Eef en Lien zijn twee enthousiaste dames die vanuit de keuken in het Haarlems poppodium Patronaat catering op maat verzorgen voor borrels, feesten en diners. Alle hapjes en gerechten worden met zo veel mogelijk biologische en lokale seizoensproducten bereidt en zijn huis gemaakt. Voor Haerlems Bodem lunchen ze regelmatig in de diverse Haarlemse horeca waarover zij vervolgens hun oordeel geven zonder blad voor de mond te nemen! Voor deze eerste keer bezochten ze het recent vernieuwde Fortuyn.

Metamorfose
Fortuyn, prachtig centraal gelegen in een monumentaal pand aan de Grote Markt, bestaat al ruim 20 jaar. In maart 2015 heeft het restaurant een metamorfose ondergaan die zeer positief heeft uitgepakt. Door het grote raam aan de voorzijde is het heerlijk licht. Industrieel ingericht maar met warme details zoals houten banken en krukken met grote kussens, zorgen voor een eigentijdse stoer-chique atmosfeer. Zowel locals als toeristen lijken hier prima op hun gemak. Opvallend en lekker duurzaam is de mooie waterfles met Puur Haarlems tapwater die bij binnenkomst meteen door de serveerster op tafel wordt gezet. Prima service: daar houden we van! Ook de kaart spreekt tot de verbeelding. De ‘josper’, een Spaanse authentieke houtskooloven, vormt volgens eigen zeggen de rode draad op de menukaart. Beetje jammer is dat de hele tent daar dan ook behoorlijk naar rook ruikt. Als je alleen van koffie en appeltaart wilt genieten, is dat niet de lucht die je er continue bij wilt hebben wat ons betreft…

fort3

Lunch
Maar goed, we komen om te lunchen dus bestellen we uiteraard ook iets wat in deze oven bereid wordt: de Olijcke saucijs met o.a.komijn, korianderzaad, oranjebloesem en Cointreau, Fortuyn dip, pickled cucumber, gebakken uitjes en een briochebol (€8,50). Op de vraag aan de ober waar deze worst nou precies vandaan komt, moet hij even bij de kok gaan informeren. De kaart is net geïntroduceerd dus dat kan gebeuren. Helaas krijgen we gedeeltelijke informatie terug, namelijk alleen dat het om varkens uit de Beemster gaat, maar niet dat de saucijsjes zelf in een echt Haarlems ambachtelijk bedrijfje zijn geproduceerd. Dat vinden wij nou juist zo charmant! De saucijsjes zijn prima bereid, knapperig en sappig, en mooi gegaard. De manier van serveren spreekt ons ook aan: alle bijgerechten apart in kleine aardewerken schaaltjes zodat je zelf je broodjes naar believen kunt vullen. Ook kiezen we voor het speltbrood met lichtgerookte makreelfilet met mesclunsla, tapenade van Sud’n’Sol tomaat en gremolata (€8,50). De makreel is goed op smaak en niet te koud geserveerd.  De gremolata hebben wij helaas niet gezien. Mits deze verstopt zat onder de flinke hoeveelheid tapenade, die helaas niet huisgemaakt wordt en door de hoeveelheid iets te veel de overhand neemt ten opzichte van de makreel. We sluiten af met heerlijke koffie van Bocca. fort2

Conclusie
Na het water en de wat rinse jus d’orange, doen we voor vertrek ook nog even een toilet bezoek. Hier voor moeten we de hele zaak door lopen wat geen straf is: mooie open keuken, prachtig met planten begroeide wand in het ruime achterdeel en een enorm leuke patio. Het toilet zelf is ook de moeite waard. Schoon-het aller belangrijkste natuurlijk! – en sfeervol met mooie, grote donkere tegels. Conclusie: Bediening zowel voor als na de lunch is zeer attent, vlot, vriendelijk en adequaat. Fijne uitgebreide, tikkie prijzige, lunchkaart in een urban sfeer.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here