Donderdagavond 25 april zijn Marius Bruijn (museoloog en theatermaker) en Tessel Dekker (ontwerpster en illustrator) te gast bij Athenaeum Boekhandel Haarlem om te vertellen over de Middeleeuwse plattegrond die zij samen met Frank Petiet (Sahara Blond Design) hebben ontwikkeld.

Hoe zag Haarlem er rond 1450 uit? Nou zo

Op deze plattegrond is te zien hoe Haarlem er volgens de makers rond 1450 heeft uitgezien. In de vijftiende eeuw was Haarlem dankzij de bierindustrie en export, de lakenhandel en de scheepsbouw, al uitgegroeid tot een grote welvarende stad. Het stratenpatroon is sindsdien globaal hetzelfde gebleven. 

Middeleeuwse plattegrond

Kaarten en plattegronden vertellen een verhaal. Marius Bruijn en Tessel Dekker zullen deze avond laten zien dat er bij cartografie keuzes moeten worden gemaakt die afhangen van welk verhaal je wilt vertellen. Ze zullen hierover vertellen aan de hand van hun middeleeuwse plattegrond van Haarlem. Hoe zijn de makers te werk gegaan, welke keuzes zijn er gemaakt? Je hoort het deze avond

Over de makers van de Middeleeuwse plattegrond

Marius Bruijn is museoloog en theatermaker. Hij maakt theater geïnspireerd door historische locaties en verhalen. Daarnaast onderzoekt hij middeleeuwse cultuur en bouwkunst waar je meer over kunt vinden op zijn website: Kwezel.nl

Tessel Dekker is ontwerpster. Ze ontwierp getekende posters voor Haarlemse festivals als Kerkennacht en Nazomer Nachtlicht. Ze tekent Haarlemse speciaalbieretiketten, platenhoezen, animaties en boeken. op Segolia.net kun je meer over haar vinden.

Frank Petiet is tekenaar en vormgever. Hij maakte vele Haarlemse posters voor onder andere Het Patronaat, Bevrijdingspop en de Bavokerk. Daarnaast tekende hij het stripboek Haarlem getekend door de nacht. Frank is een fervent wandelaar en plattegrondenliefhebber.

Toegang: Aanvang: 20.00 uur (inloop 19.30 uur) gratis. Graag aanmelden via haarlem@athenaeum.nl

Meer Haerlems Bodem? Check hier het artikel over de Climate Challenge op middelbare school Hartenlust.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here