Sterre Marrée – Actiepartij

Je zou Sterre kunnen kennen als de gangmaker en organisator van het tegenprotest bij de abortuskliniek Bloemenhove aan het uiterste puntje van Haarlem, net bij de grens met Heemstede. Al jaren zorgen diepgelovige demonstranten voor overlast, ze spreken mensen indringend en soms intimiderend aan bij de ingang van de kliniek. Sterre verzamelde in 2021 in mum van tijd medestanders bij elkaar en organiseerde een demonstratie op de Grote Markt. ‘De Grote Markt stond vol,’ lacht Sterre, ‘maar dat was ook omdat we afstand moesten houden vanwege corona’. Maar toch, het protest trok binnen en buiten Haarlem grote aandacht en zette de gemeente ertoe aan om nu eindelijk eens maatregelen te nemen tegen intimidatie bij de abortuskliniek. Haar inzet trok de aandacht van de Actiepartij die de flamboyante Sterre voor de Haarlemse kandidatenlijst vroeg.

Sterre in drie zinnen: Ik hou wel van een beetje reuring. Problemen zichtbaar maken en aanpakken, daar kick ik op, dat past in mijn straatje. Neem nou bijvoorbeeld de huizencrisis. Kijk naar mij, ik ben 27, ik heb geen koophuis. Niemand die ik ken heeft een koophuis. Dus wonen is een enorme uitdaging in Haarlem. Het mag wel wat losser, meer alternatieve muziek, meer Rock & Roll in Haarlem!

Fotograaf: Stefan Witte

Insta of TikTok? Insta

Gin-tonic of wijn? Rode wijn, please

Haarlemmer Houtfestival of Bevrijdingspop? Zeker het houtfestival, lekker alternatief experimenteel en in de Hout. Oh, is B-pop ook in de Hout? Hahaha, niet voor het eerst schalt een schaterlach door de Brinkmann. ‘Dat wist ik helemaal niet, joh.’ Sterre woont nog maar twee jaar in Haarlem, ent ja de afgelopen twee jaar werd B-pop door corona afgelast.

Kat of Hond? Kat. Absoluut een kat. Toen ik nog op het platteland woonde had ik al zwerfkatten in huis, dat zat er vroeg in bij mij.

Stel je krijgt 50.000 euro om uit te geven in Haarlem?

Een seconde bedenktijd is al te lang voor Sterre, want daar rollen de opties over tafel: een Metal festival of nee iets met regenboogkleuren, een Haarlems Pridefestival, of nee wacht… opheffen van het krakersverbod! Ja, dat wordt het. Huisvesting is superbelangrijk voor de jeugd. Als ik iets in gang kan zetten om meer woningen te realiseren, ga ik dat niet nalaten!

De dobbelsteenvraag voor Sterre:

We zitten in het staart van de coronapandemie die vooral jongeren hard getroffen heeft. Het aantal jongeren met psychische problemen is torenhoog. Wat kan de gemeente doen?

Wat ik belangrijk vind is dat Gemeente een plan maakt om huiselijk geweld aan te pakken en dakloosheid bestrijdt. Dat er intensieve begeleiding beschikbaar komt. Niet aan de zijlijn staan en afwachten, maar actie ondernemen. Jeugdzorg, ook zo belangrijk en zo schandelijk dat er steeds geld tekort is. De gemeente heeft maar te dealen met de bezuinigingen van de rijksoverheid, maar dat neemt niet weg dat de gemeente meer initiatief mag nemen. Ik ga er keihard voor pleiten dat we meer gaan samenwerken met jongerenorganisaties zoals Flinty’s en Triple Treath. Samen kunnen we iets groots neerzetten!

Meer lezen over Sterre

Niet de burgermeester maar de Gemeenteraad is de eindbaas van Haarlem. Ga stemmen dus op 14, 15 of 16 maart! Haerlems Bodem sprak met 6 jonge kandidaten van verschillende partijen. Elke kandidaat mocht zijn of haar politieke licht laten schijnen op een actueel Haarlems thema. Welk thema? Dat werd bepaald door de gooi van een dobbelsteen:

  1. In Haarlem is er een groot tekort aan woningen. Stel dat er woningbouw mag komen in de Waarderpolder of de Haarlemmer Hout en je moet kiezen, wat is dan jouw keuze en waarom?
  2. Fietsers of auto’s? Een van Haarlems Bodem columnisten foeterde over de kwaliteit van het fietspad langs de Rijksstraatweg. Hij heeft een punt, het ligt er schots en scheef. Aan de andere kant werd bekend dat Haarlem filehoofdstad van het jaar is. Wat ga je aanpakken, meer ruimte voor fietsers of voor auto’s en waarom? 
  3. Film of kleinschalige kunst en cultuur? Onlangs is in Haarlem de derde filmzaal geopend. Na Pathé, kwam er Cinepolis in Schalkwijk en de Filmkoepel. De filmliefhebber wordt goed bediend, maar is er nog ruimte voor alternatieve en kleinschalige kunst en cultuur? Hoe ga je dat realiseren?
  4. Niet iedereen kan een sport of sportattributen betalen. De gemeente heeft daar een potje voor. Is het genoeg en hoe ga je de mensen die het nodig hebben bereiken?
  5. We zitten in het staartje van de coronapandemie. Juist de jongeren zijn keihard geraakt doordat de scholen dicht waren en de uitgaansgelegenheden gesloten. Het aantal jongeren met psychische problemen is torenhoog. Wat kan de gemeente doen om de jeugd tegemoet te komen?
  6. Er is in Haarlem nauwelijks een nachtcultuur. Is dat een gemis? En zo ja, wat ga je doen om de stappers in Haarlem te houden of zo nee, waarom niet?

Foto’s: Stefan Witte | Studio Stefan Witte

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here