Dit is een bericht voor een Haarlemmer in de toekomst. Als jij dit leest is het april 2121. Het is precies honderd jaar geleden dat ik deze woorden voor jou uittikte op mijn MacBookPro; een toen uitermate geraffineerd apparaat met ongekende rekenkracht, waar jij nu om zult moeten gniffelen.

Foto uit de Victoriaanse tijd van een echtpaar dat zich laat fotograferen met hun overleden dochter.
Bron: https://historiek.net/schone-slapers-postmortale-fotografie/65969/.

Waar jullie in 2121 waarschijnlijk ook om moeten schuddebuiken is de coronacrisis waar wij nu in zitten. Dan heb ik het niet over de duizenden doden en de economische malaise die ons nog staat te wachten, nee ik bedoel een ander en vreemd fenomeen: het complotdenken. Zoals wij nu met gefronste blik terugkijken naar de gewoonte om in de Victoriaanse tijd je dode kind te fotograferen, zo kijken jullie nu vast grinnikend terug op onze vreemde gewoonte om complotten te zien in …..ehhh alles.

Ik heb wel eens gelezen dat ten tijde van de Tweede Wereldoorlog de gekkenhuizen leegliepen: men had een doel, het was oorlog en dat maakt de gewone gek minder gek. In deze crisis lijkt het tegenovergestelde te gebeuren. We lijken steeds gekker te worden. Wappies en complotdenkers demonstreren met kopjes koffie op het Museumplein als contemporaine narren tegen de coronamaatregelen. En anders posten ze op social allerhande post over nog veel grotere onzin. Deze (ik vermoed vaak werkloze) mensen hebben te veel tijd om in hun eigen gebazel verstrikt te raken. Sommigen van hen zijn er namelijk van overtuigd dat corona door het nieuwe 5G-netwerk verspreid wordt, dat in de vaccins een microchip zit verstopt die ervoor zorgt dat de overheid volledige controle over ons kan krijgen.

Keihard bewijs

Het bewijs is trouwens zeker geleverd: de overheid heeft vorig jaar blijkbaar via 5G een onhoorbaar maar indringend signaal verspreid om massaal wc-rollen te gaan kopen. Het resultaat staat mij nog helder voor de geest, maar ik wist toen nog niet dat dat kwam door 5G. Meer wetenschappelijk bewijs nodig? Aan een wappie werd gevraagd hoe hij zeker wist dat corona wordt verspreid door 5G? “Ik voel dat”, zei de wap overtuigd.   

 

Veel te lange tenen zitten op hoge kasten”

M.H.R. Puttmann

Hoe is het met de humor gesteld in de tijd dat jij dit leest? Hedendaags lijkt de humor namelijk aan deflatie onderhevig; veel te lange tenen zitten op hoge kasten wanneer een grap onsmakelijk, hard of zelfs discriminatoir is. Hopelijk zijn jullie er over honderd jaar weer achter dat het handiger is om de vrijheid van het woord, hoe verwerpelijk ook, boven gekrenkte zielen te verheven. Het zou zo leuk zijn als over honderd jaar iedereen grappen over iedereen kan maken. Dat we het verleden vergeten zijn en met elkaar kunnen lachen. Een Islamiet maakt een grap over een gierige jood; een jood grapt dat een moslima in een boerka op een wandelende brievenbus lijkt. Een Jap schrijft een haiku over de profeet Mohammed en Indianen reppen over de spleetogen van Chinezen. Chinezen beledigen op hun beurt weer die afstandelijke Kaaskoppen die denken dat ze de strijd tegen het water hebben gewonnen. En als er iemand een ‘Martijn-Koninkje’ maakt dan wordt hij met een rake return op zijn nummer gezet, maar iedereen lacht en de wereld is een nog fijnere plek om te vertoeven.

Wereldkampioen

Ik hoop zo dat over honderd jaar er gewoon weer wc’s voor mannen en wc’s voor vrouwen bestaan; dat een nieuw krankzinnig duo als Rembo&Rembo de Nederlandse kinderen bevlekt; dat überhaupt kinderen weer buiten spelen, hutten bouwen en op hun muil vallen. Met een bebloede knieën huilen zij uit bij hun liefhebbende moeders, want vallen is niet erg. Ik hoop dat homo’s en lesbiennes overal ter wereld hand in hand kunnen lopen zonder dat ze in welke taal dan ook ‘kankerflikkers’ naar hun hoofd krijgen. Een eeuw verder hoop ik dat men begrijpt dat de wereld geen perfecte plek is, dat mensen fouten maken, maar dat ‘vergevingsgezindheid’ het mooiste woord is; dat de meeste mensen echt deugen. Dat met elkaar praten een evenzo dogmatische waarheid moet zijn als het hedendaagse ‘woord van God’. Ik hoop dat Israëliërs en Palestijnen vreedzaam samen kunnen leven; dat we geen muren meer bouwen; dat we Oeigoeren niet langer in kampen zetten. Maar bovenal wens ik in de komende honderd jaar dat het Nederlands elftal wereldkampioen wordt zodat we deze decennialange frustratie van ons af kunnen gooien en beseffen dat we in een ontzettend mooi en goed bestuurd land leven. 

Maar vooral dat laatste is even onwaarschijnlijk als het bestaan van God. Maar geloven mag en hopen mag nog meer. 

Succes in 2121. 

(R)amen 

Wil je meer Puttmann? Dat kan. Lees deze eens.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here