Terwijl in menig verpleeghuis in Nederland de lauwe thee en kaakjes worden geserveerd, zijn de senioren in woonzorgcentrum De Blinkert het zweet uit hun oude lijven aan het rammen. Daar is de handschoen om ouderen in beweging te houden anders opgepakt. Letterlijk, want het is bokshandschoenen aan en trainen. Serieus, maar wel met een lach en ieder op z’n eigen tempo. Hannes Schneider maakt met zijn onderneming New Sport Challenge impact met bokstrainingen.

Één-op-één aandacht

Het lijkt geen voor de hand liggende keuze om met een groep ouderen met dementie te gaan boksen. Toch zijn ze in woonzorgcentrum De Blinkert erg blij met Hannes en het team van New Sport Challenge. Op een doorsnee woensdagmiddag gaan in de woonkamer de tafels en stoelen aan de kant en wordt er ruimte gemaakt voor extra beweging. De coördinator welzijn van De Blinkert Tamar is blij met de komst van Hannes: “Doorgaans wordt er gewandeld, gaan we naar buiten, fietsen of zwemmen. Dit is anders en je ziet onze cliënten genieten van de één-op-één aandacht.” De groep is enthousiast over de training van Hannes en er wordt fanatiek meegedaan. Zowel staand als zittend doen de senioren de bewegingen van Hannes na. “Het is inmiddels de derde keer dat Hannes hier is en elke keer zijn ze even al dan niet enthousiaste,” vult Tamar aan. Alle bewoners van het woonzorgcentrum van Kennemerhart zijn op ruime leeftijd en een deel met dementie.

New Sport Challenge
Zowel staand als zittend doen de senioren de bewegingen van Hannes fanatiek na.

Waarom dan toch boksen? Tamar vervolgt: “We willen kijken wat er mogelijk is en daar op focussen. We zien dat bewegen en daarbij plezier maken werkt. Er wordt snel gedacht dat deze doelgroep niets meer kan en dat is onzin. Na een les van Hannes zijn de deelnemers opgewekt.” Dat niet meer kunnen blijkt inderdaad onzin. Nadat de warming-up is het tijd voor een paar echte stoten. De linker en rechter directen volgen elkaar in rap tempo op en ook de hoeken zijn raak. Het team van New Sport Challenge daagt de deelnemers uit om bij elkaar of bij de begeleiders op de handschoenen te stoten. Tijdens deze middag doen er ook leerlingen van het Mendel College mee als onderdeel van hun maatschappelijke stage bij De Blinkert. Stoten zo hard mogelijk natuurlijk. Het is jammer dat er niet even gespard wordt.

Voor deze middag boksen er ook leerlingen van het Mendel College mee.
Wedstrijdvechter Faouzi el Kandousi geeft aanwijzingen.

Hannes Schneider

De drijvende en energieke factor van de middag is Hannes Schneider. Op het eerste gezicht je type doorsnee bokstrainer, maar niets is minder waar. Hannes groeide op in de Harmenjanswijk van de jaren ’70 en ’80 en zijn achternaam stond symbool voor bewoners van het woonwagenpark. Geen makkelijke jeugd en Hannes klom pas op late leeftijd op de arbeidsmarktladder. Zijn passie voor boksen was er wel al vroeg, maar om er zijn beroep van te maken was lang alleen maar een droom. Als je echt gelooft in je passie wordt dat vanzelf opgemerkt. Dit bleek in 2016 toen hij met verdiende hulp zijn trainer/coach diploma bij de Nederlandse boksbond haalde. In 2015 was hij New Sport Challenge al gestart, waarmee hij individuen en groepen in hun fysieke en mentale kracht zet door middel van bokstrainingen.

New Sport Challenge
“Ik doe dit met zoveel plezier en energie omdat ik iets terug wil geven”

Hannes legt enthousiast uit: “Door mijn eigen achtergrond heb ik beseft dat ik veel goede mensen op mijn pad heb getroffen. Het gaat om kansen krijgen en mensen die je iets gunnen. Ik ben heel trots op wat ik bereikt heb in mijn leven zowel op persoonlijk vlak als in mijn werk. Ik doe dit met zoveel plezier en energie omdat ik dat gevoel wil delen en iets terug wil geven.” Dat teruggeven doet Hannes door middel van projecten als deze bij Kennemerhart. “Het is zo mooi om met deze doelgroep te werken,” vervolgt hij, “noem me misschien een beetje ouderwets, maar iets teruggeven aan mensen die Nederland gemaakt hebben vind ik fantastisch. Ik zie het plezier en een lach bij de mensen en dat maakt me blij.” Een mooie bijkomst is dat hij connectie maakt met verschillende mensen. Of het nou gaat om het verbinden van jong met oud of mensen een lichamelijke beperking een unieke ervaring bezorgen. Elke training is anders. Hannes noemt het zelf Vitamine A(andacht). “Als je mensen aandacht geeft en blij maakt gebeuren er bijzondere dingen. Zo kom ik hier net een oude buurvrouw van mij tegen. Deze vrouw is 92, maar ik herkende haar direct. Na wat praten herinnerde zij zich ook weer dingen. Dat is prachtig.”

Hannes in vechterspose met zijn 92-jarige oud-buurvrouw.
New Sport Challenge
Op het eerste gezicht je type doorsnee bokstrainer, maar niets is minder waar.

New Sport Challenge

Naast het geven van professionele bokstrainingen en personal training zet de organisatie van Hannes zich ook in om impact te maken op sociaal gebied. Vanuit de filosofie dat je door middel van sport een betere maatschappij kan ontwikkelen. Zo werkt New Sport Challenge aan projecten met jongeren met een achterstandsituatie, mensen met een lichamelijke beperking en senioren. Hannes geeft sinds 2018 boksles aan deze laatst genoemde doelgroep.

New Sport Challenge
Iedereen kan meedoen op zijn of haar eigen niveau en tempo.

“Dan geef ik hem gewoon een peut”

Deelnemer

Dat boksen meer is dan iemand in zijn gezicht stompen blijkt uit de training van Hannes. Bij boksen wordt er – over het algemeen – gewerkt aan zelfvertrouwen, discipline, persoonlijke ontwikkeling en teambuilding. Fysieke en mentale uitdagingen die veel vragen kunnen vragen van de beoefenaar. Uitdagingen die voor een middag als deze op een andere manier worden ingestoken. De vraag van kijken wat mogelijk is en daar op focussen wordt zo nauwkeurig mogelijk ingevuld. Een behapbaar niveau, maar niet minder inspannend of serieus. De ouderen lijken in ieder geval te genieten en dat is het belangrijkst. “Lekker rammen,” zegt een deelnemer. Wat doet ze als ze een gevaarlijke man tegenkomt? “Dan geef ik ‘m gewoon een peut,” zegt ze lachend. Dat dan weer wel.

Meer informatie over New Sport Challenge bezoek hun website.

Meer Social Impact in Haarlem? Check de categorie Social Impact.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here