Je kunt er bijna niet omheen; De Beste Singer Songwriter van Nederland. Eén van de kandidaten die er nog in zit en best wel eens de winnaar van het programma zou kunnen worden, is Haarlemmer Michaël Prins. Wij benaderden hem voor een interview.

Je bent ‘Haarlems import’, waar kom je eigenlijk vandaan?
Uit Giesenburg, een klein dorpje in Zuid-Holland. Mijn vriendin woonde al in Haarlem en daar zijn we gaan samenwonen. Na 2,5 jaar ging die relatie uit, maar ik ben gewoon in Haarlem blijven wonen.

Wat is er dan zo leuk aan Haarlem?
Haarlem heeft iets dorps, het is lekker rustig. Maar het heeft ook de voordelen van een stad, er zijn genoeg leuke dingen te doen. Ik vind het Haarlemse publiek ook leuk, hier hangt een goede sfeer.  Er is veel ruimte voor muziek en mensen zijn kritisch; hier heb je een oprecht, eerlijk publiek.

Neem De Waag bijvoorbeeld, hier speel ik af en toe op een zondag. En dan zie je dat er echt aandacht is voor de muziek. Er wordt 1,5 uur naar je muziek geluisterd, dat vind ik echt uniek. Mensen willen het echt beleven.

Hoe ben je begonnen in de muziek?
Toen ik zes was, ben ik op pianoles gegaan en op m’n 17e kocht ik mijn eerste gitaar. Ik zong altijd al en van jongs af schrijf ik liedjes. Ondertussen werkte ik met mijn vader in de kunst en op mijn 16e trad ik voor het eerst op. Steeds meer totdat ik alleen nog maar muziek maakte. De laatste 6, 7 jaar probeer ik alleen van de muziek te leven. Soms heb je een goede maand, dan weer wat minder. De laatste tijd red ik het aardig.

Wat vind jij mooie muziek?
Wat ik zelf mooi vind is Nick Drake, Bob Dylan, Tom Waits, Jeff Buckley, Joni Mitchell, Bon Iver. Om maar een paar te noemen. Die hebben hele mooie muziek gemaakt.

Hoe zou jij je eigen stijl omschrijven?
Ik schrijf liedjes, op de piano of gitaar, met invloeden van blues en folk. En soms zelfs een beetje soulachtig. Ik denk dat ik een beetje fragmenten gebruik uit bepaalde stromingen. Als ik bijvoorbeeld piano speel, zit het vaak zelfs een beetje tussen klassiek en jazz in.

Ik pak van heel veel dingen dat wat ik mooi vind aan zo’n stijl. De één zal het singer-songwriter noemen, zelf weet ik nog niet precies wat het is. Het is ook altijd lastig om uit te leggen. Kijk, je kan in een keiharde punkband zitten en dan zeg je dat gewoon ‘ik zit in een punkband’. Bij mij is dat niet zo afgebakend.

michael piano licht 700

Wat zijn de plekken in Haarlem waar jij veel komt?
Stiels vind ik leuk, daar kom ik van tijd tot tijd. Op maandag en woensdag organiseren zij jamsessies. Er wordt lekker gemakkelijk muziek gemaakt, dat vind ik leuk. Ik kom vaak in La Pien Noir, daar woon ik naast en wordt ook veel muziek gemaakt. Er hangt een soort van hippie vibe, hier komen veel muzikanten van verschillende leeftijden. Storing vind ik ook leuk. En ik zit vaak bij de jongens van Speelman in hun studio.

Even naar de ‘Beste Singersongwriter van Nederland’, heb jij jezelf opgegeven?
Uiteindelijk doe je het natuurlijk zelf. Daan Speelman van Speelman & Speelman had een paar argumenten waarvan ik dacht: ja dat is wel zo. Ik wilde eerst  heel lang niet meedoen. Ik heb het programma vorig jaar overigens wel gevolgd en vond het echt tof.

Maar ik was sceptisch omdat je niet weet wat het programma gaat doen, hoe het werkt. Daar denk je dan over na. Als muzikant wil je een bepaalde geloofwaardigheid hebben en niet een sfeer om jezelf heen zetten dat je snel beroemd wil worden. Ik wilde gewoon de muziek naar buiten brengen, op een manier dat het aandacht zou krijgen. Dat had ik ook al acht jaar geprobeerd.

Dit programma kwam zo ontzettend voor m’n voeten terecht, ik heb het gewoon gedaan. Toen ik op Enter had gedrukt dacht ik: ‘oh nee.. Is dit wel wijs..?’. Maar nu ben ik er heel blij mee.

Leer je veel van het programma?
Niet op een manier die je verwacht misschien. Er wordt heel veel gevonden van een programma zoals deze, er hangen zoveel meningen aan vast. Als je daar gevoelig voor bent, zet je nooit een keer een stap.

Nu zit ik erin en het is superleuk! De mensen zijn te gek en ik heb geen een week niet m’n eigen muziek kunnen maken, kunnen schrijven wat ik wil. Dat wordt ook gewoon gewaardeerd.  Dit programma past heel erg bij mij.

Aankomende maandag is de finale. Wat gebeurt er als je wint?
Geen idee. Voor mij blijft het zo dat ik muziek blijf maken, mijn album komt in september uit. En beginnen met het opnemen van mijn tweede album, gewoon doorgaan. Ik wil ook met de band gaan spelen. Dat is wat er gaat gebeuren. Ook als ik niet win.

Wat vind je goed aan het programma?
Dat je jezelf kan zijn, je wordt niet geforceerd in een richting. Eigenlijk is dat ook de kern van kunst en muziek. Als je dichtbij jezelf blijft, denk ik dat je in staat bent om de mooiste dingen te maken. Die vrijheid heeft het programma.

Hoe ziet je zomer eruit?
We doen met het hele programma nog een tourtje door Nederland (met z’n zessen). Verder heb ik nog wat aanvragen om op plekken te spelen. En ik hoop nog op vakantie te kunnen gaan. De release van mijn album na de zomer is in Het Patronaat en in Rotterdam.

A.s. maandag is de finale van DBSSW, om 20.30 uur op Nederland 3. Stem op jouw favoriet via deze link. Raad eens op wie Haerlems Bodem heeft gestemd…?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here