Maand van de Democratie in volle gang

0
70

Demos betekent volk en cratie macht, samen zijn ze democratie. Ook ons gemeentebestuur is natuurlijk een democratie en, los van één keer per vier jaar stemmen, wil de gemeente graag meer betrokkenheid van Haarlemmers bij de politiek. Maar hoe doe je dat? 

Maand van de Democratie
Perikles spreekt de volksvergadering van Athene toe (geromantiseerde voorstelling door Philipp von Foltz, 1877). De Atheense volksvergadering geldt in het westen als het oervoorbeeld van democratisch bestuur.

Samen maken we de stad

Betrokkenheid en invloed op het bestuur van onze stad houdt niet op bij de lokale verkiezingen. Veel Haarlemmers willen vaker meepraten, meedenken en meedoen. Bijvoorbeeld door zelf initiatief te nemen een maatschappelijke uitdaging aan te pakken. Of, door eerder en vaker invloed te hebben op besluiten die het gemeentebestuur neemt. Om dit soort betrokkenheid te vergroten is de gemeente de Maand van de Democratie gestart. Tot en met 15 februari zijn er allerlei, discussies, lezingen, enquêtes en workshops, om met elkaar het gesprek te voeren over de Haarlemse lokale democratie.

Maand van de Democratie
Stemmen met rood potlood. 22 november 2006. Wikipedia.

Maand van democratie

15 januari werd de maand officieel gestart door burgemeester en wethouders. Vervolgens werden er in alle gewesten gesprekken gehouden over de betrokkenheid van bewoners in relatie tot de gemeente. Op 17 Januari was er een workshop over uitleg hoe de gemeenteraad werkt en nu zijn we aanbeland bij de volgende evenementen. Zo is er bijvoorbeeld 25 januari een straatgesprek Oost. Van 14.00 tot 16.00 uur kunt je met bestuurders en ambtenaren in gesprek in de Amsterdamstraat en bij het Reinaldahuis

Er is veel meer

Debat Pletterij over gelote wijkraden
De Bewonerswerkgroep Versterking Lokale Democratie organiseert op 6 februari een debat in de Pletterij over gelote wijkraden. In de Oosterparkwijk in Groningen en in Rotterdam wordt geëxperimenteerd met gelote wijkraden. In Groningen gaat het niet alleen om meepraten, maar om echte decentralisatie van besluitvorming. Is dit ook wat voor Haarlem? Meer informatie over dit debat en aanmelding is te vinden op de website van de Pletterij.

Workshop Hoe werkt een commissievergadering
Hoe werkt de besluitvorming in de gemeente? Waar vindt de politieke afweging plaats? En hoe vergadert een raadscommissie? Leer hierover tijdens een workshop op donderdag 7 februari, van 15:30 tot 17:00 uur in het stadhuis. In een workshop van anderhalf uur voorafgaand aan de commissievergadering krijg je uitleg hoe het gemeentebestuur werkt. Ook wordt de agenda van één van de commissies toegelicht. Het laatste half uur kun je raadsleden vragen stellen. Om 17.00 begint de vergadering die je bij kunt wonen, zodat je een goed beeld krijgt van het reilen en zeilen. Aanmelden kan via: nieuwedemocratie@haarlem.nl. Alvast meer weten over de gemeenteraad? Kijk op dan op de website van de gemeenteraad.

13 februari 2019: Democratisch Café Haarlem
Met het Democratisch Café Haarlem wordt de Maand van de Democratie afgesloten. Woensdag 13 februari ben je welkom van 19:00 tot 22:00 uur in het Seinwezen.  Haarlemmers gaan in gesprek met elkaar, initiatiefnemers, het college van b&w en gemeenteraadsleden over initiatieven en het experimenten met nieuwe vormen van democratie. Centraal in het programma staan twee thema’s: inwoners die het heft in eigen hand nemen om iets gedaan te krijgen. En: het vergroten van invloed op de besluitvorming tussen de verkiezingen door. Het wordt een mooie avond met een vol programma van verschillende workshops, debat én een afsluitende borrel om verder te praten over de lokale democratie. Aanmelden via: nieuwedemocratie@haarlem.nl

Denk en praat mee
Haerlems Bodem kwam niet verder dan een roze ideeënbus aan het Stadhuis. Maar, misschien heb jij betere ideeën om het volk meer te betrekken bij lokale democratie. Laat ze weten via de website www.haarlem.nl/nieuwedemocratie of kom en praat mee tijdens een van de activiteiten deze maand. Bekijk de agenda.

Meer HB? Check Bejaarden die films maken.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here