Vanuit zijn ruimteschip aanschouwt hij belangstellend de wereld om hem heen. Het enige wat hij heeft: de fles, z’n typemachine, gedachtes. M.H.R. Puttmann -met dubbel t en dubbel n- bewondert het leven en beschrijft gedachtes in zijn enigmatische contemplaties, speciaal voor jou.

Contemplatie 10

Hoe zou Lodewijk zijn wakker geworden? Ik schat in dat hij betere nachten heeft gekend. Hopelijk zorgt zijn vrouwtje goed voor hem, het is immers een sociaal nest. Markie ontwaakt in een compleet afgebroken hotelkamer met twee naakte VVD-snolletjes aan weerszijde. Dat het een bonte avond werd bewijzen de resten coke die als duinen op spiegels liggen. Jesse is samen met Alexander en Sybrand op boevenpad gegaan en alle drie werden ze wakker in een Haagse cel omdat Sybrand zijn handjes weer eens niet thuis kon houden. Kortom: het waren verkiezingen!

Zoals bekend vaart Amerika sedert haar nieuwe maniakale president een iets andere koers: een van angst voor ‘de anderen’, ter bevordering van diegenen die het al zó goed hebben. Ook in dat vreemde, altijd al in zichzelf gekeerde, deerniswekkende eilandje aan de andere kant van de Noordzee, gebeurde iets wat niemand verwachtte. De voormalig wereldmacht, waar de zon nooit onder ging, stapte uit de EU en zette koers richting hun grote broer. De Europese verwarring was compleet, want zijn er werkelijk nieuwe tijden aangebroken? Is er met deze twee gebeurtenissen een recht-populistische domino-effect in gang gezet dat heel Europa zal besmetten? En dus waren dit speciale verkiezen, want ook wij kennen het gevaar van onze eigen populistische, prietpraat populist.

Ik kan er niets aan doen -en nu komt de vrolijke noot van dit stuk- maar in aanloop naar verkiezingen moet ik altijd denken aan andere clowneske politieke figuren die de afgelopen jaren hebben geprobeerd zetels bij elkaar te sprokkelen bij die groep van de bevolking die eigenlijk geen stemrecht zou mogen hebben. Neem Pim, heeft u er wel eens over nagedacht hoe bijzonder het was dat deze kale relnicht, rijdend in een te chique Jaguar met twee kuttige klotehondjes, zoveel zeteltjes bij elkaar wist te krijgen? ‘At your service’: als u nu deze beelden bekijkt -wat ik warm aanbeveel- dan pist u in uw broek van het lachen. Maar dit is niets in vergelijking met Rita Verdonk, kent u die nog? ‘Ik ben niet links, ik ben niet rechts, ik ga recht door zee.’ Ook van dit dwaze wezentje zweven tal van ridicule momenten over het web, gaat u alstublieft kijken. De meest hilarische is haar campagnefilmpje uit 2010. Wanneer ik depressief ben omdat mijn vriendin mij weer eens heeft verlaten dan kijk ik dit filmpje, en hup ik ben vrolijk: een wonderlijke remedie.

Inmiddels zijn wij verlost van deze schertsfiguren, maar leven wij wel in de duistere schaduw van die blonde gek uit Limburg. Gelukkig is hij met de verkiezingsuitslag niet de grootste geworden, wonnen progressieve partijen flink wat zetels en ben ik met deze verkiezingsuitslag, zoals Rita al voorspelde, trots op Nederland. Hulde en jongens: aspirine helpt tegen katers.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here