Als je een kraan aanzet, komt er water uit. Als je de kraan harder zet komt er meer water uit. Het aantal toeristen dat Haerlem aandoet lijkt wel de waternoodsramp van ’53. Als scharrelende ratten struinen ze door de straten. Ze verzamelen zich, bewapend met camera, om het standbeeld van Lauwtje en er wordt gestreden om het beste kiekje van deze illusie op sokkel. Want, iedereen kan de boekdrukkunst hebben bedacht, maar niet Laurens Jansz. Coster; een grotere waan is nauwelijks denkbaar. De parallel met de katholieke kindervriend is snel gemaakt.

De toerist plant zich op Haerlemse terrassen waar ik in betere tijden in eenzaamheid mijn whisky dronk. Tijdens hun conversaties met het overwegend vriendelijke barpersoneel, hoor ik ze praten over hoe fijn Haerlem is en over hoe prettig de mensen zijn. Van binnen bouwt zich een wrevel op. Ik weet hoe plezierig deze stad is en dat wil ik graag zou houden. Het ergste moment komt wanneer er betaald moet worden, want de financiële transactie toont de diepliggende volksaard van de toerist – waarvan er één de meest monstrueus is. 

Amerikanen herken je vanwege hun corpulente zelfverzekerdheid. Met awareness voor hun omgeving gaan ze rustig zitten, laten zich bedienen door het personeel en staan open voor een conversatie. Hun fooi is rendabel, omdat tippen in het thuisland onderdeel is van het minimumsalaris van de horecawerknemer. Dat andere Angelsaksische land kent een minder florissante bewoner. Het Engelse vrouwtje is een met ringen behangen, vulgaire taart met een ordinair toefje slagroom. Het opgekropte overgewicht toont zich als een witte puist onder het te korte naveltruitje. De mannelijke variant is niet bekend met het woord mode en draagt een soort Wehkamp-stijl dat eind jaren ‘90 in was – in Polen. Naast niet contact maken met hun omgeving – zelfingenomen lurken ze van hun Gin-Tonic – weigeren de eilandbewoners fooi te geven. Schandalig. Toch, kan het erger.

Nee, het zijn zeker niet onze Oosterburen, daar is wel iets vreemds mee aan de hand. Zoals je waarschijnlijk wel weet, was de contemporaine regering in de jaren ‘30 tot midden jaren ‘40 van de vorige eeuw, in een zowel politieke als militaire twist geraakt met de rest van Europa. Dit leidde vrijwel tot een totale kladderadatsch van het continent. Dit deken van schuld en boete leeft bij de gemiddelde Duitse toerist nog steeds en wordt gecompenseerd met immer ruimhartige fooien.
Zelfs de Chauvinistische Fransen zijn niet het meest horrible op Haerlemse terrassen. De stokbroodknager parler altijd France en fooien nauwelijks. Maar, met de gemiddelde Fransman heb ik medelijden aangezien zij zelf niet doorhebben hoe deerniswekkend hun in verval geraakte landje is. Het onkruid op Haerlemse terrassen moet je het dichter bij huis zoeken, binnen onze landgrenzen zelfs.

Je ziet het direct aan het uiterlijk. De midlife-man draagt een polo met teksten en een goedkope maar niet als dusdanig bedoelde spijkerbroek – en dito schoenen. Deze bezemsteel wordt bijgestaan door een vrouwmens waarbij het kortwiekte kapsel correleert met haar afgenomen drang tot seks, maar dat evenredig wordt gecompenseerd met make-up. Onrustig nemen zij plaatst en verwachten direct te worden geholpen. Wordt hun ongeduld niet bevredigd dan beent het mannetje zelf naar de bar om de bestelling – baco, zoete witte wijn met ijs – door te geven. Zittend op het terras hebben zij elkaar, na vijfentwintig jaar huwelijk, niets meer te melden; reddingsboei de Iphone – correctie Huawei. De kortstondige conversaties klinken als een burlent damherten en gaan over de vakantie naar een mistroostige camping, de aanschaf van een Opel Astra of voetbal.

Niet alleen hun uiterlijke vertoning, maar ook hun manier van bewegen en non-eloquentie verraadt dat zij inheemse toeristen zijn. Ze vereelten mijn terras met hun aanwezigheid. Combineer dit met het feit dat ze nooit fooi geven en ik weet, als habitué van de horeca, dat mensen uit Hoofddorp van het ergste soort zijn. 

Meer M.H.R. Puttmann? Lees hier zijn column over sportende stelletjes.

Foto: Hans Palmboom.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here