Zaterdag 16 maart was Haerlems Bodem bij de Mud Masters Obstacle Run. Dit tweedaags evenement telt 8000 deelnemers, waarvan er op zaterdag ongeveer de helft de Obstacle Run aflegden. De Mud Masters Obstacle Run werd gehouden in het Haarlemmermeerse Bos en de Groende Weelde. Wat direct opviel was; hoe goed het evenement georganiseerd was! Er waren duidelijke locaties om je om te kleden of om op te warmen. Ook aan de sponsering en activiteiten was gedacht.

Alleen voor bikkels!
De Mud Masters Obstacle Run draait niet om het wedstrijdelement, het gaat om doorzettingsvermogen en kameraadschap. Iets wat dubbel en dwars bevestigd werd door de deelname van verschillende revalidanten.

Elke 20 minuten ging er een groep renners van start, klaar voor de strijd. 
Serieuze atleten, doorgewinterde hardlopers maar ook geschminkte mannen in pak, vrouwen verkleed als catwomen of batgirl en een team ambulance broeders en zusters. De MC heette iedereen welkom en onder zeer luid gejuich kreeg hij bevestiging van het enthousiasme van deze groep. 
Kort legde hij uit waar de Mud Masters Obstacle Run om draait. Daaraan voegde hij toe, dat als deelnemers het denken zwaar te hebben, zij moeten denken aan de revalidanten die mee doen en het nog zwaarder hebben. De slotzin van de speech motiveerde alle deelnemers opnieuw om hun uiterste best te doen:

“want”, zegt de MC:
“Mud Masters is het enige event waar een lekker koud biertje op jullie staat te wachten, bij de finish.”

Go!
Onder luid geschreeuw tellen de deelnemers af naar de start 3,…2,….1,… Go!!! Daar gaan ze, een aantal nemen enthousiast de leiding, maar het merendeel start rustig en kijkt het even aan. De deelnemers verdwijnen in de verte uit het zicht en na een kleine bocht stormen ze de Toetanchamon Steps op. Dit is al de tweede hindernis, van de in totaal 21 hindernissen waar de deelnemers langs moeten.

Een van de favoriete onderdelen om bij te kijken is: de Monkey Bars. Hierbij slingeren de deelnemers boven een sloot van balk naar balk, tot zij aan de overkant zijn. Als laatste hindernis staat daar de Sizzler. Een doorgang met touwen die onder stroom staan, de finish is een feit.

Wat vinden de deelnemers
Al eerst spreken we drie jonge gasten van het politiekorps. ‘Vonden jullie het zwaar?’
 Eén antwoord: ‘het was wel zwaarder dan gedacht!’ Waarop een tweede toevoegt; ‘we hadden wel een moment dat we er tegenaan zaten, maar met deze voorloper, wijzend op de derde, je moet hem gewoon achterna sjokken’. Afijn, onze eerste vraag en meteen schemert de Mud Masters gedachte er doorheen: doorzettingsvermogen en kameraadschap.

We zien een dame die de finish gehaald heeft en stellen haar de zelfde vraag.
‘Sommige punten waren wel zwaar, vooral de wegen waar modder op zaten’
Zij heet Patricia en we vragen haar of ze volgend jaar weer mee zou doen:
‘ik denk het wel, vorig jaar heb ik ook al mee gedaan, maar ik hoop dat er veel meer water bij komt. Ik vond het wel leuk, met zo’n glijbaan vorig jaar. Maar ik snap dat het dit jaar een beetje te koud is’

Conclusie
Haerlems Bodem raad iedereen aan om de Mud Masters Obstacle Run een keer te doen. Het enthousiasme van de deelnemers en publiek werkt aanstekelijk.  De organisatie verdient een pluim, na de eerste editie op 6 oktober 2012 zijn zij meteen doorgegaan met het plannen van deze editie. Het zag er goedverzorgd uit en uit de reacties blijkt het misschien nog wel beter dan goed te zijn.

Naast mensen een leuke dag bezorgen zamelt Mud Masters geld in voor het Revalidatiefonds. Een goed doel, maar ook een goede boodschap: revalidanten worden aangemoedigd om deel te nemen aan het parcours. Wij, als toeschouwers, en uiteraard ook de deelnemers hebben zeer veel respect voor alle revalidanten die hebben mee gedaan. Zelfs zonder alle deelnemers te interviewen, weten wij het zeker:
 iedereen is er de volgende Mud Masters editie weer bij.

De volgende editie zal ook Haerlems Bodem zich ook in de modder begeven! Het staat hier zwart op wit!

Voor meer foto’s van de Mud Masters Obstacle Run zie onze Facebook.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here