Het Noord-Hollands Archief heeft samen met Haarlemse vertegenwoordigers van culturele instellingen deelgenomen aan het werkbezoek dat burgemeester Jos Wienen van 7 t/m 11 april 2019 aan Harlem New York bracht.

Haarlem naar Harlem New York

De deelname aan dit werkbezoek bood voor het Noord-Hollands Archief de gelegenheid om te ervaren hoe in Harlem – een grote wijk in New York – historische bronnen worden binnengehaald, beheerd en beschikbaar gesteld. In Haarlem is het archief een van de belangrijkste bronnen voor de geschiedenis. Waar zijn deze in Harlem te vinden en hoe worden de vraagstukken rond publieksparticipatie aangepakt? Welke rol speelt het verleden bij de burgers van Harlem en hoe wordt de belangstelling voor geschiedenis gewekt? Hoe wordt hierop ingespeeld? Welke nieuwe digitale vormen van presentatie van archiefbronnen passen zij toe?

Harlem New York

Bovendien was het plan om contacten te leggen met instellingen uit New York en hieruit samenwerking naar voren te laten komen. Hiervoor zijn onder andere de New York Public Library, de New York City Municipal Archives, de New-York Historical Society Museum & Library en de vakgroep Nederlands van Columbia University bezocht.

Historische connectie

Haarlem en Harlem hebben een historische connectie. Drie jaar geleden brachten startups uit Haarlem een eerste uitwisseling tot stand. In 2017 volgde een bestuurlijk werkbezoek van Haarlem aan Harlem. Deze ontmoeting leverde raakvlakken en inzichten op. Haarlem en Harlem ondertekenden daarna een Letter of Intent. Daarin spraken ze af om gedurende vier jaar te kijken hoe ze meer kunnen samenwerken. Bijvoorbeeld door nieuwe contacten te leggen en ervaring en kennis uit te wisselen. Dat gebeurt op het gebied van economie, cultuur en onderwijs.

Het werkbezoek

De nadruk van het werkbezoek lag dus op cultuur, onderwijs en economie. Haarlem en Harlem wilden de samenwerking op deze gebieden versterken en nieuwe uitwisseling stimuleren. De Haarlemse delegatie met burgemeester Jos Wienen, wethouder Marie-Thérèse Meijs en zeventien professionals en ondernemers sloten aan bij de delegatie uit Amsterdam, onder leiding van burgemeester Femke Halsema. De Haarlemse delegatie volgde een eigen programma en haakte deels aan op het programma van Amsterdam.

Er werd tijdens het werkbezoek getwitterd en ge-instagramd met de hashtag #haarlem2harlem2019 hier vind je onder andere deze foto’s. Voor meer Haerlems Bodem: check dit artikel over de Zonta Walk.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here