Elswout in Overveen nabij Haarlem is al ruim 40 jaar het huis van een bijzondere populatie vogels. Op de voormalige kinderboerderij nabij Kraantje Lek werd in de jaren 70 een aantal Ara’s vrijgelaten. Deze grote papegaaien deden het goed en kregen zelfs baby’s. Sinds die tijd vliegen de bijzondere vogels vrij rond in de regio Kennemerland en horen ze bij het landgoed. Nape is de laatste van deze prachtige vogels. 

Helaas gaat het niet goed met Nape. Na een aantal dagen in een boom te hebben zitten suffen is hij uiteindelijk naar beneden gekukeld. De Regionale Dierenambulance Haarlem in Bloemendaal heeft hem opgehaald en onderzocht. Nape bleek ernstig verzwakt. Eerst is hij opgevangen door het Vogelhospitaal Stichting Vogelrampenfonds in Haarlem. Daarna heeft AniCura Kennemerland zich liefdevol over hem ontfermd en gestabiliseerd. Er is een röntgenfoto genomen en Nape is verwent met appels en pap.

Onderzoek en antibiotica

De röntgenfoto geeft echter reden tot zorg. Er zijn wat vlekken geconstateerd rondom zijn maag. Dit kan op van alles duiden. Vooralsnog vermoedt men dat hij klei of hout heeft gegeten, maar het moet nader onderzocht worden om erger uit te kunnen sluiten. 

Vrijdagochtend hebben Grace en Roelant van City Parrots Nape daarom opgehaald en naar een gespecialiseerd dierenziekenhuis gebracht. Na een uitgebreid onderzoek is Nape daar op antibiotica gezet en is het afwachten hoe hij zich gaat herstellen. Binnenkort zullen meer onderzoeken volgen waarbij meer duidelijkheid moet komen over de aard van de vlekken in en rondom zijn maag. Er zijn ook zorgen om zijn hart en andere organen en zijn skelet lijk wat verzwakt. Wat dit inhoud voor de toekomst van Nape moet dan duidelijk worden.

Hoe nu verder?

Gelukkig lijken zijn krachten al enigszins terug te keren. Hij eet weer zelfstandig en heeft ook in Utrecht de harten van de assistenten gestolen.

Maar de behandeling is zeer kostbaar en City Parrots kijkt tegen een rekening aan van zeker een paar duizend euro voor alleen deze eerste week zorg. Daarna moet hij verder aansterken en moet er gekeken worden naar verdere rehabilitatie en misschien weer een vorm van vrijheid. Nape heeft in ieder geval gepaste zorg nodig. City Parrots vraagt daarom via crowdfunding om een bijdrage in de kosten voor de zorg van Nape. Klik hier als je wilt doneren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here