2018, het jaar lijkt voorbij gevlogen. Tal van gebeurtenissen en dus een hoop artikelen. Welke herinner jij je nog? Misschien staat het stuk wel in ons lijstje van de meest spraakmakende artikelen van 2018. Klik op de afbeelding om het artikel te lezen.

1. Hudson Bay

V&D werd dit jaar H&B. Sommigen moesten even slikken vanwege het gemis van het oerhollandse warenhuis, maar de grote opening van de Hudson’s Bay was een feit. De ook wel genoemde Bijenkorf look-a-like, openende haar deur met een confetti kanon, Geraldine Kemper, de burgemeester én de baas van Hudson’s Bay. HB’s Leah nam een kijkje in het Haarlemse nieuwe grote warenhuis. 

2. Kerstmarkt groter dan ooit

Er werd afgelopen jaar groots uitgepakt tijdens de jubileumeditie van de kerstmarkt. Er stonden meerdere buitenpodia, de Botermarkt stond in het teken van goede doelen en in het straatje van Emma ging je terug naar de negentiende eeuw. Dit evenement kunnen wij ook weer van ons jaarlijkse lijstje afstrepen!

3. Met de Haarlemse stemwijzer wist jij in ‘no time’ waar je op moest stemmen, of niet?


Met de parlementsverkiezingen in 2017 kon je nachtwerk maken van het invullen van stem- of kieswijzers. Maar met de gemeenteraadsverkiezingen ging dit er nét even anders aan toe. Deze verkiezingen vroegen meer eigeninitiatief om uit te vogelen waar al die partijen voor stonden. Maar daar hadden wij natuurlijk geen zin in, dus kwamen wij achter de oplossing!

4. Tampons van de Tamponkoning

Een van de meest opvallendste was ‘De man van 50 die tampons verkoop’. Briljant of supercreepy? Wij van Haerlems Bodem houden wel van bijzondere Haarlemse initiatieven en besloten eens langs te gaan bij de eigenaar van Nooit Meer Zonder Tampons.

5. Dagelijks klagen – Kermisklagen

Iedere Haarlemmer heeft, zoals het een echte Hollander betaamt, tientallen, dagelijkse ergernissen. Van het Hollandse weer (te koud! te warm! te nat!) tot toeristen die in de weg lopen: kabbelende koetjes- en kalfjesgesprekken kunnen er uren op voort. Haerlems Bodem pleit ervoor deze ergernissen af en toe eens goed te ventileren, en uit zich deze keer over de kermis. Een veel besproken onderwerp dit jaar. 

6. Bestemmingsplan de Koepel

Architectural Healing

Er werd dit jaar veel over De Koepel gesproken en geschreven omdat eindelijk duidelijk is geworden, wat er met het iconische gebouw gaat gebeuren; er komt een universiteit.

7. De meeuwen komen er weer aan! Tips tegen een meeuwennest op je dak…

Wakker worden van het gekrijs, vuilniszakken die opengetrokken worden, poep op je wasgoed. Ook afgelopen jaar hadden veel Haarlemmers veel overlast. De vliegende fladderaars zijn door de wet beschermd, dus dit maakte het lastig om meeuwenoverlast tegen te gaan. Om ervoor te zorgen dat jij geen meeuwennest op je dak kreeg, gaf HB jou een aantal tips.

8. Nieuwe huisstijl voor de gemeente Haarlem…

De gemeente Haarlem werd in 2018 verjongd, tenminste: de website en het logo dan. Vooral opvallend was dat de ‘slinger’ van het Spaarne eruit gehaald is en dat de woorden ‘Gemeente Haarlem’ erbij zijn gekomen.

9. Onderzoek naar trekvaart Amsterdam-Haarlem gestart…


Hoe zat het eigenlijk vroeger met de trekvaart tussen Amsterdam en Haarlem? Wij zochten het voor jou uit.

10. Haarlem begint bij de toren: Graffiti als eye-opener!

Er was niks over van de (stads-)graffiti bij Station Haarlem-Spaarnwoude. Het tientje van Frans Hals en de cacaofabriek van Droste zijn beide weg, en het oude stadswapen werd bedekt door een snelle cover-up. Welkom in Haarlem! Onze redactie zetelt sinds een tijdje onder de KPN-toren en we zagen dat het Ikea-station niet meer is dan een forenzen-hub. Dus riepen wij kunstenaars, graffiti-artiesten en buitenlui op: ”Pak de burgerlijke ongehoorzaamheid op en maak er weer iets echt moois van waardoor we weten dat we in Haarlem zijn.”

11. Violence arrivés out of nowhere and lays itself bare before your eyes

Joshua Baumgarten over Corona

‘Onze’ Joshua kreeg op een vervelende manier te maken met zinloos geweld. Gelukkig gaat het inmiddels goed met hem. Hierbij deed hij voor HB zijn verhaal. Wij, en vele Haarlemmers met ons, wensten hem en zijn dochtertje het beste toe!

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here