We zijn te gast bij Mel van der Kolk, een 14 jarige topsporter die iedere dag een paar uur op de trampoline springt. En dan niet van die lullige sprongen waarbij we zelf ons evenwicht al verliezen.. nee, sprongen van minimaal 4,5 meter hoog met 3 dubbele voorwaardse flikflak-salto’s (zelf noemt hij ze bijvoorbeeld triffis en fliffis). Sprongen waarmee je de Olympische Spelen van Tokyo in 2020 zou kunnen halen. En dat is precies het doel! 

Het regent, het regent hard zelfs. Maar Mel is een bikkel en wil voor ons in dit weer wel een paar sprongen laten zien. Bij zijn ouders thuis in de achtertuin is een paar jaar geleden een gat gegraven en de trampoline geplaatst. Voor een leek gaat het te snel om te tellen hoe vaak hij over de kop vliegt. Duizelig word je er zelfs van! We snappen meteen waar zijn motto “Bounce like a boss” vandaan komt. “Dit waren maar een paar lage sprongen hoor, valt wel mee.”

Puberen en discipline

“Ik train iedere middag van 3 tot half 6 sowieso op school en dan zondag twee keer en zaterdag niet of een wedstrijd.” Dat vinden we al veel, maar voor de Olympische Spelen verwacht hij meer van zichzelf. “In de ochtend kan ik ook nog trainen.” Wanneer ga jij straks dan naar school? “Tussendoor” Uiteraard… Maar dat vergt wel discipline. Zeker als je over een paar jaar ook naar feestjes wilt, vragen we suggestief aan de tiener. “Nu houdt hij er rekening mee, zegt ie feestjes af.” aldus zijn vader. “Als je straks wat ouder bent, dan zal dat misschien moeilijker worden.” Mel weet hier het antwoord ook nog niet op. Hij denkt zelf dat ie die verleiding wel kan weerstaan, al zijn er wel andere jongens aan wie hij wel eens gemerkt heeft dat ze opeens veel gingen stappen. “Maar wie weet, we zullen het zien over een paar jaar.” Aldus de puber-to-be.

mel-05

Kleine Chinezen en lange Hollanders

Er zijn ongeveer 5 jongens in Nederland die ook op dit niveau springen. “Als er eentje moeilijkere sprongen gaat doen, dan ga je daar uiteraard in mee. Dus we maken elkaar alleen maar beter. Maar daar kan het ook zijn dat jongens vastlopen. Ik ben klein, ik kan sneller draaien dan iemand van 1.80. Dus daar ga je bijvoorbeeld verschillen zien. Of de Chinezen, die zijn sinds een paar jaar heel goed, maar die zijn zo goed dat ze al bijna niet meer van het podium af te slaan zijn. Die Chinezen zijn 1.60 en groter worden ze niet. Ik ben al 1.70 en daar komt ook nog wel wat bij… Dus daar moet ik wel op trainen.” 

Mel vertelt vervolgens hoe een wedstrijd er uit ziet. “Je hebt twee onderdelen van elk 10 sprongen achter elkaar. De eerste oefening zijn 10 verplichte figuren en de andere oefening mag je zelf 10 sprongen samenstellen.” Kan je dan net als Epke Zonderland ook je eigen sprongen verzinnen? “Nou nee, er zijn al heel veel sprongen, maar er zijn ook nog een heel aantal sprongen die nog niemand echt doet of kan. Er is nog zoveel te halen in de bestaande routines, ik hoef het nog niet zelf te verzinnen. Daarbij moet je 10 sprongen achter elkaar doen en dat moet netjes, hoog en moeilijk.” Al is het ook een sport die zich snel ontwikkelt. Trampolinespringen is nog een tamelijk jonge sport en pas 16 jaar een Olympische sport. “De winnaar van 2008 deed destijds 2x een drievoudige salto. In 2012 deed de winnaar er al 5 achter elkaar… Ja, ik ken de laatste finale van de Olympische Spelen uit mijn hoofd…” Gedreven is hij zeker, dus wie weet komt hij nog eens met zijn eigen sprong!

mel-04

Sponsoren gezocht!

Voordat Mel op de trampoline in Tokyo staat moet er nog wel iets gebeuren. Naast het feit dat hij veel moet trainen, zal hij ook wedstrijden moeten winnen om punten te scoren. Met het winnen van het laatste WK voor de Olympische Spelen zou hij zich direct kunnen plaatsen. Lukt dat niet, dan moet hij aan de bak op test-events en kwalificatie rondes. Iedere wedstrijd is weer ergens anders. Binnenkort gaat hij zelfs naar Portugal. En daar zitten allemaal prijskaartjes aan. NOC*NSF betaalt deze events pas vanaf je 18e, als je senior bent. Tot die tijd moet Mel het dus hebben van vrienden, familie en sponsoren. Zo hebben vrienden afgelopen weekend de Dam tot Dam gelopen om geld op te halen voor de jonge sporter. “Als ik alles bij elkaar op tel, alle wedstrijden, materialen, reiskosten, een speciale lootschool, trainingen etc tot mijn 18e, dan komen we op totaal iets van 25000 euro uit. Dus ik kan wel sponsoren gebruiken ja.” Hiervoor gaat Mel naar netwerkevenementen en wordt hij af en toe geïnterviewd door de media. Hij deed zelfs mee aan SuperKids Germany! 

mel-03

Onder de vleugels van RedBull

Als we de fantasie even de vrije loop laten, dan zouden we het helemaal te gek vinden als RedBull deze jongen vleugels zou geven. Of als KLM of Corendon hem echt zouden laten vliegen! Heel even denken we aan de reclame van Pieter van de Hoogenband en ‘groot worden met Calve’, maar door de notenallergie van Mel laten we dat idee snel varen. Maar wie weet zien we Mel straks in een strakke outfit van een topmerk springen! Wij wensen hem de komende jaar in ieder geval heel veel succes! Zet em op! 

Foto’s: Jaap Kroon

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here