Haerlems Bodem redacteur Loes staat ook voor de klas, ze werkt met kleine mugjes uit onze stad. Tijdens het kringgesprek bespreekt zij grote Haarlemse actualiteiten met haar kleine kleuters op hun niveau. Deze keer wordt er gesproken over de Burgemeester en zijn veiligheid. Want, wat is een burgemeester eigenlijk? 


Illustratie Jelle Elferink

Tien kleine mugjes zitten op hun stoeltjes in de kring. Op het digibord is een foto van de burgermeester te zien. De eerste vraag aan de kleuters is: “Weten jullie wie deze meneer is?”
Een paar mugjes kijken dromend naar buiten, een ander heeft het druk met de inhoud van haar neus. Twee mugjes steken enthousiast hun vinger omhoog, een van hen krijgt de beurt en roept meteen: “Jouw vader juf?!”
Op zich een voor de handliggend antwoord, maar het is niet goed.

Dit is de baas van Haarlem

Het andere mugje krijgt het woord en zeker antwoordt hij: “Je baas…”
Het is een moeilijke vraag, dus laten we ze een beetje helpen en dus zegt juf Loes: “Deze meneer is niet mijn vader en ook niet mijn baas, maar ik kan jullie vertellen, hij is wel een soort vader en ook een soort baas. Alleen niet van juf, maar van de stad Haarlem. De stad waarin wij wonen, de stad waar onze school ook is.”

“Als deze meneer de baas van Haarlem is, wat doet hij dan?

Meer mugjes gaan op het puntje van hun stoel zitten. De baas van Haarlem, dat klinkt interessant. Juf Loes vuurt gelijk de volgende vraag af: “Als deze meneer de baas van Haarlem is, wat doet hij dan, wat doet een baas?”
Zonder een vinger op te steken horen we vanuit verschillende muggenmondjes: “Werken.” Daar zijn zeker vijf mugjes het over eens, dat is wat een baas doet: werken.
We moeten de kleintjes meer op weg helpen: “Jullie hebben gelijk,” zegt juf Loes. “Een baas werkt, maar wat voor werk doet deze baas van Haarlem?”
Het mugje met zijn blauwe trui steekt vliegensvlug zijn vinger op. “Een baas die praat,” zegt hij als hij de beurt krijgt.
“Dat komt aardig in de richting,” antwoordt Loes. “Hij praat tegen de mensen die in onze stad wonen en hij praat over de stad Haarlem tegen andere steden. Hij zorgt dat alles goed gaat in Haarlem.”

De baas van Haarlem werd gepest

Illustratie Jelle elferink

Juf Loes: “Zal ik nu eens vertellen wat er gebeurde met de baas van Haarlem, hij werd een beetje gepest. Er is een aantal mensen boos op hem geworden. Ze hebben dingen tegen de burgemeester van Haarlem gezegd waar hij een beetje bang van is geworden en daarom moest hij goed beschermd worden. Wat moeten we nou doen met de mensen die zo gemeen doen?”
Een paar mugjes kijken elkaar aan, sommigen kijken onderzoekend naar juf Loes om er zeker van te zijn dat ze geen grapje maakt. Een paar andere mugjes kijken naar de foto op het bord. We zien een vinger omhoog gaan, de rest van de mugjes kijken hem aan.
Ze krijgt de beurt en zegt op een rustige toon: “We moeten naar het politiebureau.” Het mugje daarnaast haakt in: “Ja, we moeten een politieraceauto gebruiken met een haak. We moeten ze vangen.” Het mugje naast juf mengt zich er ook in: “Ze moeten naar de gevangenis.”

Ten slotte..

“Goede ideeën jongens en meisjes,” zegt juf Loes. “Ik heb een laatste vraag voor jullie: wat zouden jullie tegen Jos, onze burgemeester, de baas van Haarlem willen zeggen als jullie hem tegenkomen?”
Het mugje wat bezig was met de inhoud van haar neus steekt haar vinger op zegt: “Dat het allemaal goed gaat komen.” Iedereen moet een beetje lachen. Een ander mugje geeft aan dat hij een tekening wilt maken en ten slotte zegt een mugje het mooiste antwoord waar veel volwassen iets van kunnen leren: “Ze moeten samen spelen, samen delen”.

Lieve burgemeester, je hoort het, de kleinste muggen van Haarlem zijn het eens over wat er moet gebeuren en hebben het beste met je voor.

In verband met privacy van de mugjes kunnen wij geen namen en foto’s gebruiken. Speciale dank gaat daarom uit naar de heer J.T. Elferink voor het maken van de illustraties.

Meer HB? Lees hier over Project Oostpoort.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here