De Stalker en Storing zijn weg, housefeestjes in de Lichtfabriek mogen niet meer en er is een gebrek aan broedplaatsen. Waar is de gay community en hoe zit het met toegang van uitgaansplekken voor mensen in een rolstoel? De Haarlemse Nachtcultuur heeft veel potentie, maar daar wordt nu weinig ruimte aan gegeven. “Daarom ben ik bezig de Nachtwacht Haarlem op te zetten,” zegt initiatiefneemster Nadieh Bindels. “Een organisatie die de Haarlemse nachtcultuur bevordert, stimuleert, maar ook verbindt tussen politiek, (horeca)ondernemers en creatieve makers.”

“Haarlem heeft zoveel potentie”

Nachtcultuur is ecosysteem waarin het nachtleven floreert

We spreken Nadieh (27) – hoe kan het ook anders – in een Haarlemse kroeg. Drie jaar is zij bezig met dit project en nu komt ze ermee naar buiten. Ze moet lachen als we vragen waarom het zo lang geduurd heeft: “Ik doe dit, zonder financiële middelen, naast mijn werkzaamheden als zzp’er in de creatieve sector en mijn huurbaas wil wel dat ik de huur betaal. Ik heb veel mensen moeten spreken – ook in de Haarlemse politiek, daar gaat best veel tijd in zitten. Als je institutioneel iets wil veranderen kost dat tijd, voor je het weet zijn er drie jaar om.” Ze neemt een slok van haar thee. Op de vraag wat ze bedoelt met de nachtcultuur hoeft ze niet lang na te denken: “De nachtcultuur is breder dan alleen een drankje doen in de kroeg of het housefeest in de Stalker dat er vroeger was. Uitgaan zoals wij dat kennen is een onderdeel van de nachtcultuur, maar zeker niet het enige. De Amsterdamse nachtorganisatie heeft het mooi omschreven: De nachtcultuur is het ecosysteem waarin het nachtleven floreert. Het is breder dan alleen uitgaansplekken. Ook de ruimte die een stad biedt aan creativiteit of creatieve makers, organisatoren van feestjes, bandjes of bareigenaren horen erbij. Je kunt het zelfs doortrekken naar festivals zoals het Veerplas festival.”

Nachtwacht Haarlem
“Ik denk dat er de afgelopen jaren een monocultuur is ontstaan” 

Jeroen Blijleve directeur van Patronaat en bestuurder van de Nachtwacht Haarlem: “Haarlem staat op een kantelpunt, Haarlem wil echt wel. Er zijn veel (nieuwe) projecten als het Slachthuisterrein, de Koepelgevangenis en de Lichtfabriek, maar allen lopen tegen veel regelgeving aan. De Nachtwacht Haarlem, met kennis van zaken, kan verbinden tussen die partijen en de gemeente. Dat is voor beide positief. Er zijn de laatste jaren veel gezinnen vanuit Amsterdam naar Haarlem gekomen. Binnen enkele jaren krijg je hierdoor een heel nieuwe generatie kinderen, die moet je willen behouden als stad. Haarlem denkt nog te veel als een dorp, maar moet gaan denken als een stad.”

Vanaf haar vijftiende floreert Nadieh in de Haarlemse nachtcultuur. Ze studeerde Journalistiek in Utrecht, was bijna drie jaar lang hoofdredacteur van 3voor12 Noord-Holland en organiseerde diverse events. Muziek als belangrijk onderdeel van haar leven en een liefhebber van de nachtcultuur, zowel voor als achter de toog: “Ik heb zo’n zes jaar in het Haarlemse nachtleven gewerkt bij o.a. Café de Gooth, Storing en Patronaat. Ik houd van van alles, van jazzavonden tot punkconcerten en alles ertussenin. Maar van (illegale) hous- of technofeestjes, ben ik ook niet vies.” Bedoelt ze de illegale feesten bij het Rottepolderplein die er tot een paar jaar geleden waren? “Deze waren inderdaad illegaal. Dus laten we beginnen om een plek te creëren waar deze feestjes wel zouden kunnen plaatsvinden. In die tijd – zo’n zeven jaar geleden – waren er feestjes als Onderstroom in Patronaat en Grenzeloods in de Lichtfabriek. Doordat er huizen kwamen bij Lichtfabriek, werd er geklaagd over geluidsoverlast en moesten de feestjes stoppen. Ook de creatieve broedplaats op de Phoenixstraat en kraakpanden zijn verdwenen,” ze denkt even na. “De afgelopen jaren is er steeds meer een monocultuur ontstaan in de stad en dat is zonde. Haarlem heeft zoveel potentie, zoveel creatieve makers en ondernemers. Er zijn ontzettend veel creatieve makers op zoek naar plekken waar ze kunnen werken. Het kan toch niet de bedoeling zijn die de stad uit te jagen.”

