Naar aanleiding van het werkbezoek van burgemeester Wienen en wethouder Marie-Thérèse Meijs aan New York werden er interessante contacten gelegd met Columbia University. Nu is het zover: elf PhD’s van Columbia University en andere universiteiten uit de VS en Canada komen op vrijdag 21 juni naar Haarlem om de Gouden Eeuw te onderzoeken.

Haerlem in de zeventiende eeuw

De afgevaardigden van het archief, Klaartje Pompe en Maarten Brock, hadden de docenten aan Columbia University tijdens hun bezoek alvast enthousiast gemaakt. Zij gaven een college over Haarlem in de zeventiende  eeuw en deelden informatie over wat er allemaal online te vinden is over Haarlem. De studenten geschiedenis, die het vak Nederlands in de zeventiende eeuw en paleografie volgen, waren blij verrast over het uitgebreide aanbod en de manier waarop geschiedenis in Nederland online voor iedereen toegankelijk wordt aangeboden.

Notarieel protocol gedateerd uit 1678

onderzoek Haarlemse Gouden Eeuw

De promovendi, die in het kader van hun summerschool met de Universiteit van Amsterdam naar Nederland komen, zijn thuis in verschillende vakgebieden. Bij hun bezoek aan het archief is er vooral aandacht voor beeldmateriaal, kaarten, plattegronden en voorbeelden van Haarlemse bronnen uit de Gouden eeuw. Een mooi voorbeeld hiervoor is een notarieel protocol gedateerd uit 1678 met de verzegelde stofmonsters die bij de patenten van een aantal Vlaamse zijdeproducenten hoorden. Ook het archief van prof. A.Th. van Deursen, dat onlangs aan de bijzondere collectie wetenschapsarchieven van het Noord-Hollands Archief is toegevoegd, is van interesse voor de promovendi. Van Deursen deed uitgebreid onderzoek naar de Haarlemse Gouden Eeuw.

Ontmoeting met burgemeester Wienen

onderzoek Haarlemse Gouden Eeuw

Voorafgaand aan het bezoek aan het Noord-Hollands Archief wordt de groep door burgemeester Jos Wienen op het stadhuis ontvangen en krijgt zij uitleg bij de historie van de Gravenzaal. In de namiddag staat een bezoek gepland aan het Frans Hals Museum. Marrigje Rikken, hoofd collecties, vertelt over hun collectie en hun kenniscentrum.

Het Noord-Hollands Archief is blij met de mooie connectie met Columbia University, die ontstaan is door het werkbezoek aan New York en is graag ambassadeur voor de Spaarnestad, die op het gebied van cultuur en wetenschap zo veel te bieden heeft.

Meer Haerlems Bodem? Lees hier het interessante over piercingkoning Rob van Rings of Pleasure.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here