Haerlems Bodem redacteur Loes staat ook voor de klas, ze werkt met kleine mugjes uit onze stad. Tijdens het kringgesprek bespreekt zij grote Haarlemse actualiteiten met haar kleine kleuters op hun niveau. Deze keer wordt er gesproken over het klimaat.

Daar zitten de tien mugjes weer, samen met juf Loes in de kring. Zoals iedere ochtend bespreken ze eerst welke dag het is, welke dag het gister was en welke dag het morgen is. Daarna kijken ze met z’n allen even door het raam om te bepalen wat voor weer het is. Één mugje mag het zeggen en ook een magneetje met de afbeelding van het weer vandaag ophangen.

Voorspellen

“Zeg mugjes, zoals jullie op het bord kunnen zien, is het één dag bewolkt geweest en de twee dagen erna scheen de zon. Wat voor weer denken jullie dat het morgen wordt?” vraagt juf Loes. Vijf vingers schieten de lucht in. “Makkie,” zegt er eentje. Juf Loes geeft de beurt en het antwoord “zon” wordt gegeven, gepaard met een triomfantelijke lach. “Grote kans dat het morgen inderdaad zonnig is, maar zeker kunnen we het niet zeggen. Hoe kun je eigenlijk voorspellen wat voor weer het wordt?” is de volgende vraag van juf Loes.
“Op de TV,” wordt er geroepen. Een ander mugje roept daarna dat zijn vader het altijd vertelt. “Is jouw vader soms een weerman?” vraagt juf Loes. “Nee, hij leest het uit de krant voor tegen mama,” antwoordt hij.

Oplossing voor klimaatprobleem

“Stel hé, jongens,” vervolgt juf Loes. “Stel dat het alleen maar warmer wordt. Elke dag meer zon, steeds minder regen. Nog warmer dan in de zomer. Wat denken jullie dan dat er gebeurt?” De mugjes schuifelen een beetje ongemakkelijk op hun stoel, dit is vast een te moeilijke vraag. “Laat ik het anders zeggen. We hebben het de laatste weken gehad over zaadjes en plantjes, toch? Wat hebben zaadjes en plantjes ook alweer nodig om te groeien?” Tien vingers schieten de lucht in, dit weten zij nog heel goed. De Juf wijst vier mugjes aan om ieder één element te noemen. “Warmte, water, aarde en licht,” wordt er gezegd. “Klopt, maar wat nou als het elke dag héél warm is en de aarde heel droog is, omdat er bijna geen water is. Wat dan?”

Juf Loes laat de kleine mugjes even met elkaar overleggen, brengt weer rust in de kring en vraagt wie er een antwoord heeft bedacht. Drie vingers schieten vurig de lucht in. “Ik ben benieuwd naar jullie ideeën, laat maar horen.” Het eerste mugje heeft bedacht om water uit de zee halen of meer planten bij de zee zetten, want dat is heel veel water. Het tweede mugje vindt dat we allemaal goed voor de plantjes moeten zorgen en om de beurt wat water moeten brengen als het lang niet regent. Het derde mugje vindt dat de brandweer langs moet komen met hun waterspuit.

Genoeg ideeën om de opwarming tegen te gaan. Hopelijk zullen deze mugjes als ze later groot zijn leven in een groene en gezonde wereld.

Meer Muggenpraat? Lees dan het kringgesprek over de burgemeester.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here