Is de Haarlemse koopavond nou wel of niet afgeschaft? Misschien vroeg je het je af, misschien viel het je helemaal niet op, maar we hebben het ondanks alles tóch voor je uitgezocht, want wij snapten er in ieder geval geen bal meer van!

Rond oktober vorig jaar bezorgden diverse regionale media (we zullen geen namen noemen) winkelfanaten bijna een hartaanval: Centrum Management Groep Haarlem, de vereniging van ondernemers in de binnenstad, zou geadviseerd hebben de koopavond af te schaffen, en winkels in plaats daarvan op donderdag, vrijdag en zaterdag tot zeven uur open te laten zijn. Als fanatieke koopavondganger (want werken tot laat en in het weekend) voelde ik mij ernstig getroffen. Maar, zo werd gemeld, de kogel was al door de kerk: op donderdagavond 5 november zou het doek vallen voor de nachtbrakers onder het winkelpubliek.

Grote verwarring

Niets bleek echter minder waar. Na diverse gezellig verlichte donderdagavonden vol open deuren en vriendelijke medewerkers in februari en maart, begon ik aan de juistheid van de berichtgeving te twijfelen. De behulpzame medewerkers waren net zo verward als ik. “Geen koopavond meer? Daar heb ik helemaal niets over gehoord, en ik hoop dat u ongelijk heeft want dat zou me een hoop uren kosten…”, deelde een bezorgde schoenenverkoopster mee. Ook de jongeman bij de paskamers van een groot warenhuis had geen idee waar ik het over had en maakte zich zorgen over zijn portemonnee (maar zou weldra evengoed zonder baan zitten).

Het meisje van de juwelier had echter heel andere berichten gehoord dan haar twee concullega’s; zij durfde me niet te garanderen dat zij die week op donderdag open zouden zijn want “we gaan onze openingstijden aanpassen, waardoor we voortaan van donderdag tot en met zaterdag tot zeven uur open zijn“. Hè? Het begon me ernstig te duizelen.

Wat nu?

Gelukkig bleek de Centrum Management Groep, aanstichter van mijn winkelleed, wél een antwoord op de vraag te hebben. Fred Postma, voorzitter, spreekt klare taal: “Helaas zijn we toentertijd verkeerd gequote; de koopavond wordt helemaal niet afgeschaft. We kijken nog steeds naar het veranderen of verbeteren van de openingstijden, maar ons advies om drie avonden per week tot zeven uur open te blijven is inmiddels ingetrokken. Bovendien mag een winkelier wat mij betreft elke avond tot 22:00 uur open zijn, als hem dat een goed idee lijkt!” Man naar mijn hart, die Fred Postma. En voor de koopavondfans: tot nu toe dus gelukkig loos alarm. Maar we blijven de ontwikkelingen op de voet volgen!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here