Eigenaar van Cafe De Vijfhoek Niels Weijers: “Een aantal jaar geleden was het aanbod breder. Door het sluiten van de Fietsznfabriek, Club Stalker (na 36 jaar), Storing, en Club Ruis is het aanbod wel erg karig geworden. Bij mij in de Vijfhoek merk ik dat jongelui in het weekend gezellig een biertje komen drinken tot 23:00 uur. Daarna weten ze niet hoe snel ze de trein in moeten stappen op weg naar Amsterdam voor een feest of het nachtleven. Ook vragen ouderen wel eens waar ze nog kunnen dansen. Helaas moet ik ze het antwoord schuldig blijven; deze plekken zijn er niet meer.” 

Nachtwacht Haarlem

De Nachtwacht Haarlem

Bestuur
– Eefje Majoor (Patronaat / Rob Acda Award)
– Gijs Brands (Van Beinum, Radion / Vice voorzitter KHN-Haarlem)
– Jeroen Blijleve (Directeur Patronaat)
– Matya Grabijn (Zakelijk leider Klein Haarlem)
– Richard Zijlma (directeur Conservatorium Haarlem/ oud directeur Amsterdam Dance Event)

De Nachtwacht Haarlem is een stichting met een raad en bestuur waar Nadieh zelf geen onderdeel van wordt. Wel blijft ze nauw berokken als projectmanager. De raad heeft een uitvoerende functie. Ze signaleert, analyseert en verandert. Het bestuur controleert de raad. Nadieh: “Nachtwacht Haarlem is een spin in het web, een katalysator, expertisecentrum en verbinder voor een levendige nachtcultuur. Voor het vormen van de raad, en ook het bestuur, is er gekeken naar diversiteit qua expertise en breed draagvlak binnen de Haarlemse nachtcultuur.” Wat zou de raad op korte termijn moeten realiseren? “Het liefst zie ik dit jaar een creatieve broedplaats voor de stad ontstaan, waar mensen uit verschillende hoeken terecht kunnen. Eigenlijk zoals Sexyland in Amsterdam (broedplaats en conceptuele club op NDSM-werf waar beginnende creatievelingen uit ieder spectrum kunnen optreden). Dans- of theatergroepen kunnen daar bijvoorbeeld hun generale repetities houden en opkomende bands, dj’s en organisatoren zouden er kunnen experimenteren met events. Al die verschillende makers kunnen daar dan terecht. Je kan als beginnende band niet meteen in Patro gaan staan, zij moeten een opstapje hebben – ook daar willen we als Nachtwacht Haarlem voor gaan zorgen.”

De raad
– Mike Ravelli (DJ, WAUS, Veerplas Festival, Het Reservaat)
– Fay MacCorquodale-Smith (The Wolfhound Irish Pub)
– Joshua Baumgarten (Irrational Library Productions)
– Addik Sipkes (KD Soundsystem)
– Munira Blom (Reggae Movement)
– Killian Popken (Oprichter studievereniging Creatrix Populus)

De Nachtcultuur heeft waarde voor een stad  

De Nachtwacht Haarlem zou graag ruimere regelgeving voor uitgaansgelegenheden willen. Ook Niels ziet dit idee zitten: “Ik denk dat je bij het liberaliseren van de openingtijden je een breder aanbod kan krijgen en er concreet minder overlast komt. Wat je nu ziet in de de stad is dat iedereen om 04:00 uur de cafés uitkomt en op straat blijft hangen, met alle overlast die daarbij komt kijken. Bij vrije openingstijden zou dat een stuk minder zijn. Ook denk ik dat kroegeigenaren goed voor zichzelf kunnen inschatten wat een goede eindtijd voor hun café is. Natuurlijk moeten er wel goede afspraken tussen, gemeente, politie, wijkraden en horeca worden gemaakt en juist de Nachtwacht Haarlem zou hierin een verbindende rol kunnen spelen.” 

