Eef en Lien zijn twee enthousiaste dames die vanuit de keuken in het Haarlems poppodium Patronaat catering op maat verzorgen voor borrels, feesten en diners. Alle hapjes en gerechten worden met zo veel mogelijk biologische en lokale seizoensproducten bereidt en zijn huis gemaakt. Voor Haerlems Bodem lunchen ze regelmatig in de diverse Haarlemse horeca waarover zij vervolgens hun oordeel geven zonder blad voor de mond te nemen! Deze week het nieuwe Pand 13 aan de Kruisstraat.

De Kruisstraat is sinds de vernieuwing van de infrastructuur behoorlijk positief aan het veranderen. Van een doorloop-straat naar het station en vice versa, naar een hippe winkel en horeca straat. Het ene na het andere mooie concept vestigt zich hier de afgelopen periode: Yoghurt Barn, Kloffie, een tweede Number Nine en onlangs opende Sla in het pand waar Gather eerst huisde.

eef-en-lien-pand-13-1 eef-en-lien-pand-13-2

Sinds mei dit jaar heeft Pand 13 haar deuren geopend. Het idee: goede lunch & uitgebreid borrelen mét heerlijke happen van verse hoogwaardige ingrediënten. Eigenaren Pieter Mollerus en Tom Teutscher zijn een duo met een stoot aan horeca ervaring (oa Bruxelles, Woodstock, Storing), dus dat schept verwachting. Op een zomerse zaterdag arriveren we rond 12 uur voor de lunch. Het terras is nog ternauwernood open terwijl dit volgens info op de website al om 11 uur open zou zijn. Nou ja, pas de problème: we nemen eerst wat te drinken – een prima verse jus d’orange – en bestuderen de menukaart op ons gemak. Bourgondisch genieten is de belofte: daar hebben we wel zin in!

eef-en-lien-pand-13-7 eef-en-lien-pand-13-4

We bestellen een broodje ribeye, gegrilde groente, mesclun, truffelmayonaise (€ 8,50), een broodje makreel, avocado, lente-ui, yoghurt, mosterd (€ 6,50) en een broodje anti-pasti vis (€ 7,00). We hoeven niet lang te wachten op onze bestelling. De fel gekleurde borden zien er veel belovend uit: goede presentatie, de versheid spat er af en lekker veel groen. De ribeye is zalig: zacht vlees, perfect saignant gebakken.De gegrilde groenten er bij zouden veel beter op smaak zijn, als deze minder koud geserveerd waren. Het broodje met makreel is heerlijk fris door de combinatie met yoghurt en mosterd. Helaas is de makreel zelf veel te zout. En niet door de toevoeging van zout, maar omdat deze te zout is gerookt. Dat is behoorlijk overheersend waardoor de zachte smaak van de avocado volledig wegvalt. Jammer. De vis antipasti blijken heerlijke gamba’s welke ook met diverse gegrilde groente en een prima salade komen. Welgeteld blijken het slechts drie in stukken gesneden gamba’s te zijn wat wij nogal karig vinden. Alles zou wat ons betreft toch wel iets bourgondischer mogen.

bord
naamloos-2

De bediening is heel erg vrolijk en vriendelijk. Wel een gemiste kans: nadat we ons eerste drankje op hebben maar onze broodjes nog maar half, wordt niet gevraagd of we nog iets willen drinken. Het terras heeft nogal saaie tafels en stoelen maar de levendigheid van de straat maakt dit helemaal goed. Als je lekker mensen wilt kijken, is het een perfecte plek. De inrichting binnen met de chique donkere muren, coole lampen, prachtige houten details en een fijne open keuken, spreekt ons erg aan. Het laidback muziekje geeft Pand 13 een relaxte sfeer. Vanaf de plekken op de tussenverdieping heb je een goed uitzicht over de bar en de rest van het pand. Nog iets hoger bevinden zich de toiletten. Hierover niets dan hulde: mooi en schoon, net als de rest van de zaak. De trap kan na wat borrels wel lastig zijn, bedenken we ons…. Dit is écht een plek om aan het eind van de dag aan te doen. De hapjes op de menukaart zien er veelbelovend uit en ook de bar is een plek waar we graag nog eens aanschuiven. En volgens mij is dat ook precies wat de eigenaren met dit concept voor ogen hebben!

eef-en-lien-pand-13-5eef-en-lien-pand-13-8

Conclusie Pand 13: de lunch pakt niet zo bourgondisch uit maar de entourage, de bar én de hapjes-kaart schreeuwen om een bourgondisch borrel-bezoek!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here