Ze mocht van Theo Maassen niet vertellen dat ze maar anderhalve echte vrienden had en schrijft haar boeken vooral niet om een taboe te doorbreken. Myrthe van der Meer is mega interessant en ik was zo onder de indruk van haar dat ik even niet wist hoe ik het interview moest beginnen. Maar nieuwsgierig was ik wel, want wat Myrthe heeft kan Haarlemmers net zo goed overkomen.

Een psychiatrisch patiënt zou met fluwelen handschoenen aangeraakt dienen te worden. Of althans, zo denken de meeste mensen. Maar het stigmatiseren van het stigmatiseren is juist het probleem, volgens Myrthe van der Meer (pseudoniem, 1983). Zij is zelf gediagnosticeerd met het syndroom van Asperger en daarnaast ook nog bipolair. “Maar het is nou niet zo dat als ik mij voorstel ik er meteen achteraan zeg dat ik Asperger heb en manisch-depressief ben.”

mvdm-2-HB

Onderlinge leedcompetitie
Myrthe is tweemaal opgenomen geweest op de Paaz, de psychiatrische inrichting. Over deze ervaring heeft ze twee boeken geschreven. Het tweede boek, Up, is in februari 2015 uitgekomen. Dit boek werd, evenals het eerste, met veel lof ontvangen. Hoewel het vaak lijkt alsof er alleen maar negatieve verhalen bestaan over de Paaz, is de ervaring van Myrthe anders: “Het lijkt vaak een onderlinge leedcompetitie te zijn. Als mensen van iemands problemen horen, proberen ze die problemen te overtreffen. Over de Paaz hoor ik medepatiënten zeggen dat ze het allemaal alleen hebben moeten doen en dan vertelt de volgende bijna automatisch dat zíjn ervaringen nog veel erger waren. Maar mijn ervaring is juist positief. Ik dacht dat ik depressief was en dat dit het einde zou zijn. De hulpverleners moesten me maar overtuigen van het tegendeel. Ze gingen de uitdaging aan en hebben het volgehouden. Daar heb ik heel veel bewondering voor.”

mvdm-4-HB
Alle mensen zijn gemeen
Die leedcompetitie zou wel een reden kunnen zijn waarom er zoveel onbegrip bestaat, volgens Myrthe. Ze houdt niet zo van de het denken in kampen, waarin aan de ene kant de ‘normale en gemene’ mensen staan die er niets van begrijpen, en aan de andere kant psychiatrische patiënten. “Maar niemand begrijpt elkaar en alle mensen zijn sowieso gemeen tegen elkaar. Maar uit onderzoek is gebleken dat hoe de omgeving van een patiënt met zijn diagnose omgaat, ook vooral ligt aan de manier waarop patiënten vertellen over hun probleem. Als jij je vrienden benadert met: ‘dit heb ik, ik ben ervoor opgenomen en als je er niet mee kunt leven dan zoek je het maar uit’ dan kun je er natuurlijk op wachten dat je binnen een week minstens de helft niet meer spreekt.”

mvdm-5-HB

Geloof niet wat je denkt
Myrthe
heeft op haar eigen manier aan haar omgeving laten weten dat het minder goed met haar ging. Ze zei dat ze het wat rustiger aan moest doen, het ging wat minder maar het kwam wel goed, met een grapje hier en daar. Maar de realiteit is wel dat ze continu bezig is met het controleren van haar gedachten en emoties om te zorgen dat alles goed loopt. “Alles wat ik denk is maar een gedachte en alles wat ik voel maar een gevoel. Wie van die gedachten ben ik? Denken en geloven zijn twee verschillende dingen. Dat onderscheid heb ik leren zien door de Paaz. Mensen die een psychose krijgen moeten dat ook leren. Het feit dat je ineens een kangoeroe ziet, hoeft niet te betekenen dat die kangoeroe er ook is. Het is maar een gedachte, en die kun je negeren. In mijn hoofd is dat normaal, ik ben niet anders gewend.”

mvdm-3-HB

Nu weet ze het te reguleren. Ze kan een manische of juist depressieve periode aan voelen komen. In een hypomanne periode komen vaak nieuwe ideeën boven, ook voor boeken. Een van die ideeen leidde tot het kinderboek, wat even goed het thema depressie behandelt en dat in voorjaar 2016 moet verschijnen. Mocht je haar boeken nog niet hebben gelezen, dan kunnen wij ze zeker aanraden. In het gesigneerde boek Up dat wij weg mogen geven schrijft ze: ‘the only way is up.’  We couldn’t agree more.

Gesigneerde editie van Up of Paaz voor jou?
Wil jij een van de gesigneerde versies van het boek Up of Paaz van Myrthe van der Meer ontvangen? Stuur dan een mail naar prijsvraag@haerlemsbodem.nl. Vertel ons daarin waarom jij Up of Paaz van Myrthe van der Meer wilt lezen en wie weet sturen we jou één van deze gesigneerde exemplaren. Vermeld in de mail je naam, leeftijd en adres.

Tekst: Merit Koutstaal
Fotografie: Jaap Kroon