De verkiezingen zitten erop maar het echte werk moet nog beginnen. Mouwen oprollen, je lief bellen dat je vanavond weer niet thuis bent met het eten en dan die berg dossiermappen op je bureau te lijf gaan. Wat een baan. Hoe zou het zijn om je elke dag de ballen uit je broek te werken, een land te besturen, de druk met dito verantwoordelijkheden op je schouders te dragen? Weken van zestig, zeventig uur en zelfs op de dag des Heres op je fiets je naar het Catshuisoverleg te gaan want, ondanks dat sommigen het ontkennen, is er toch iets aan de hand in ons land. Bij aankomst staan de hijgerige journalisten al op je te wachten. Ze hebben een ‘quote-tje nodig’, de pagina’s moeten vol. Dat is nieuws en nieuws moet er zijn, ieder uur van de dag. De journalist bedient zijn hongerige lezer graag met een nieuwer dan nieuwe nieuwsprikkel.

de niets toedoende mening verheven tot een kwakje nullen en enen

M.H.R. Puttmann

Lieve Mark, hoe is het om een land te besturen in een tijd van crisis als je dagelijks een emmer digitale stront over je heen gegooid krijgt? Deze niets toedoende mening van de nog minder toedoende verzender verheven tot een kwakje nullen en enen. Al die wezenloze meningrukkers achter hun laptopjes komen klaar als ze weer hun tweetje, grammetje of postje hebben gedaan. In het geval van Pieter (red.: Omzigt) werd het bijna fysiek toen een corona-activist(-fucker) hem op weg naar zijn werk belaagde. Ik heb er slecht van geslapen.

In maart was het raak op Twitter. Isa Kriens, een Rotterdamse advocaat die spreekt op bijeenkomsten van Vrouwen Voor Vrijheid (een los/vast georganiseerde groep van vooral boze vrouwen die protestmarsen houden tegen mondkapjes en coronamaatregelen) zette in een boze tweede hashtag #KutKaag. Mevrouw Kriens ziet zichzelf als een kritische moeder. Ze is tegen een verplichte PCR-test voor kinderen en heeft haar twijfels over wat het vaccin doet met vruchtbaarheid. Na het versturen van de bewuste tweet werd deze, mede door de vermaledijde algoritmes van het ziekmakende Twitter, trending topic. Een land scheldt door middel van moderne techniek, collectief een hardwerkende vrouw uit. Na alle ophef haalde deze rechtsgeleerde de tweet offline. En ik snap steeds minder van ons land. 

Lieve Mark, Pieter en Sigrid, wat vinden jullie nu werkelijk van dit soort figuren? Of van die oliebollen die op potten en pannen stonden te hengsten tijdens jouw toespraak, Mark. Is jullie huid zo dik dat het je niets doet, of denk je diep vanbinnen wel eens: houd gewoon een keer je bek. 

In Haarlem hadden we er ook een: zo’n ongevraagd maatschappelijk denker

M.H.R.Puttmann

In Haarlem hadden we er ook een: zo’n ongevraagd maatschappelijk denker; een zelfbenoemd homo universalis (volgens historiek.net betekent homo universalis letterlijk: “de algemene mens, een geleerd iemand die van alle markten thuis is. Niet per se alleen in intellectueel opzicht, maar ook in lichamelijk-fysieke zin.”) Deze trotse polemist had zichzelf de nobele taak gegeven de knuppel in het hoenderhok te gooien met holocaust-uitspraken. Geen kip zit daarop zit te wachten maar hij genoot als een (w)rat in het water. En dan laat ik buiten beschouwing dat hij ook meedeed aan de anti-coronademonstratie op 23 februari, toen zeventig sneue sukkels samenkwamen op de Grote Markt. Och, wat zijn we boos met zijn allen.  

Ik ben het met geen van jullie partijen eens en stemmen heb ik niet op jullie gedaan. Ik ben een simpele burger, een werkzoekende journalist die steeds minder begrijpt wat er gaande is in dit land. Een land waar we toch alles redelijk op orde lijken te hebben, maar vanwaar de drang om ongevraagd je mening te moeten ventileren? Natuurlijk gaan er dingen fout (Markie, die toeslagenaffaire heb je niet handig aangepakt). Natuurlijk zitten er slechte mensen in de politiek. Natuurlijk zijn er eikels die niet het beste voorhebben met ons land, maar als je het grote plaatje bekijkt, ons gelukscijfer en BBP, dan loopt het toch allemaal re-de-lijk prima. En dus wil ik jullie, en al die andere bestuurders, politici en ambtenaren die dagelijks te maken krijgen met Twitter-tirannie, Facebook-varkens, Instagram-idioten en e-mail-etterbakken, een hart onder de riem steken: ik – en velen met mij – steun jullie. Houd vol. 

Meer M.H.R. Puttmann? Lees Een beetje rekening houden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here