Eef en Lien zijn twee enthousiaste dames die vanuit de keuken in het Haarlems poppodium Patronaat catering op maat verzorgen voor borrels, feesten en diners. Alle hapjes en gerechten worden met zo veel mogelijk biologische en lokale seizoensproducten bereidt en zijn huis gemaakt. Voor Haerlems Bodem lunchen ze regelmatig in de diverse Haarlemse horeca waarover zij vervolgens hun oordeel geven zonder blad voor de mond te nemen! Deze week het Spaarne 66.

Na het bezoeken van een aantal prima nieuwe horeca-plekken, vonden we het nu tijd voor een ‘gouwe ouwe’: Spaarne 66. Deze hotspot bestaat ondertussen bijna 10 jaar. Een echt familiebedrijf bestaande uit moeder Marianne en haar dochters Sophie en Kim Lemmers. Laatstgenoemde is verantwoordelijk voor de keuken, bijgestaan door chef Remco Vergeer. We kennen Kim als medelid van Slow Food (Haarlem), de beweging die zich afzet tegen de industriële productie van voedsel, opgericht door Carlo Petrini in 1986 in Italië.

Lunch met Eef en LienLunch met Eef en Lien

Op de website van Spaarne 66 lezen we haar eigen filosofie: “Eten dat je kunt herkennen, zonder poespas of ingewikkelde termen. Kwaliteitsproducten uit de buurt en in seizoen, voor ieders portemonnee.” Daar worden wij blij van!

De lokatie van Spaarne 66 blijft uniek en typisch Haarlems: precies op de hoek van het Spaarne en de Korte Veerstraat, naast de Melkbrug. Bij mooi weer is het heerlijk toeven op het terras rondom het restaurant of aan het water. Maar ook binnen heerst een warme uitstraling. Personeel is vrolijk, accuraat en heeft kennis van zaken. Clientèle is een fijne mix van stadgenoten en toeristen.

De menukaart van zowel de drankjes als het eten wisselt met het seizoen mee. Wij genieten nog nét van de zomerse insteek. We bestellen “Kim’s limo” met frisse appel, munt en citroen (€ 3,50) en een Saft! on the rocks: sap van rode druiven met een takje rozemarijn en ijsblokjes (€ 3,50). Beiden heerlijk verfrissend, erg goed op smaak en ruim geserveerd in een prachtig glas.

Lunch met Eef en LienLunch met Eef en Lien

Naast de klassiekers van Spaarne 66 zoals de “wentelteefjes” en “Opa Gijs” (dikke bruine boterhammen met oude Beemster, stroop en roomboter (beiden € 5,50), staat er voor elk wat wils op het menu: divers brood met ei, vis, vlees of vegetarisch, verschillende salade’s en bites.

Wij kiezen voor het “Roereitje met oude kaas, toast en notensla op wit” (€ 6,50) en voor de “Zachte geitenkaas met gegrilde paprika, erwtjes en dragon-dressing op bruin brood” (€ 7,50).

Lunch met Eef en LienLunch met Eef en Lien

Het roerei is precies zoals het moet: zacht, smeuïg en met goede oude kaas bereidt. Ook het witbrood er bij is perfect getoast: knapperig, warm en mooi gebruind. De eitjes en sla worden geserveerd in een fraaie aardewerken kom.

De bruine boterham met zachte geitenkaas en groentjes is niet alleen een lust voor het oog maar smaakt ook verrukkelijk. Een heerlijke zomerse smaak combinatie van zowel zachte als knapperige ingrediënten. Helaas kwam de gegrilde paprika zo te proeven uit een pot in plaats van dat deze in eigen keuken gegrild en ingelegd was. Het snijden van de boterham was wat ingewikkeld omdat het mes niet scherp genoeg was. Hierdoor zit je dan wat te stoeien wat er niet heel charmant uit ziet….Vervangen die messen wat ons betreft!

Uiteraard hebben we het toilet bezocht. Bij de wastafel hangt net als in de rest van de zaak een intieme sfeer: vaasje met bloemen, kaarsjes, mooie brocante spiegel. Het toilet zelf oogde wel wat rommelig op de grond, maar was absoluut schoon.

Lunch met Eef en LienLunch met Eef en Lien

Conclusie: Spaarne 66 is een blijver: lokatie, personeel, food & drinks zijn erg goed op smaak. Minpuntjes konden we nauwelijks ontdekken.

“Spaarne 66”

Spaarne 66

2011 CK Haarlem

7 dagen geopend vanaf 10.00 uur.

Lunch: van 11.00 t/m 15.30 uur

Diner: vanaf 17.30 uur

Bites en Taart: vanaf 11.00 uur

 

Tekst en fotografie: Eef en Lien

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here