Wees daar als stad niet bang voor. Het betekent niet dat iedere kroeg de tijden moét aanpassen, nee, de eigenaar krijgt de mogelijkheid. Ook zouden ondernemers buiten de oude stadsgrenzen meer ruimte moeten krijgen om te ondernemen. “Als derde willen we meer bewustwording creëren bij Haarlems bestuur en politiek over wat de waarde is van nachtcultuur voor een stad. Daar met de stad over in gesprek gaan. Ik heb het idee dat de waarde van de nachtcultuur te weinig doorgedrongen is in de politiek, bestuurders of ondernemers; hoe een bruisende nacht bijdraagt aan ook de dagcultuur en de diversiteit in de stad. Veel ideeën ontstaan in nachtelijke sferen. De nachtcultuur is een carriere springplank voor velen. Zorg, ook als gemeente, dat creativiteit voldoende ruimte krijgt en gestimuleerd wordt. Veel steden, zoals Alkmaar, Amsterdam en Den Haag hebben al een soortgelijke organisatie. Dus waarom Haarlem niet? ” 

“Waar is de gay community in Haarlem?”

Nachtwacht Haarlem als organisatie tussen het uitgaansleven, politiek, creatieve geesten, (horeca)ondernemers, bewoners en liefhebbers van feestjes. Nadieh ziet voor de organisatie ook een adviserende en ondersteunende rol: “Stel je wil een housefeest organiseren, of een festival, hoe begin je dan zoiets. Dat blijkt vaak nog niet zo makkelijk te realiseren. De mensen in de nachtraad hebben expertise, een netwerk en kunnen jou daarbij helpen. Heb jij een vraag binnen het spectrum van de nachtcultuur dan kan Nachtwacht Haarlem je ermee helpen…” Ze wacht even. “Ik ben opgegroeid in Schalkwijk en heb er negentien jaar gewoond. Ik zie heel weinig gezichten in de nachtcultuur die daar vandaan komen. Of, waar is de gay community in Haarlem? En, hoe goed toegankelijk zijn uitgaansgelegenheden voor mensen met een beperking? Dat zijn allemaal aspecten waar de Nachtwacht aan kan werken, adviseren en de dialoog met betrokkenen in kan aangaan. Ook de gemeente Haarlem kan bij één organisatie terecht die al die – nachtelijke – expertise heeft en kan helpen de stad te verrijken, want dat is toch waar het om draait: een mooier Haarlem voor iedereen.” 

Nachtwacht Haarlem
Nadieh roept iedereen op die de Haarlemse nachtcultuur een warm hart toedraagt, langs te komen om hen te steunen.

Volgende stappen: “Komt allen”

Er staat de komende tijd een hoop te gebeuren voor Nachtwacht Haarlem. Komende lente hoopt Nadieh de organisatie te kunnen lanceren met een tof feest, waarbij de potentie en diversiteit van de nachtcultuur een podium krijgen. Nadieh vervolgt: “Verder hopen we zo snel mogelijk te starten met de doelstellingen van de organisatie en ben ik met verschillende partijen in gesprek om de hiervoor nodige financiering voor elkaar te krijgen. Belangrijk daarvoor is ons inspraakmoment donderdag 13 februari tijdens de raadsvergadering in de commissie bestuur. We willen er hier voor zorgen dat de Haarlemse politiek het belang in gaat zien van de verbetering van de nachtcultuur en dat wil steunen in ruimte, fysiek financieel en in regelgeving. Ik roep dus iedereen die de Haarlemse creatieve makers en nachtcultuur een warm hart toedraagt, langs te komen om ons te steunen.”  

Nachtwacht Haarlem

Kom op donderdag 13 februari ook ‘Op voor de nacht’! Klik hier voor het facebook event.

Fotografie: Dennis Cup

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here