Het Haarlemse The Crooks heeft in Utrecht de eerste Nederlands Kampioenschap Crokinole gewonnen. Het tweetal Vincent Croes en Steven Meerman won de finale van het Brabantse Buffalo Chasers met 14 -6. Organisatoren Stef Schenkelaars en Sjoerd Diemel spreken van een geslaagd NK: “Iedereen was dolenthousiast. Dit belooft iets moois voor de toekomt.”

Nederlands Kampioenschap Crokinole
Nederlands Kampioenen Steven en Vincent

Nederlands Kampioenschap Crokinole

Achttien teams, verdeeld over vier poules, streden in café Jan de Winter om de nationale titel. Het publiek, dat in twee bussen naar Utrecht was gekomen, kon genieten van hoogstaand Crokinole. The Crooks kwam zonder al te veel moeite door de poulfase. Vincent: “We hadden een gunstige loting en we speelden vanaf het begin goed.” Hun eerste beproeving kwam in de kwartfinale tegen Yoco Tanker. Gedurende de hele wedstrijd leek vooral Vincent Croes niet in zijn spel te komen. “Ik miste een aantal belangrijke punten, de steentje leken soms van spaghetti,” zegt Vincent. “Gelukkig speel ik met Steven, het is uiterst plezierig om met hem samen te spelen. In de voorbereidingen bleek al dat we elkaar op moeilijke momenten kunnen opvangen. Ik ben meer een aanvaller, hij meer verdediger. Tel daarbij op zijn onmiskenbare gevoel voor cirkeldominantie en je hebt een topteam,” lacht Croes met de medaille om zijn nek. 

Ik dacht: daar gaan het toernooi, we zijn hier al zo lang voor aan het trainen

Nederlands Kampioenschap Crokinole

De halve finale was een echte kraker. The Crooks namen het op tegen Team Winning. Deze Engels Nederlandse combinatie speelt al anderhalf jaar samen en ontbrak helaas op het afgelopen wereldkampioenschap in Hongarije. De wedstrijd ging gelijk op. Vincent leek zijn oude spel weer gevonden te hebben en scoorde zowel in tweede als derde set veel punten met een gemiddelde schijfscore van 21 procent. Van de eerder opgelopen blessure van Steven was niets meer te zien. In de week voor het NK was het onzeker of de 34-jarige defender deel zou kunnen nemen: “In de week voor het NK was ik naar de dokter geweest, gezien de peesblessure aan mijn vinger. Het zag er echt penibel uit. Even leek het erop dat ik niet zou kunnen spelen, ik dacht: daar gaan het toernooi, we zijn hier al zo lang voor aan het trainen.” Uiteindelijk werd de halve finale gewonnen met shotouts in een kolkende ambiance. De finale werd door The Crooks overtuigend gewonnen met 14-7. De rode lantaarn van het toernooi was voor De Gleydende Sjoel. De spelers Huibert en J. Klink hadden het laagste schijfpercentage van de dag. Gelukkig wist Klink deze score ruimschoots te compenseren, ‘s avonds in de kroeg.

Meer Crokinole? Bekijk hier de reportage die Haerlems Bodem samen met NH-Nieuws maakte over deze sport.

Foto’s zijn van: Sander Brugman.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here