In onder andere de Lange Veerstraat laten de korte lontjes en lange tenen van snel op de kast zittende tweewielers als wel van de voetgangers zich niet de kaas van het brood eten. Er moet een weg worden gevolgd, de ander dient te wijken. Ruimte maken geldt in dit verband vooral voor de voetganger. Luid bellend laat de fietser weten eraan te komen zodat de stapper opzij kan – moet – gaan. Maar de stapper denkt: dit is een loopstraat dus zak maar in de stront met je fiets.

Remblokjes maken contact met velgen. Met afnemende snelheid neemt het volume van de rinkelende bel frustratie toe. Een zucht schalt door de straat. Want, ook de fietser mag hier zijn weg vervolgen en verwacht dit te kunnen doen als rechthebbende burger in een vrije democratische samenleving. Ik aanschouw deze microconflicten aan de lopende band. Het zijn niet alleen de Tokkie-achtigen of mensen uit Haarlem-Noord die zich hier schuldig aan maken. Heemsteedse kakkers, zelf beminnende centrumnaren, ouderen (op hun elektrische fietsen) of jonge binkies missen het vermogen een klein beetje rekening te houden. 

Een bruin persoon fietst voorbij en gelijk denk ik aan de antiracismedemonstratie een poos geleden in de Hout. Het was aangrijpend om te horen hoe alle gekleurde sprekers tal van voorbeelden over racisme vertelden. Van het altijd eruit worden gepikt bij douanes op vliegvelden tot het weigeren in clubs en zelfs het niet krijgen van een baan vanwege een ‘verkeerde’ naam op een sollicitatiebrief. Schaamtevol naïef, maar ik wist niet dat dit zo sluimerde in onze maatschappij – dat bruine mensen er zó veel last van hebben. 

Toch vind ik dat er grappen gemaakt moeten kunnen worden en ieder mens moet een grap over zijn uiterlijk kunnen verdragen: wit, bruin, zwart, rood, geel, groen. Over Rabbijnen, homo’s Paus Franciscus, lesbo’s, mongolen en Imams grappen moeten kunnen – ook beledigende, smakeloze of harde grappen en zelfs Johan Derkse moet de dingen kunnen zeggen die hij zegt.

Waar dan weer geen humor in zit is de dreigbrief die Jerry King Luther Afriyie, de voorman van Kick-out Zwarte Piet, ontving. Ik las: (…) Als jij denkt dat jij met jouw afkomst en (Stinkende)kleur onze traditie kapot kunt maken, dan zit je ernaast (…) Alleen voor die zwarte rotkop van je hebben we al plezier om jou en je gezin en je hele familie al te slachten. Wat is er met ons gebeurd? Zo’n brief schrijven gaat ver. Heel ver. De maatschappij verhard, ieder gaat zijn weg. Niemand lijkt meer rekening met elkaar te houden. 

Een fietser belt luid en roept dat de wandelaar aan de kant moet. Hij heeft haast, ik zucht. Als het in deze straat al niet lukt om een beetje rekening met elkaar te houden hoe lukt dat dan in – ik noem maar iets – een antiracismedebat.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here