In het laatste weekend (11 nov.) van de koepel trad Mats Admiraal voor de Haarlem Urban Trail op in de koepel. In het cellenblok bracht de Haarlemse muzikant Johnny Cash songs ten gehore om de gevangenis extra sfeer te geven voor bezoekers. 

Laatste keer koepel

Na het optreden werd de bovenstaande video van Hurt van Nine Inch Nails opgenomen. Dit was bijzonder voor Mats omdat hij hiermee in de voetsporen van Johnny Cash trad. Cash heeft Hurt namelijk op memorabele wijze gecoverd. Ook was Mats één van de laatste die optrad in het iconische gebouw. Zoals bekend gaat de koepel de komende jaren op de schop en wordt er onder andere een universiteit gerealiseerd.

In voetsporen van Johnny Cash
Pochette de Johnny Cash Folsom Prison Blues

In voetsporen van Johnny Cash

Dat er is gekozen voor Johnny Cash is niet verwonderlijk. Cash gaf legendarische optredens in stategevangenis Folsom, toen een van de strengst bewaakte gevangenissen in de VS. Eerder had de muzikant de nor al bekendgemaakt met zijn nummer Folsom Prison Blues uit 1956. In 1966 en 1968 ging hij er voor gedetineerden optreden. Dat tweede concert zou legendarisch worden mede doordat er een live-album van uit kwam, genaamd At Folsom Prison. Over dat optreden zei de Amerikaan later dat de gevangenen in Folsom het meest enthousiaste publiek was waar hij ooit voor had gespeel.

Naar alle waarschijnlijkheid schreef Cash het nummer Folsom Prison Blues na het bekijken van de film Inside the Walls of Folsom Prison uit 1951. Hij diende toen voor het Amerikaanse leger en zat gestationeerd in West-Duistland. Het zinnetje “But I shot a man in Reno, just to watch him die” bedacht hij toen hij nadacht over hoe vreselijk het zou zijn om iemand te vermoorden.

Mats Admiraal heeft gelukkig minder heftige gedachtes. De Haarlemmer komt met zijn zoetgevoiste Hurt voorzichtig in de voetsporen van de grote Amerikaanse zanger en daar is hij best een beetje trots op.

Meer Koepel? Klik dan hier. Of check meer info op www.opendekoepel.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here