Eef en Lien zijn twee enthousiaste dames die vanuit de keuken in het Haarlems poppodium Patronaat catering op maat verzorgen voor borrels, feesten en diners. Alle hapjes en gerechten worden met zo veel mogelijk biologische en lokale seizoensproducten bereidt en zijn huis gemaakt. Voor Haerlems Bodem lunchen ze regelmatig in de diverse Haarlemse horeca waarover zij vervolgens hun oordeel geven zonder blad voor de mond te nemen! Deze week Bar Wolkers

Op de valreep van het jaar 2016 bezochten we één van onze favoriete plekken van de Haarlemse binnenstad, Bar Wolkers. Sinds eigenaar Evan zich hier in 2013 vestigde, komen we er vaak en graag. De sfeer is heel gemoedelijk, alsof je de huiskamer van een goede vriend binnen dartelt die weer blij is je te zien.

Grappige overeenkomst met lunchplek De Verlichting in Heemstede, is dat ook in dit pand ooit jaren een lampenwinkel was gevestigd. Blijkbaar straalt dit nog steeds warmte uit.

In de beginperiode was de menukaart beperkt maar wel meteen met goede biologische koffie van Bocca, zelf gebakken taarten en goed belegde broodjes waar je happy van wordt. Prijzen zijn bovendien zeer schappelijk. Ondertussen is de ontbijt- (tot 12.00 uur) en lunchkaart (tot 16.00 uur) flink uitgebreid, waarnaast ook heel veel soorten biologische theeën en hippe frisdrankjes verkrijgbaar zijn.

De bediening is altijd vrolijk, attent en snel. Dit alles levert een grote diversiteit aan clientèle op: met een laptop werkende alleengaanden, vaders en/of moeders met grote en kleine kinderen, gezellig babbelende vriendinnen, stelletjes, 50+ ers en natuurlijk mensen zoals wij die een lunch-werkoverleg hebben. Iedereen voelt zich op zijn of haar gemak hier. Bar Wolkers heeft een open keuken zodat je fijn kunt meegenieten met het reilen en zeilen van de keukenbrigade. Qua interieur is expres gekozen voor een tikkeltje industrieel, maar toch enigszins ‘no nonsense look’ met allerlei vintage meubelen, een stijl zoals je bijvoorbeeld ook veel ziet in wereldsteden zoals Berlijn en Antwerpen. Fijn, want dit soort tentjes konden we in Haarlem wel gebruiken.

Aan de muren hangt steeds wisselende kunst waardoor er ook telkens iets nieuws te zien is. In de stopcontacten langs de muren kun je je laptop of smartphone even opladen. Zelf bezetten we de laptop-vrije tafel, die er ook sinds kort is, met uitzicht over het mooie Spaarne. Net als een stukje verderop bij Spaarne 66, kun je hier uren naar buiten staren want er komen talloze wandelaars, fietsers en auto’s langs. Bij mooi weer staat aan de overkant langs het water een klein terrasje opgesteld waar je ook nog van de langsvarende boten kunt genieten.

We bestellen wat glazen verse jus d’orange voor de broodnodige vitamientjes, want voorlopig moeten we het even doen zonder zonnetje. Verder kiezen we alledrie voor een ander belegd bruin landbroodje: een tosti met Beemsterkaas, kip, sambal en rucola (€ 5,50), een Tuna Melt (tonijn met gesmolten kaas) op gegrild brood (€ 6,90) en het broodje van de week met filet Americain, ui, rucola en een gekookte eitje (€ 6,50). De bestelling komt ondanks de drukte behoorlijk snel. Alles met zorg bereid en geserveerd op glazen bordjes. De broodjes zijn prima op smaak, alhoewel de portie sambal iets ruimer had gekund. Maar dat is uiteraard ook een kwestie van smaak.

Uiteraard bezochten we nog het toilet: de graadmeter voor hygiëne. Deze was zoals verwacht uitstekend. Blinkend wit en schoon en inclusief wastafeltje met zeeppompje, schone handdoek en grote spiegel. Wij zijn zeer tevreden.

Conclusie: Altijd gezellig, altijd lekker, zonder franjes en precies goed. Ook tof is het broodje van de week wat de kaart compleet maakt. Beetje jammer is dat het ontbijt maar tot 12.00 uur wordt geserveerd want wij zijn zelf voorstander van de flexibele ontbijttijden.

Bar Wolkers

Gedempte Oude Gracht 139

2011 GP Haarlem

Tel: 023-5347524

Tekst en fotografie: Eef en Lien

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here