden. Ook raadt de gemeente aan een afspraak te maken met de verkeerspolitie en Spaarnelanden om samen de situatie ter plaatse te bekijken.

De gemeente stelt een bedrag van € 950,- beschikbaar voor de kosten van de evenementenvergunning, het inrichten van de Leefstraat en het uitvoeren van activiteiten. Best een leuk potje dus! Wilde plannen voor mini-openluchtconcerten, bubbelbad-bioscopen en opblaasstormbanen kwamen hier al over tafel gevlogen.

Zelf een Leefstraat organiseren? Meer informatie en contactgegevens van de gebiedsverbinder van jouw buurt vind je op de site van de gemeente.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here