Fraai. Fancy. Frivool. Zo noemen wij de plannen voor de nieuwe Markthal in Schalkwijk. Het gebouw is een combinatie tussen een markthal en een foodhal, en een locatie waar tevens culturele evenementen en muziekconcerten georganiseerd kunnen worden. Ook kan er gewerkt en vergaderd worden. Het nieuwe paviljoen op het centrale marktplein wordt het kloppende hart van Schalkwijk, een plek die mogelijkheid biedt voor spontane interactie en sociale cohesie.

markthal Schalkwijk

Ruitvormig ontwerp

De open en transparante constructie is het uitgangspunt geweest voor het aantrekkelijke elementaire ontwerp. Het alzijdige gebouw is symmetrisch en opgebouwd uit geometrische ruiten die het een verfijnde en architectonische kwaliteit geven. Het geknikte ruitvormige zadeldak is uitgevoerd in een houten dakconstructie. De karakteristieke dakvorm benadrukt de verbinding met het winkelcentrum en het marktplein.
De markthal heeft een levendige plint; de transparante glazen gevels zijn te openen, en zorgen voor een goede verbinding tussen binnen- en buitenruimte. Ze nodigen de voorbijgangers uit om binnen te komen, de locatie te verkennen en te genieten van de culinaire geneugten. Met haar kenmerkende houten dakvorm en duurzaam materiaalgebruik zal de nieuwe markthal op een subtiele wijze een kwalitatieve impuls toevoegen aan het centrum van Schalkwijk.

Circulaire toekomstgerichte ambitie

Het project streeft naar een duurzame, circulaire en energie-efficiënte opzet door het gebruik van gelamineerde houten liggers, demontabele gebouw componenten en hoogwaardig materiaalgebruik zoals hout. Architectenbureau NOAHH, dat de markthal ontwikkelt, kiest bewust voor hout, een materiaal dat een belangrijk aandeel levert in de strijd tegen koolstofdioxide uitstoot en tevens koolstofdioxide opslaat. Tevens is de markthal sociaal duurzaam door haar flexibele programmering en 24/7 gebruik.

markthal Schalkwijk

Markthal Schalkwijk

Het winkelcentrum Schalkwijk, gebouwd in de jaren zeventig van de twintigste eeuw, wordt de komende jaren vernieuwd tot een modern en aantrekkelijk stadsdeelcentrum. In een unieke samenwerking tussen de gemeente en de vereniging van eigenaren wordt gewerkt aan de ontwikkeling van een levendig, multidisciplinair gebied door middel van toevoeging van functies als wonen, werken, winkelen en uitgaan, met de nieuwe markthal als kloppend hart van het stadsdeelcentrum. De strategische uitbreiding van het winkelaanbod en looproutes in het winkelcentrum zorgen voor een versterking van de aantrekkingskracht. Het grootste stadsdeel van Haarlem krijgt met de nieuwe markthal een bijzondere troef in handen.

Meer Haerlems Bodem? Lees dit artikel over Conny Jansen die komt dansen met haar nieuwe dansvoorstelling KIEM in Haarlem.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here