17 januari 2018 vond de finale van de NewFuture@Work Challenge plaats, georganiseerd door de Gemeente Haarlem – het project New Future – in samenwerking met Social Impact Factory. Met de Challenge wilden de organisatoren ondernemers uitdagen om aantrekkelijke werkervaringsmogelijkheden te bieden aan jongeren die een afstand hebben tot de arbeidsmarkt, zodat hun financiële zelfredzaamheid gestimuleerd wordt.

NewFuture@Work: Prijs voor innovatieve werkervaringstrajecten...

Schuldenfonds

De helft van de jongeren tussen de 18 en 27 jaar heeft schulden. Twintig procent daarvan zelfs problematische schulden – in Haarlem maar liefst 2.800 jongeren! Het project NewFuture van de gemeente Haarlem biedt een schuldenfonds voor deze jongeren. De schulden van de jongeren worden opgekocht, waarmee de gemeente de enige schuldeiser van de jongeren wordt. De jongeren moeten die schuld in drie jaar afbetalen. In de tussentijd nemen zij deel aan groepsbijeenkomsten, waarin ze gecoacht worden om in balans te komen en het schuldentij te keren. In samenwerking met Social Impact Factory werd er een Challenge (lees wedstrijd) ontwikkeld om deze jongeren weer aan het werk te krijgen. Ondernemers werden uitgedaagd om aantrekkelijke werkervaringsmogelijkheden te ontwikkelen en aan te bieden aan de jongeren. Dit om zo hun financiële zelfredzaamheid weer op gang te krijgen.

NewFuture@Work: Prijs voor innovatieve werkervaringstrajecten... NewFuture@Work: Prijs voor innovatieve werkervaringstrajecten...

NewFuture@Work

Aan de Challenge deden 20 sociale ondernemers en ondernemingen mee, waarvan er drie op 17 januari het in de finale tegen elkaar opnamen om de beschikbare € 60.000,- in de wacht te slepen. Drie uiteenlopende finalisten, met ieder bewezen concepten: De Koekfabriek, EventQuality (B-Challenged) en Stichting MEO. Achter elkaar presenteerden Kristel de Krijger (De koekfabriek), Kayleigh de Vries & friends (EventQuality) en Joost van der Burght (stichting MEO) in ongeveer 15 minuten hun plannen om Haarlemse jongeren aan zinvolle werkervaringsplekken te helpen, gevolgd door 15 minuten vragen van de jury. De gemene deler in alle drie pitches: passie!

NewFuture@Work: Prijs voor innovatieve werkervaringstrajecten in Haarlem...
Kristel de Krijger
NewFuture@Work: Prijs voor innovatieve werkervaringstrajecten in Haarlem...
Kayleigh de Vries
Joost van der Burght
NewFuture@Work: Prijs voor innovatieve werkervaringstrajecten in Haarlem...
De jury.

Onder de indruk

De jury, bestaande uit Floor Roduner (wethouder Sociale & Economische Zaken), Valerie Valenduuk (Haarlem Valley, serieel ondernemer), Merijn Everaarts (sociaal ondernemer, directeur Dopper), Merlijn de Gruijter (directeuren Rabobank Haarlem e.o.), Jimmy Fransen (jongere en ervaringsdeskundige) en Ernst van der Voorst (gemeentelijk expert zakelijke bijstand), zag die passie ook en was onder de indruk van alle drie de initiatieven. Ze besloot uiteindelijk de prijs van € 60.000,- eerlijk te verdelen onder de drie finalisten: ieder € 20.000,- om hun plannen in Haarlem te implementeren.

NewFuture@Work: Prijs voor innovatieve werkervaringstrajecten…
De winnaars!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here