Ze zitten gewoon sinds 1997 tevreden op het dak, de mussen op wooncentrum De Roos in het Rozenprieel. Vier gestileerde, enigszins chagrijnig ogende, dikke vogels. Wel vogels op stand, want het is tenslotte Haarlem, dus mag je pronken met de sieraden en kettinkjes die je hebt verkregen uit de nalatenschap van de familie en dus laten zien dat het leven hier best goed is. Zelfs op je oude dag..

Kunstenaar Tom Claassen & de mussen op De Roos

Tom Claassen is een Nederlandse beeldhouwer. Hij is vooral bekend geworden door zijn gestileerde mens- en dierfiguren in de openbare ruimte, overal in Nederland. Wie kent de betonnen olifanten niet langs de snelweg richting Almere? De dikke vogel in Utrecht? De konijnen in Rotterdam bij de Kunsthal, het aluminium mannetje in Hoofddorp of de grote uitgezakte bronzen lappenpoppen op Schiphol?

Humor en kunst

Claassen werkt graag met kenschetsen en karikaturen. Een vogel is altijd bij hem een dik volgevreten beestje. En soms benadrukt hij de belachelijkheid van iets. Dan laat hij zijn licht schijnen over het kapsel van onze enige filosoof Spinoza, zoals te zien in Vlaardingen.
Humor kan Claassen niet ontzegd worden. Wat zijn werk anders maakt, is dat Claassen wars is van pretentieuze kunst in de openbare ruimte. Zijn werk brengt hoe dan ook een glimlach op ieders gezicht teweeg en het lijkt erop dat Claassen pas tevreden is als volledig ingeburgerd is dat je bij de dikke witte duif of bij het mannetje links moet afslaan.En waarom specifiek dieren en beesten? “Omdat je met beesten gemakkelijk contact kunt leggen en er menselijke eigenschappen aan kunt toedichten.”

Vier stadsmussen

Haarlem kent niet zoveel grappige of gezond spraakmakende openbare kunst. In het Rozenprieel heeft Claassen echter samen met kunstenaar Ted Noten (die grossiert in designsieraden) in 1997 vier dikke bronzen mussen met gouden kettingen laten landen op het afdakje van wooncentrum De Roos. Al snel na de plaatsing werd gezegd dat de bewoners van De Roos eigenlijk net als de grijze mussen op het dak waren: tevreden, gezond, vitaal en een tikkeltje chique (vandaar de gouden kettingen). 

Reacties vanuit het Rozenprieel op de mussen

Toen ik de mussen fotografeerde, hoorde je vanaf de balkons de mensen trots zijn op hun vogels. “Leuk zijn ze hè?” hoor je dan. Of: “ineens waren ze er en sindsdien moet ik altijd stiekem toch lachen als ik om de hoek het Wintertuinplein in kijk.” Zowel jong en oud in het Rozenprieel is bekend met de beroemdste mussen in de buurt. Ook het zorgpersoneel van De Roos weet dat de vier beestjes aan de achterkant van het wooncentrum telkens weer leiden tot een goed gesprek. Een medewerkster vertelt: “Ik heb het normaal gesproken niet op kunst, maar het verbaast me dat niemand de beestjes niet grappig vindt. Bewoners niet, omwonenden niet en bezoekende familie niet. En, da’s best knap en opmerkelijk in een buurt van Haarlem waar niets zomaar vanzelfsprekend is. We zijn behoorlijk trots op onze oude dametjes.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here