Zondag 18 juni bracht jeugdtheatercollectief Meneer Monster het kinderboek ‘Over een kleine mol die wil weten wie er op zijn kop gepoept heeft’ tot leven in openluchttheater Caprera, Bloemendaal. Haerlems Bodem was uitgenodigd deze “hilarische slapstickvoorstelling” bij te wonen en toog inclusief kind op de fiets naar het Kopje van Bloemendaal om te zien of bovenstaande pay-off eer werd aangedaan.

In de verzengende hitte verzamelden ouders en kinderen zich in de schaduw, wachtend op het startsein om een plaats te mogen veroveren in het theater. Na een welkomstwoord van acteurs Olaf van de Ven en Jan Willem van Beusekom mochten we plaatsnemen op het podium van het theater, om een groene loper – het speelvlak van de acteurs – heen.

De acteurs introduceerden zichzelf en elkaar en zichzelf en… en zetten zo gelijk de toon voor wat nog zou komen.
Met Jan Willem van Beusekom als zeer overtuigende kleine, blinde mol en Olaf van de Ven als alle andere dieren, een tafel vol poepwaardige attributen en een kledingrek met de nodige, bloedhete outfits, kon het spektakel beginnen.

Voor degenen die het boek nooit hebben gelezen en het verhaal van de Kleine Mol niet kennen een kleine samenvatting: op een dag, als de kleine mol zijn kop boven de grond steekt om te zien of de zon al op is, wordt er op zijn kop gepoept. Een dikke, bruine drol landt parmantig op z’n kop… De rest van het verhaal is de mol op zoek naar het dier dat dit op zijn geweten heeft.

Met een rookworst die dienstdeed als de dikke, bruine drol op de kop van mol, struinde Jan Willem de groene loper af om als eerst de duif tegen te komen. In een zeer geloofwaardig duivenkostuum fladdert Olaf alias de duif rond de mol. Op de vraag of de duif misschien op de kop van de mol heeft gepoept, antwoordt de duif bekakt: “Ik, nee, hoezo? Ik doe dat zo” En FLATS! de fles mayonaise liet natte klodders achter op het groene tapijt, wat voor veel hilariteit zorgde in het publiek.

Kiwi’s, kokindjes, griotten, chocolademousse, een dropveter en, tot pure afschuw van iedere 2+-er, een blik erwtensoep; alles werd op de groene loper gekakt door de verschillende dieren die de revue passeerden.

Het publiek werd door dit sterk spelende duo meegesleept in de zoektocht van mol. Uiterst knap hoe de acteurs niet alleen ieder kind wisten te boeien, maar ook de lachers op hun hand hadden van alle ouders, begeleiders, volwassenen. Met oneliners, scherpzinnige opmerkingen en geniale karakterschetsen van de dieren – zoals de ‘Koe-ligan’ – gierde het publiek het uit.

Ook zin in een middagje lachen, gieren, brullen? Meneer Monster speelt deze voorstelling nog tot half augustus op verschillende locaties. Check hun website voor de precieze data.

Wees niet getreurd als je net op vakantie bent en niet kunt, want na ‘Kleine mol’ volgen de bestsellers ‘Gruffalo’ en vanaf september ‘Boomhut’ – ook te zien in de schouwburg in Haarlem. Wij zullen zeker weer een plaatsje proberen te bemachtigen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here