In het teken van Ajuma Summer Festival op 29 juli spraken wij met de Haarlemse mug Liselot van Oosterom, als artiest beter bekend als Lilith Merlot, af bij het mooie RAECKS café. Een gezellig interview dat spontaan overliep in verleidelijke tonen uit een verborgen piano en een mooi aanbod voor Lilith.

Lilith komt uit een muzikaal gezin en wist altijd al dat ze muzikant wilde worden. Ze heeft wel even getwijfeld over welke kant ze op wilde in de muziek. Ze is begonnen in de richting van jazz, maar na een break van een paar jaar koos ze toch voor de popkant. Al een paar jaar speelt ze met haar band en nu ze klaar is met het Conservatorium in Rotterdam kan het fulltime zangeres zijn beginnen.

Haarlem Jazz

Nu Lilith afgestudeerd is kan ze zich richten op lesgeven, liedjes schrijven en repeteren met de band. Deze zomer staan er leuke dingen op de planning voor de band: onder andere North Sea Jazz, het Ajuma Summer Festival in Zandvoort en Haarlem Jazz en na de zomer, rond september, komt hun debuut EP uit. Spannende tijden dus!
De muziek die de band maakt is een mix tussen jazz en pop, het heeft van beide stromingen invloeden en ze kon – wat tijdens haar studie al naar voren kwam – moeilijk kiezen. De muziek die ze nu maakt is meer pop dan jazz, maar de jazzinvloeden zijn nog zeker goed terug te vinden. Lilith: “Ik wil graag dat mijn muziek begrepen wordt en dat het toegankelijk is. Dat is met echte jazz soms moeilijk.

Optreden in eigen stad voelt wel heel speciaal. Ze vindt Haarlem een gemoedelijke stad, die soms aanvoelt als een dorp, maar toch de anonimiteit van een stad heeft. De band heeft ook nog niet eerder in Haarlem opgetreden, want deze is voornamelijk actief in Rotterdam.
Het lijkt Lilith ook fantastisch om een keer op Bevrijdingsfestival te spelen met haar band en met trots te laten zien wat Haarlem in huis heeft. Chef’Special heeft Haarlem goed op de kaart gezet en Lilith Merlot wilt net zo groot worden als zij, misschien wel groter. “Een duet met Joshua van Chef’Special lijkt me geweldig.

Ajuma Festival

Vorig jaar was Lilith ook gevraagd voor het festival, maar kon zij helaas niet. Dit jaar werd ze weer benaderd en aan het eind van de maand staat ze ingepland bij het strandfestival. Ze verwacht een chille, relaxte sfeer en leuke mensen. Er zijn ook veel meer dingen te doen dan alleen muziek en dansen. Er is heerlijk eten, je kunt yoga doen, suppen en daarnaast natuurlijk heerlijk dansen met je voeten in het zand. “De band past goed bij het Ajuma Festival omdat onze muziek zo toegankelijk is en ook wel mellow kan zijn. Er komt altijd wel wat los als je naar onze muziek luistert. We spelen alle vier altijd echt vanuit ons hart, we willen er zelf altijd echt een feestje van maken en die vibe willen we graag overbrengen op de mensen.

Als Lilith zelf naar een festival gaat bestudeert ze het blokkenschema altijd goed. Ze kruist altijd aan waar ze heen wil, zodat ze niks mist. Dat is zó zonde, goede artiesten missen op een festival. Gelukkig wordt dat op Ajuma Festival geen probleem, want er is één podium waar de artiesten om de beurt optreden. Je hoeft je dus niet te haasten van podium naar podium: Ajuma festival wordt relaxed.

Verborgen piano

Na het interview raakte we aan de praat met de general manager van het RAECKS café en hij liet ons de mooie retro feestzaal van het monumentale gebouw zien. Lilith zag een piano op het podium staan en vroeg of ze een paar noten mocht spelen. De general manager Jan Willem vertelde over zijn plannen met de feestzaal (die erg veelbelovend klinken!). Ondertussen klonken er verleidelijke tonen uit de piano en werd de zaal gevuld met muziek.

Nadat Jan Willem erachter kwam dat Lilith Merlot heette was hij helemaal om, vooral om het laatste gedeelte van haar naam. Een artiest met Merlot in haar naam hoort toch op te treden in een wijnbar en hij bood haar direct aan om te komen optreden in RAECKS. Of dat ook echt gaat gebeuren? Daar gaan zij verder nog over in gesprek, maar we hebben in ieder geval alvast geproost met een mooie merlot!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here