Elke vijf uur maakt iemand een einde aan zijn leven, mannen twee keer zo vaak als vrouwen. Een opvallend verschil dat maar weinig aandacht krijgt. Waarom zijn juist mannen in de meerderheid? Regisseur Frans Bromet en journalist Nathan Vos proberen een antwoord te vinden op die vraag in hun documentaire Man in de knoop.

Man in de knoop

Samen maakten Frans en Nathan de documentaire Man in de knoop, waarin Frans Bromet met drie weduwen praat over de zelfmoord van hun man. In een openhartig gesprek proberen zij een antwoord te vinden op wat hun tot deze daad dreef. Het aantal zelfmoorden neemt toe: in 2015 waren er 1871 gevallen van zelfdoding, en de meesten onder mannen. Vergeleken met andere Europese landen komt zelfmoord in ons land toch relatief weinig voor. In Rusland, Hongarije en Slovenië komt zelfdoding ten opzichte van Europa het meeste voor. Nathan Vos schreef het boek Man o man nadat zijn broer David zelfmoord had gepleegd. Hij onderzoekt hoe het kan dat zoveel mannen de weg kwijt zijn. Waarom vragen ze geen hulp? Zijn mannen vaak te trots, stellen ze te hoge eisen aan zichzelf? En welke rol speelt hun relatie met hun vader? Deze vragen komen aan bod in de aangrijpende documentaire.

Frans Bromet

Frans Bromet heeft door de jaren heen zijn eigen werkwijze ontwikkeld, waarbij eerlijkheid en realisme wordt nagestreefd en er geen ruimte is voor enscenering. De regisseur en cameraman brak door bij de grote menigte met de serie Buren (1990) waarin hij, met zijn herkenbare stemgeluid en insinuerende vragen, het Nederlandse publiek 75 afleveringen lang wist te boeien. Als film- en programmamaker heeft hij na een lange carrière in de speelfilm, ongeveer twintig jaar geleden besloten om nooit meer iets in scène te zetten: ‘Voor mijn camera komen sindsdien alleen nog maar echte mensen met hun eigen, authentieke verhalen’. Voor zijn complete oeuvre ontving hij in 2017 een zilveren Ere-Nipkowschijf.

Man in de Knoop

Première in het Dolhuys

Op donderdag 15 maart zijn Frans Bromet en Nathan Vos te gast in het Dolhuys. De documentaire Man in de knoop gaat in première en na afloop gaat Malou van Hintum met beiden in gesprek over dit aangrijpende onderwerp. In het museumcafé is vanaf 17.30 uur een maaltijd te verkrijgen voor €12,50. Graag vooraf reserveren via www.hetdolhuys.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here