Zaal 2. Pathé Haarlem. Woensdagavond. Maar vanavond geen film maar de finale van Present Your Startup. Het publiek? Geen Pathépashouders maar investeerders met poen en mensen die hard hebben gewerkt aan hun startup. Een zestal kersverse ondernemers pitchen hun bedrijf voor drie minuten. De organisatie looft twee prijzen uit; voor beste pitch en voor beste startup. Maar de ondernemers die op de stip staan komen natuurlijk voor een investering. Presenteren kunnen de finalisten allemaal zeker!

Dat het serieus business is bij binnenkomst al duidelijk. Het podium is goed belicht, het geluid wordt meermaals getest en de introvideo’s sluiten goed aan. Op de voorste rij zitten de zogenaamde dragons; investeerder van de grote bedrijven en fondsen. Zij beslissen uiteindelijk over de beste startup van 2017. Het publiek bepaald de meest aansprekende pitch.

Het spits wordt afgebeten door Bashar Al Badri van Nijsje. Nijsje is een startup die ijsjes bezorgt met een bakfiets. Een soort ijscoman 2.0. De presentatie op het bioscoopscherm gaat helaas soepeler dan zijn pitch. “Ik ben echt even de draad kwijt… Sorry.” Nadat die zenuwen platgeslagen zijn zet hij wel een goed verhaal neer. De vraag blijft alleen in de lucht hangen; waarom doen ze het ook niet met drankjes?

De tweede pitch is van TINKR. CEO Quincy Dalh komt een veel strakkere pitch geven maar heeft een beetje een onduidelijk concept. Het platform moet een schakel worden tussen werkgevers en ICT-studenten. De kans van slagen wordt in twijfel genomen door de dragons. En bovendien. ICT’ers? Zouden die een dergelijk platform nodig hebben om aan een leuke baan te komen? Het tekort lijkt eindeloos.

Dat de deelnemers zenuwachtig zijn hoor je sterk bij Valborg Korthals Altes van Fiftyco. Elke onregelmatige adem is te horen door de boxen in de bioscoopzaal. Haar platform Fiftyco scoort wel. Fiftyco maakt online contentplatformen voor een nieuwe generatie 50-plussers. Want toegegeven, hoe 50-plussers veelal worden neergezet door de media is echt niet meer van deze tijd. “The way we’re aging, is changing radically.” Zij is ook de eerste die een overtuigende interesse werkt bij de dragons in de vorm van een investering.

Michael Salmagne Van Stagefinder combineert zijn pitch met beelden, hij is duidelijk in zijn taal en hij is kalm. Stagefinder biedt singer-songwriters een overzicht van open-mic evenementen in Nederland. De startup kent al een aantal successen. Salmagne mist misschien een tikje charisma, maar zijn idee spreekt aan. Stagefinder kreeg uiteindelijk de publieksprijs en mag meedoen aan het Nederlands kampioenschap pitchen.

Tot slot komt Tim van Pappeldam, CEO van Maester, aan bod. Op de stip staat een bleke jongen met zwarte krullen en een bril. Zijn lichtblauwe bedrijfsshirt is ietwat ongelukkig gecombineerd met zijn beige broek. Hier staat een nerd! En een nerd met een sterk verhaal; enthousiast, duidelijk en een warme uitstraling. Van Pappeldam creëerde een online tool speciaal ontwikkeld voor bedrijven om hun werknemers te trainen. Maester begeleidt bedrijven die gebruik maken van hun dienst ook. Binnen Maester zet je al binnen twee uur een online training op. Het blijkt een schot in de roos, en Maester is – ook wat Haerlems Bodem betreft – de terechte winnaar.

Tim van Pappeldam wint een reis naar en verblijf in New York tijdens de Amerikaanse Present Your Startup. Bovendien kan hij rekenen op een ‘live’ investering van 420.000 euro.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here