Eef en Lien zijn twee enthousiaste dames die vanuit de keuken in het Haarlems poppodium Patronaat catering op maat verzorgen voor borrels, feesten en diners. Alle hapjes en gerechten worden met zo veel mogelijk biologische en lokale seizoensproducten bereidt en zijn huis gemaakt. Voor Haerlems Bodem lunchen ze regelmatig in de diverse Haarlemse horeca waarover zij vervolgens hun oordeel geven zonder blad voor de mond te nemen! Deze week Khubz.

Khubz = Brood

Handmade • happy • food staat er in het logo van Khubz: wie wil dat nou niet? Khubz is Arabisch voor ‘brood’, iets gedesemd tarwebrood, plat, rond of ovaal en variabel in grootte. Iedereen die (low budget) door bijvoorbeeld Egypte of Libanon heeft gereisd, kent het. Typische vorm van vers en gezond ‘streetfood’ met warme of koude, veel al vegetarische of veganistische vulling en altijd met heerlijke ingelegde groentes en diverse dips zoals verschillende soorten humus of pittige toppings.

Khubz

Relaxed

Khubz is vlakbij het Provenierspleintje midden in het centrum gevestigd. Het pandje is aangenaam verbouwd en straalt een relaxte huiskamer-achtige sfeer uit. We worden direct enthousiast verwelkomd door mede eigenaresse Sarah. Het is redelijk druk binnen met zittende en afhalende klanten, want alle gerechten van de menukaart zijn ook ‘to-go’.

Khubz

Inrichting

We nemen plaats aan de grote tafel direct aan de counter met zicht op de open keuken die wordt bestierd door eigenaar Jochem. Hij vertelt dat hij voorheen een Italiaans-mediterraan restaurant in Amsterdam runde maar zij nu bewust voor een dagzaak hebben gekozen. Jochem houdt van koken met dagverse ingrediënten waarmee hij niet al te ingewikkelde maar vooral smaakvolle gerechten wil ontwikkelen. Uiteraard worden alle groenten door hem ingelegd, de falafel, bloemkoolburgertjes en het flatbread in eigen keuken gemaakt en alle dips vers bereid.

Khubz

Moeilijk beslissen

Wij bestuderen de menukaart, terwijl we van de homemade icetea (€ 3,00) genieten. Deze is lekker fris met vers fruit en niet zo zoet. Voor degenen die graag iets alcoholisch bij hun flatbread drinken, staat er ook wijn en divers bijzonder bier op de kaart. Wat ons direct opvalt aan de kaart is dat het aanbod echt eens iets heel anders is dan op de gemiddelde lunchplek. Hier geen Hollandse broodjes maar een duidelijke mediterraanse invloed. Voor de glutenvrije eters, staan er ook vier heel verschillende salade’s op de kaart. Maar ook voor vegetariërs en veganisten is er volop keuze. Wij kunnen maar moeilijk beslissen want alle gerechten klinken aantrekkelijk!

Khubz

Uiteindelijk bestellen we de Khubz plank (een kleine proeverij € 8,50), een Tokyo salad bowl (€ 9,50) en zoete aardappelfrites met sirachamayo (€ 4,50).

Khubz

Feest

Op het plankje liggen puntjes flatbread met falafel, verschillende soorten ingelegde groenten en vier verschillende dips. Alles is perfect op smaak. De falafel is heerlijk knapperig van buiten en zacht van binnen met een aangename structuur. Ook de zoete aardappelfrites zijn enorm lekker en precies goed gebakken. Als bonus krijgen we nog gruyere-truffelkoekjes en mini bloemkoolburgertjes: wat een feest! De Tokyo salade met soba noodles, avocado, edamame, zeewiersalade, ei en sesam had wat ons betreft minder ijsbergsla en meer soba noodles mogen bevatten. De dressing had iets meer uitgesproken smaak mogen hebben. Wij zouden bijvoorbeeld een mix met rijstazijn en mirin lekker hebben gevonden. Maar met alle gerechten bij elkaar was het een zeer gevarieerde en vullende lunch. Ook heel leuk om de gerechten met elkaar te delen. Hier komen we heel snel terug!

Khubz

Conclusie

Uiteraard mag een inspectie van het toilet niet ontbreken. Hiervoor moet je wel even de trap op, dus als je slecht ter been bent, is dit lastig. Boven vinden we een frisse, schone ruimte met gescheiden toilet voor dames en heren. Ook prima op orde. Conclusie: Mmmmm, dit smaakt naar meer! Tip: t/m 31 oktober a.s. tussen 10-13 uur zijn alle flatbreads slechts € 5,00!

Khubz – Grote Houtstraat 150 – Haarlem
Openingstijden: Dinsdag – Zondag: 10:00–19:00u. Maandag gesloten

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here