Buiten is het koud, maar het zonnetje schijnt. Haerlems Bodem begeeft zich in de Leidsebuurt en gaat op bezoek bij Milan Bolweg. Een interieurontwerper die het heft in eigen handen heeft genomen en zelf meubels is gaan ontwerpen en bouwen. Zijn bedrijf, de MeubelBrouwerij, gaat als een speer en Haerlems Bodem wilde een interview met deze rijzende top-designer.

Specifiek
Terwijl we de werkplaats in lopen, verteld Milan enthousiast over zijn werk. We zien op de werkbank een nieuw TV meubel staan. “Voor een particulier in Rotterdam”, verteldt Milan hier over. Wij vragen ons af, of hij iedere particulier verzoek inwilligt. Maar Milan maakt zijn meubels niet zomaar. Zijn motto is:

“Ik ontwerp iets voor een specifiek persoon en een specifieke ruimte. Waardoor eigenlijk altijd het meubel of het project geheel aansluit op de persoon of het bedrijf.”

Geïnteresseerden kunnen dus niet met een compleet design aan komen, er moet wel een marge zijn voor de invloeden en stijl van de MeubelBrouwerij. Milan is namelijk een ‘interieurontwerper’ en daarbij maakt hij meubels. Milan begint meestal met een ‘vlekkenplan’, een plattegrond waarop met kleur aangegeven wordt waar de verschillende onderdelen komen. Daarna komen uiteraard de details.

Het idee, de uitvoering en het succes
Het gaat goed met de MeubelBrouwerij, dat blijkt uit de opdrachten die Milan al binnen heeft gehaald. Zo gaat hij binnenkort beginnen aan een balie, die komt te staan in de grote kerk in Naarden. Ook laat hij zien dat hij bestaande meubelen aanpast en ze een ‘funky edge’ geeft. Trots legt hij uit, hoe hij zijn hout bewerkt en wat het resultaat gaat worden. Dit is iemand met passie!
Wat ook leuk is om te zien, is dat een interieurontwerper/meubelmaker heel eenvoudig zijn werkplaats kan verbeteren. Een vloertje hier, een plafonnetje daar en niet te vergeten de werktafel. Daarom is de sfeer ook ontspannen.

“Ik ben echt gelukkig, want ik doe gewoon waar ik zin in heb”.

Milan kwam tijdens zijn studie op het idee om voor zichzelf te beginnen. Hij vond zijn studie wel leuk, maar miste het uitvoerende gedeelte. Hij wilde iets ontwerpen dat ook toepasbaar was. “Interieurontwerp is toegepaste kunst.” Zijn eerste meubel maakte hij voor zijn moeder, die een mooie tafel wilde hebben.
Milan zei dat hij deze wel kon ontwerpen, maar niet kon bouwen. Zijn moeder inventariseerde wat hij nodig zou hebben om het wel zelf te maken en met een klein beetje hulp, ging hij zelf aan de slag. Op het eindproduct kreeg hij zoveel goeie reacties dat hij dacht, ‘hey, het is eigenlijk wel leuk om dit naast mijn studie te gaan doen.‘

[slideshow id=7]

Toen ontstond er een kans! Door persoonlijke omstandigheden vanuit de verhuurder, kon Milan niet langer blijven wonen in zijn appartement. Dit was een belangrijk moment, want toen vroeg hij zich af: “Wil ik nog wel studeren, of wil ik voor mezelf beginnen?” Opzoek naar een nieuwe woonruimte kwam hij een appartement tegen in de Leidsebuurt. Daaronder was een ruimte aanwezig waar toevallig net een verhuizing plaats vond. Via de verhuurder kon hij de ruimte huren en besloot hij de kans te wagen.

In zijn tweede maand haalde hij direct een grote opdracht binnen. Voor een PR-bureau in Amsterdam, mocht hij de gehele inrichting ontwerpen. Een goed begin!
Maar hier stopte het niet want kort daarna kreeg Milan de kans om een expositie voor het FOAM ontwerpen. Via deze opdracht haalde hij een andere opdracht binnen voor het Centraal Museum Utrecht. Hier heeft Milan een expositie voor de kledingontwerpster Winde Rienstra ontworpen. Na het laten zien van de foto’s is Haerlems Bodem nog meer onder de indruk! (Foto’s van deze expositie zijn te bewonderen op de facebook van de MeubelBrouwerij).

meubelbrouwerij haarlem

Scandinavisch met een knipoog naar retro
Wanneer we vragen naar Milan zijn stijl komt hij met een mooie filosofie:
“Symmetrie is voorspelbaarheid en voorspelbaarheid is saai.” Milan wil dat zijn meubels telkens een ander gevoel geven, als men er van een ander perspectief naar kijkt. Milan verteld ook dat hij jaren geleden al bepaalde meubels heeft ontworpen, die nu helemaal in de stijl passen van de MeubelBrouwerij. Hierbij gaat het om bepaalde lijnen die vloeiend door het hele meubel lopen.
Wanneer we vragen naar een omschrijving van de stijl van de MeubelBrouwerij, zegt Milan:

“Scandinavisch met een knipoog naar retro…”

Wat Milan heeft geleerd in de afgelopen maanden betreft voornamelijk het bouwen van meubelen. Qua vormgeving en design heeft Milan al genoeg ervaring. Momenteel is hij bezig met het afronden van zijn website en om te zorgen dat zijn werkplaats helemaal af is. Wat betreft de concurrentie? Milan heeft geen onderzoek gedaan naar zijn concurrenten. Zelf ziet hij zijn werkzaamheden als heel breed. Hij ontwerpt, maar dit kan van alles zijn. Wel is het zo, dat hij waakzaam is voor de ‘inspiratie’ die hij anderen kan geven. Hiermee bedoelen we kopieën van zijn werk, die net anders genoeg zijn om geen aanklacht in te dienen.

Toekomst
Als we vragen waar Milan zichzelf ziet over twee jaar, geeft hij aan dat hij dan een goedlopend bedrijf wil hebben, zekerheid en een vast klantenbestand opgebouwd. Dit lijkt ons, gezien zijn kwaliteiten en enthousiasme, geen probleem. Ook denkt hij na over het beginnen van een eigen meubellijn, die hij vervolgens wil vertegenwoordigen op woonbeurzen.
Concluderend kunnen wij zeggen dat het goed gaat komen met de MeubelBrouwerij. Milan is een jongeman met passie, ondersteund met talent die weet wat hij wilt. Vanaf april is zijn website online, voor nu moeten jullie het met de Facebook doen.

NOTE:

Zondag 31 maart is de Meubelbrouwerij te zien in het RTL 4 programma We Love 2 Shop. Waarbij ook één van zijn meubels zal worden verloot. Het gaat om een mooi vormgegeven tafel met een ingebouwd led-licht. De verloting is op 7 april, dus wil jij een exclusief meubel en heb je een tafel nodig, check dan: zondag 31 maart om 15:50 “We Love 2 Shop”  op RTL4.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here